Tuta absoluta este cunoscuta in Romania ca Molia miniera a tomatelor sau Tuta, asa cum ii spun legumicultorii. Face parte din familia Gelechiidae, ordinul Lepidoptera (fluturi), fiind o molie nocturna.

Este un daunator relativ nou in tara noastra, prezenta fiindu-i observata incepand cu anul 2009. De atunci, s-a raspandit cu repeziciune in toate bazinele legumicole din tara.

Aceasta insecta, in ciuda marimii reduse, reprezinta motivul pentru care multe culturi de tomate au fost devastate, cu pierderi de pana la 100%.


Cultura de tomate afectata de tuta absoluta

CUPRINS:

Origine si raspandire

Tuta Absoluta provine din America de Sud, fiind semnalata in Europa pentru prima data in 2006, in sudul Spaniei.

Din observatii, s-a constatat ca raspandirea s-a efectuat prin import, prin intermediul tomatelor recoltate, avand in vedere ca larva paraseste fructul dupa ce acesta a fost recoltat, pentru a se impupa.

In ambalajele utilizate pentru transport au fost gasite pupe (stadiu de dezvoltare al insectei) iar in capcanele feromonale amplasate in incaperile de ambalare au fost capturati adulti.

In momentul actual, Tuta este prezenta in multe tari din America, Asia, Europa si Africa.

Cum recunoastem Tuta Absoluta?

Adultii de Tuta absoluta sunt molii cu lungimea de 5-6 mm si anvergura aripilor de 8-10 mm, de culoare gri-maronie, cu antene filiforme. Aripile anterioare prezinta puncte negre. Masculii sunt mai inchisi la culoare si mai mici comparativ cu femelele.

Ciclu de viata - Tuta Absoluta

Ouale au culoare crem, lungime de 0,35 mm si eclozeaza dupa 4-6 zile de la depunere. Femelele depun ouale pe partea inferioara a frunzelor.

Larvele prezinta culoare crem, cu capul negru iar pe parcursul cresterii, acestea capata culoare roz sau verde deschis. Pana la impupare, acestea parcurg 4 stadii larvare.

Impuparea are loc in sol, pe suprafata frunzelor sau in galeriile formate. Atunci cand stadiul de impupare este parcurs pe organele aeriene ale plantelor, insecta isi formeaza un cocon de protectie.

Tuta absoluta ierneaza in stadiul de ou, pupa sau adult, in functie de conditiile de mediu.

Atata timp cat au hrana disponibila si temperaturi de peste 9°C, aceste insecte nu intra in diapauza.

Ciclu biologic al Moliei tomatelor

Molia tomatelor are un potential reproductiv foarte mare. Ciclul biologic dureaza 25-38 de zile, in functie de temperatura si are 4 stadii: ou, larva (cu 4 stadii larvare), pupa si adult.

Studiile arata ca la temperaturi de 14°C, dezvoltarea dureaza aproximativ 76 de zile, in timp ce la 27°C, ciclul biologic este complet in 24 de zile.

Din practica s-a observat ca in conditii de temperaturi de 34-40°C, Tuta isi incheie ciclul biologic in 10-15 zile.

Aceasta molie a tomatelor isi incepe activitatea timpuriu si poate fi observata in solarii atata timp cat temperaturile sunt peste 9°C.

In spatii protejate poate dezvolta 10-12 generatii pe an iar o femela poate depune pana la 250 de oua pe parcursul vietii (10-15 zile), asigurand astfel cresterea masiva a populatiei intr-un timp foarte scurt.

Depunerea oualor se realizeaza pe partea inferioara a frunzelor iar dupa eclozare larvele se hranesc intens, formand galerii in frunze, petioli, tulpini, fructe.

Adultii sunt nocturni iar ziua stau ascunsi printre frunzele plantelor gazda.

Semnele atacului de Tuta Absoluta

Prezenta adultilor este mai greu de observat, avand in vedere zborul nocturn al acestor insecte. Ziua, adultii stau ascunsi printre frunzele plantelor gazda si nu dauneaza in mod direct culturii.

Larvele sunt cele care determina pagubele in culturi, avand in vedere ca dupa eclozare, se hranesc continuu timp de 12-15 zile, de-a lungul celor 4 stadii larvare.

Atac al moliei tomatelor

Primele atacuri, ale daunatorului Tuta absoluta, se pot observa sub forma galeriilor din frunze sau asupra varfului de crestere, florilor si tinerelor fructe, prin prezenta excrementelor negre ale larvelor.

In frunze, larvele formeaza galerii largi, in urma consumului mezofilului frunzei. Patrund in tulpini, petioli, fructe si duc la scurt timp la compromiterea culturii.

Un aspect foarte important de cunoscut este faptul ca atunci cand se observa atac pe varful plantelor, deja presiunea de infectie din sol este mult mai mare decat se poate observa pe planta.

In acest stadiu, la nivelul solului insecta prezinta o rezerva considerabila de adulti, pupe si oua, stadii in care poate ierna fara probleme. Se poate vorbi in cazul Tutei despre o infectie in sistem piramidal, in care baza este cea mai afectata.

Infectia cu Tuta Absoluta

Atacul de Tuta Absoluta s-ar putea confunda cu cel al musculitei miniere (Liriomyza trifolii). Galeriile formate in frunze de catre Tuta sunt mult mai largi comparativ cu cele formate de musca miniera (Liriomyza trifolii), atacurile celor doua insecte fiind usor de diferentiat.

Musca miniera formeaza galerii ce pot afecta 10-20% din cultura de tomate, in cele mai severe cazuri insa Tuta, prin galeriile formate, poate conduce intr-un timp destul de scurt la daune de 100%.

Atac musca miniera versus tuta absoluta

Atacul asupra plantelor de tomate poate avea loc in orice fenofaza, chiar si cand plantele prezinta cateva frunze.

Ca plante gazda se pot enumera: tomate, vinete, cartof, ardei, buruieni din familia Solanaceae (Solanum nigrum, Datura stramonium).
Buruieni gazda pentru tuta absoluta
Totusi, Tuta absoluta prefera cu desavarsire consumul plantelor de tomate.

La cartof s-a observat consumul cu precadere al organelor aeriene dar si atacul asupra tuberculilor. Prezenta moliei s-a observat in zone cultivatoare de cartofi, precum Targu Secuiesc, Lunguletu etc.

De ce este daunatorul Tuta Absoluta atat de periculos?

Dupa patrunderea in cultura, combaterea acestei insecte se realizeaza foarte dificil sau deloc. Dezvoltarea a numeroase generatii pe an conduce la marirea populatiei intr-un timp scurt, fiind intalnite pe planta toate stadiile de dezvoltare ale insectei.

Larvele sunt greu de combatut deoarece acestea formeaza galerii largi in interiorul frunzei si al altor organe iar aplicarea insecticidelor nu reprezinta o metoda eficienta de control.

Tuta prezinta rezistenta destul de ridicata la pesticide si poate dezvolta intr-un timp scurt noi rase rezistente la insecticide ce au fost eficiente la un moment dat.

Tuta Absoluta poate suporta conditii de mediu extreme, precum temperaturi scazute sau ridicate.

Controlul si combaterea Tuta Absoluta

La fel ca si in cazul altor daunatori, prevenirea infestarii culturii este de preferat in locul combaterii, dupa ce deja o parte din cultura a fost afectata.

Se recomanda adoptarea tehnologiilor de combatere integrata, prin utilizarea de produse chimice, biologice si a capcanelor cu feromoni, in vederea depistarii presiunii de infectie, precum si a plaselor antiinsecte.

Tuta Absoluta la Tomate - Video

In cazul Tutei Absoluta, metodele de prevenire joaca un rol foarte important in lupta cu acest daunator de temut deoarece, asa cum s-a precizat, odata intrat in cultura, combaterea este dificila sau imposibila.

Viteza foarte mare cu care larvele distrug cultura atacata si rezistenta la foarte multe insecticide uzuale face ca Tuta sa fie considerata daunator de carantina.

Astfel, se impun respectarea unor reguli de igiena a culturii:

  • strangerea si distrugerea prin ardere a resturilor culturilor anterioare infestate;
  • eliminarea si distrugerea imediata a plantelor daca se observa un atac izolat;
  • eliminarea buruienilor care ar putea fi gazde pentru molia miniera, atat din cultura cat si din zona apropiata;
  • monitorizarea atenta a spatiilor de producere a rasadurilor, cu ajutorul capcanelor feromonale;
  • utilizarea plaselor anti-insecte si utilizarea usilor duble la intrarea in spatiile protejate;
  • respectarea asolamentului si evitarea monoculturii, precum si cultivarea speciilor din aceeasi familie mai multi ani la rand;

In momentul desfiintarii unei culturi infestate este foarte important ca resturile vegetale sa fie distruse prin ardere deoarece populatia de Tuta Absoluta prezenta pe acestea va migra pe o alta cultura. Insecta este foarte perseverenta si cauta orice metoda de a patrunde in spatiile protejate cultivate cu tomate.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Capcanele feromonale

In vederea combaterii sau mentinerii sub control a populatiei daunatorului, se impune utilizarea capcanelor feromonale, in vederea depistarii la timp a prezentei daunatorului. Acestea pot oferi informatii si despre densitatea populatiei de Tuta. Utilizarea acestor capcane se impune inca din faza de rasad.

Se utilizeaza capcanele Delta adezive, impreuna cu momeli feromonale amplasate in interiorul acestora. Controlul capcanelor se face saptamanal iar dupa 4-6 saptamani se schimba atat placa adeziva cat si momeala.

Capcane delta pentru tuta absoluta

Inaltimea la care se amplaseaza capcanele trebuie adaptata stadiului de crestere al plantelor. In faza de rasad, se recomanda asezarea capcanelor la 20 cm inaltime iar pe masura ce plantele cresc, se muta la 60 cm inaltime.

Se utilizeaza 2-5 capcane/1000 m2 (20-50 capcane/ha), cu asezare in apropierea intrarii si in pozitiile centrale ale serei.

In spatii protejate se pot utiliza capcane adezive de culoare neagra. Momeala feromonala se amplaseaza pe una din partile adezive ale capcanei, urmand ca momeala sa fie mutata pe partea opusa atunci cand capcana a capturat deja un numar mare de daunatori.

Se utilizeaza 2-5 capcane/1000 m2 (20-50 capcane/ha) cand atacul nu a fost inca observat (pentru preventie) si 5-10 capcane/1000 m2 (50-100 capcane/ha) daca deja s-a observat atacul in cultura.

Capcanele se pot amplasa si in pozitie orizontala, permitand astfel insectelor sa se aseze.

Capcana lipicioasa pentru pereti pentru tuta absoluta

Amplasate in numar mai mare, capcanele pe baza de feromoni determina si captarea in masa a masculilor din spatiile protejate. In acest fel se reduce numarul de oua viabile, implicit numarului de daunatori.

Tuta absoluta prinsa in capcana cu feromoni

Cu ajutorul momelilor feromonale se pot amplasa capcane cu apa, pentru capturarea in masa a masculilor. Se utilizeaza tavi in care se pune apa si ulei iar la 20-25 cm deasupra acesteia se amplaseaza momeala feromonala.

Aceste capcane se pot amplasa in culturile din camp si in spatiile dintre solarii, in vederea capturarii masculilor.

Capcane cu apa pentru tuta absoluta


Capcana pentru Tuta Absoluta facuta acasa - Video

Au fost implementate si capcane pe baza de feromoni si lumina la o frecventa la care Tuta raspunde cel mai bine.

Aceste capcane captureaza atat masculii cat si femelele, functionand pe baza de lumina solara si putand fi implementate si in locatii fara sursa energetica.

Acestea sunt programate sa functioneze in perioada noptii, cand insectele sunt cele mai active (cu 3-4 ore inaintea rasaririi soarelui), fiind amplasate in culturile din camp sau in spatiile de la marginea solariilor.

In vederea capturarii unui numar mare de daunatori, se mai utilizeaza benzi adezive ce au incorporat in stratul aderent si feromon atractant pentru Tuta.

In functie de utilizarea sau nu a pradatorilor, se poate opta pentru benzi adezive transparente (pentru spatiile protejate in care se utilizeaza si insectele benefice) sau benzi adezive de culoare galbena (pentru spatiile in care nu se utilizeaza insecte benefice).

De asemenea, se pot utiliza benzi adezive de culoare neagra, amplasate pe partile laterale ale solarului, foarte utile in momentul depistarii prezentei daunatorului. Benzile se amplaseaza cu partea lipicioasa spre exterior pentru ca atunci cand insecta patrunde in solar, sa se lipeasca de aceasta.

Controlul biologic

Vulnerabilitatea acestei molii in fata insectelor pradatoare si parazitilor naturali face ca lupta fermierilor cu aceasta amenintare sa conduca la rezultate pozitive, prin reducerea nivelului de infestare.

In combaterea biologica se pot utiliza specii de insecte ce consuma ouale si larvele moliei tomatelor. In urma cercetarilor efectuate s-au obtinut rezultate bune prin utilizarea pradatorilor Macrolophus pygmaeus, Nesidiocoris tenuis si Nabis pseudoferus impotriva Tutei.

Insecticide biologice pe baza de Bacillus thuringiensis var. kurstaki au demonstrat eficienta in combaterea larvelor, in Romania fiind omologat produsul Bactospeine DF.

In conditii de sera, utilizarea de paraziti Trichogramma achaeae si Trichogramma pertiosum au demonstrat eficienta foarte buna, prin parazitarea oualor de Tuta absoluta.

Controlul chimic

Tratamentele chimice impotriva daunatorului tuta absoluta, au reprezentat principala metoda de combatere inca de la aparitia daunatorului. In unele tari cu presiune de atac foarte mare s-a ajuns la aplicarea unui numar mare de tratamente in cursul unui sezon, ceea ce a condus catre dezvoltarea rezistentei daunatorului la multe substante active.

Cu toate acestea, anumite substante active s-au dovedit a fi eficiente impotriva moliei: indoxacarb, spinosad.

Molia tomatelor dezvolta foarte usor rezistenta la insecticide si nu se recomanda marirea dozelor, in dorinta de a avea o eficienta mai buna.

Preventiv, se aplica tratamente saptamanale, cand inca nu s-a depistat prezenta moliilor.

In cazul depistarii atacului, se aplica tratamente la 3-4 zile, alternand produse cu actiune sistemica, de contact si translaminara.

In Romania sunt omologate pentru combaterea daunatorului tuta absoluta urmatoarele insecticide:

  • Affirm (1.5 kg/ha) este un insecticid nou, derivat din natura, care combate un numar mare de daunatori  (omizi, viermi, molii, etc.) din legumicultura. Produsul este sistemic local (translaminar sau penetrant), cu actiune rapida ''soc'' asupra insectelor tinta, actionand prin contact si ingestie.
  • Alverde (1 l/ha) este un insecticid cu inalta eficacitate impotriva larvelor si adultilor gandacului din Colorado, precum si asupra larvelor de Helicoverpa armigera si Tuta Absoluta.
  • Bermectine (1 l/ha)(100 ml/hl) este un insecto-acaricid care patrunde rapid in planta si formeaza un depozit activ de produs in mezofilul frunzelor, depozit ce asigura controlul daunatorilor pe o perioada lunga de timp.
  • Bactospeine (0.33 – 0.66 kg/ha) este un insecticid biologic care se utilizarea pentru controlul daunatorilor (omizi, molii, fluturi), la culturile de legume si plante ornamentale din camp sau spatii protejate (solarii, sere) si la pomii fructiferi.
  • Coragen (175 ml/ha) insecticid cu actiune sistemic locala si translaminara, actionand rapid asupra oualor, larvelor si adultilor.
  • Minecto Alpha (1 l/ha) este un insecticid cu mod de actiune sistemic si de contact, pentru combaterea daumatorilor: molia tomatelor, musculita alb
  • Voliam Targo (0.8 l/ha) este un insecticid sistemic local,  cu spectru larg de actiune care are in compozitie doua substante active, cu moduri diferite de actiune asupra daunatorilor, din bisamide si acermectine.

Produse recomandate:


Importanta mentinerii sub control a populatiei de Tuta Absoluta

Prezenta moliei miniere a tomatelor in multe tari pune sub risc cantitati enorme de tomate. Din acelasi motiv, au fost aplicate restrictii in privinta exportului de tomate provenite din tari cu presiune de infectie foarte mare.

Prezenta acestei molii in culturi conduce la utilizarea unor cantitati mari de pesticide, in detrimentul sanatatii consumatorilor.

In cazul prezentei daunatorului intr-o anumita zona, este foarte important ca toate culturile sa fie tratate corespunzator. Daca nu se trateaza o cultura, insectele de aici vor migra din nou pe culturile tratate iar eforturile depuse nu au efectul scontat.

In vederea mentinerii populatiei sub pragul economic de daunare, se impune utilizarea unor strategii de combatere integrata, combinand aplicarea insecticticidelor cu metode de combatere biologica.

Monitorizarea daunatorului prin amplasarea de capcane feromonale reprezinta primul pas si cel mai important catre depistarea si combaterea moliei.

In cazul in care va confruntati cu acest daunator, asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.


Dr. Ing. Petrache Marius
Ing. Petrache Catalin
Ing. Ailincai Ecaterina



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Primele atacuri se pot observa sub forma galeriilor din frunze sau asupra varfului de crestere, florilor si tinerelor fructe, prin prezenta excrementelor negre ale larvelor. In frunze, larvele formeaza galerii largi, in urma consumului mezofilului frunzei.

Patrund in tulpini, petioli, fructe si duc la scurt timp la compromiterea culturii. Un aspect foarte important de cunoscut este faptul ca atunci cand se observa atac pe varful plantelor, deja presiunea de infectie din sol este mult mai mare decat se poate observa pe planta.

In acest stadiu, la nivelul solului insecta prezinta o rezerva considerabila de adulti, pupe si oua, stadii in care poate ierna fara probleme.

Combaterea se poate realiza utilizand solutii biologice precum insecticidele pradatoare - Macrolophus pygmaeus, Trichogramma achaeae si insecticide eficiente omologate in Romania precum: Affirm, Alverde, Bermectine, Bactospeine, Coragen, Minecto Alpha, Voliam Targo.

Articole similare

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta poate duce, in doar cateva zile, la pierderea integrala a culturilor de tomate. Vezi in articolul urmator cum o poti controla si combate

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatori periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV).

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Afidele - paduchii plantelor

Afidele - paduchii plantelor

Afidele (paduchii plantelor) ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele si necesita un plan riguros de control si combatere.