Repicarea este operatiunea prin care rasadurile de legume crescute in tavite alveolare cu celule mici sau pe pat germinativ se rasadesc in ghivece rotunde sau patrate sau in tavi alveolare cu celule mai mari.

Scopul repicarii este acela de a asigura plantutelor un spatiu de nutritie mai mare si accesul la mai multa lumina, in vederea cresterii armonioase si dezvoltarii optime a rasadurilor .

Aceasta operatiune se efectueaza la 20-30 de zile de la semanat, in functie de temperatura asigurata si de substratul utilizat. Din punct de vedere practic, rasadul poate fi repicat atunci cand poate fi manevrat fara riscul de a fi rupt sau deteriorat, chiar daca nu s-au implinit cele 20 de zile mentionate.

Totusi, se recomanda ca la momentul repicarii, tinerele plantute sa aiba 2 frunze adevarate si sistemul radicular bine dezvoltat. Intarzierea repicarii are efecte negative pentru plante, conducand la alungirea rasadurilor, cu influenta asupra dezvoltarii ulterioare si productiei.
                                                                                       

Repicarea rasadurilor se efectueaza in ghivece de plastic (rotunde sau patrate) sau tavi alveolare de marime corespunzatoare. Este important ca acestea sa fie inchise la culoare, sa nu patrunda lumina la sistemul radicular al plantelor. Radacinile care vin in contact cu lumina isi reduc treptat functiile specifice de absorbtie a apei si a elementelor nutritive.

In functie de specie, se aleg ghivece sau tavi alveolare de marimea potrivita. De retinut este faptul ca intotdeauna este de preferat un volum mai mare de substrat in locul unui volum mai mic.


                                                                                        

De exemplu, in cazul tomatelor pentru ciclul I si al ardeilor, sunt recomandate ghivecele rotunde cu diametrul de 9 cm si inaltime cat mai mare. Se mai pot utiliza ghivecele patrate (7x7x8 cm) sau tavile alveolare cu 24 celule sau 28 de celule insa trebuie acordata atentie  la transplantarea rasadurilor in locul de cultura sa fie efctuata la timp, pentru a evita cresterea exagerata a inaltimii.

Video - Repicarea rasadurilor de tomate

Substratul utilizat pentru repicare

Este recomandata utilizarea substratului profesional, fiind liber de boli si daunatori. De asemenea, in compozitia substratului utilizat la repicare, se recomanda adaugarea unui ingrasamant cu eliberare lenta in 3 sau 6 luni (“slow release”).

In acest fel se evita riscul ca mai ales in ultima perioada de dezvoltare a rasadurilor, din cauza volumul mic de substrat, plantele sa ramana fara o aprovizionare optima cu nutrienti la nivel radicular.

Totodata, in amestecul pentru repicat se poate adauga si perlit horticol, acest produs avand capacitatea de a aera substratul, de a absorbi apa si de a o elibera apoi treptat.                                                                                            

Se mai poate utiliza un amestec de turba, pamant de padure si perlit horticol, in raport 1:3:1 sau 2:3:1.

Daca se foloseste mranita in loc de turba pentru imbunatatirea texturii substratului, se utilizeaza mranita de ovine sau bovine foarte bine descompusa, in raport redus, de 1:4 sau 1:5.

Conditii dupa repicare

Imediat dupa repicare, se mentine 1-2 zile o temperatura constanta de 22-24°C, pentru reducerea stresului de repicare si reluarea cat mai rapida a dezvoltarii rasadului. Dupa aceste 2 zile, se revine la alternanta zi/noapte a temperaturilor.
temperatura repicare rasaduri

Diferenta temperaturilor dintre zi si noapte trebuie sa fie de 8-10°C, cu mentiunea ca nu trebuie ca temperaturile inregistrate noaptea sau ziua sa scada sub 7°C. O  temperatura mai mare noaptea decat ziua va induce alungirea tulpinilor in dauna dezvoltarii vegetative normale.

Pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor se va urmari ca plantele sa fie constant udate, fertilizate si tratate contra daunatorilor. Aerisirea zilnica este importanta in asigurarea desfasurarii optime a schimbului de gaze la nivelul plantelor.

In cazul conditiilor meteorologice mai putin propice, manifestate prin cer innorat (nebulozitate), se coreleaza atat temperatura cat si cantitatea de apa administrata cu nivelul redus de lumina, pentru evitarea alungirii rasadurilor.

Tratamente fitosanitare la rasaduri

Atat in rasadnita cat si dupa repicare, rasadurile sunt predispuse la atacul daunatorilor (trips, musculita alba, acarieni, molia tomatelor - Tuta Absoluta, viermele sarma) mai ales daca se utilizeaza pamant de padure sau mranita, care nu sunt sterile . Si in aceasta perioada, utilizarea capcanelor pentru monitorizare a insectelor este o conditie obligatorie pentru managementul combaterii eficiente a daunatorilor.

monitorizare rasaduri in tavite cu capcane

monitorizare cu capcane dupa repicare

Cum tripsul si molia tomatelor isi incep activitatea de hranire la o temperatura de 8-9°C, indiferent de anotimp, probabilitatea aparitiei acestor daunatori in astfel de spatii este aproape certa daca in culturile din anii anteriori a fost detectata prezenta lor acolo. Si in aceasta faza, rasadurile pot manifeta simptome ale caderii plantutelor.

Atac de tuta si thrips la repicarea rasadurilor
                                                                                          

Din aceste motive, se recomanda ca de la prima irigare dupa repicare, cel tarziu la a doua irigare, sa se utilizeze Actara pentru protectia rasadurilor impotriva insectelor. De asemenea, 1-2 tratamente cu Previcur Energy /Proplant 72,2SL contra caderii plantutelor sunt recomandate in aceasta perioada (10-14 zile pauza intre tratamente).

Ca alternativa la Previcur Energy /Proplant 72,2SL poate fi utilizat Topsin, Merpan sau Folpan, dar cu mare atentie sa nu se atinga varfurile sensibile ale rasadurilor, deoarece exista riscul major ca acestea sa fie distruse in urma tratamentului, daca acesta nu este corect efectuat.

Daca exista riscul aparitiei acarienilor, se recomanda si 1-2 tratamente cu acaricide cum ar fi Vertimec sau Milbeknok.

In cazul depistarii unui atac izolat al moliei tomatelor (Tuta absoluta), rasadurile atacate se indeparteaza imediat si se ard. Pentru monitorizarea moliei tomatelor, se instaleaza capcane lipicioase negre. In functie de gradul de atac, se pot aplica insecticide precum Affirm sau Voliam Targo, Coragen, Alverde.

Se tine cont ca inainte de transplantarea la locul de cultura, sa fie aplicat un tratament cu insecticid si fungicid sistemice, pentru a proteja noile cresteri pentru o perioada dupa plantare.

Video - Repicarea rasadurilor de ardei

Fertilizarea rasadurilor repicate

Imediat dupa repicare, la tratamentul fungic mentionat se poate adauga Sprintene (10-20 ml/10 litri, aplicat prin apa de udare), in vederea stimularii metabolismului plantelor si revenirii rapide din stresul repicarii.

La 7-10 zile de la repicare se aplica Mas-Raiz (5 ml/10 litri, singur, prin udare sau stropire) pentru:

  • activarea dezvoltarii radiculare si formarii de perisori absorbanti de la nivelul radacinilor
  • creste energia din planta
  • induce rezistenta la salinitate

Aplicarea ingrasamintelor in aceasta perioada se face constant, la fiecare irigare. Ca fertilizanti, se utilizeaza ingrasaminte minerale NPK echilibrate (10-20 g la 10 litri de apa).

udare rasaduri dupa repicare
De asemenea, pentru o dezvoltare radiculara foarte buna, se pot utiliza agronutrienti precum Sprintene (20 ml/10 litri apa) + Sal-Wax Ca (20 g/10 litri apa) + Calciamec/Alcaplant (20 g/10 litri apa), prin apa de udare.

Utilizarea acestor agronutrienti induce dezvoltarea armonioasa a sistemului radicular, ingrosarea tulpinii, dezvoltarea viguroasa a sistemului vegetativ, scurtarea distantelor internodale si de asemenea, induce o rezistenta marita fata de stresuri (frig, seceta, exces de fum, atac de boala, salinitate etc.).

In perioadele innorate, cand cantitatea de lumina este redusa, pot sa apara simptome de carente ale micronutrientilor. Pentru aport corespunzator de microelemente, se poate utiliza Poligreen Mix-L 10 ml/10 litri apa, aplicat foliar, Agroxilato Mg 5g/10l, aplicat foliar, Agroxilato Fe 10g/10l, aplicat foliar, (in faza de rasad tatamentele foliare sunt recomandate prin pulverizare fina ).

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de tomate bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Utilizarea rândului II de folie și folia termică

Utilizarea rândului II de folie și folia termică

Una dintre cele mai noi tehnologii implementate cu succes in solariile din marile bazine legumicole este folia termica de dublura.

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume, le asigura acestora cantitatile de elemente nutritive necesare unei dezvoltari optime.

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor.

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Utilizarea foliei microporoase pentru obtinerea culturilor extratimpurii de varza, pepeni, cartofi sau pentru projetajarea impotriva brumelor a culturilor de ardei gogosar sau capia, a devenit o practica larg intalnita si cu beneficii certe datorita numeroaselor avantaje.

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.