SUS

Caracteristici și  simptome

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifagă care atacă numeroase specii de plante din  flora spontană și de cultură. La legume, atacă tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.
Pagubele provocate de acest dăunător sunt cauzate de hrănirea vorace a omizilor, stadiile larvare ale moliei, cu frunze, mai ales în fazele inițiale de după eclozare. În fructe pătrund și formează galerii care, ulterior, se infectează secundar cu diferiți agenți patogeni.

 


Metode de control


La culturile de tomate din ciclul II, tratamentele preventive și de combatere a omizilor trebuie să înceapă când 50% din florile de la primul etaj au înflorit; practic, după ce încep să înflorească primele flori, poate fi început tratamentul preventiv împotriva omizii.

 


Cea mai sensibilă fază a omizilor în care tratamentele au cea mai mare eficiență este imediat după eclozare, când mobilitatea este foarte redusă, iar hrănirea este foarte dificilă și necesită un efort energetic destul de mare din partea insectelor. De asemenea, și cantitatea necesară de insecticid este mai mică decât în următoarele faze.


 

Barierele fizice (plasele de umbrire laterale) ce împiedică pătrunderea moliilor adulte în sere / solarii, reduc semnificativ severitatea atacurilor omizilor.


 

Metode de combatere


Pentru combaterea chimică a omidei fructelor se pot aplica tratamente chimice, in dozele omologate pe suprafață, cu:


Distribuie acest articol!

Articole similare

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocată de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Mana tomatelor, Phytophthora infestans

Una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate este mana, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Boala petelor de bronz

Boala petelor de bronz

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Patarea cafenie a frunzelor la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate din aceasta perioada, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor (Passalora fulva -sinonim cu Fulvia fulva sau Cladosporium fulva).

Caderea florilor la legume

Caderea florilor la legume

Caderea, avortarea florilor la legume, pierderea fructelor, fenomen ce poate avea loc pe tot parcursul ciclului de cultura legumicola poate genera o productie mica

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boală provocată de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte răspândită în întreaga lume, oriunde se cultivă legume sau alte plante horticole.