Repicarea este operatiunea prin care rasadurile de legume crescute in tavite alveolare cu celule mici sau pe pat germinativ se rasadesc in ghivece rotunde sau patrate sau in tavi alveolare cu celule mai mari.

Video - Repicarea rasadurilor de legume in ghivece si substrat de turba


Scopul repicarii este acela de a asigura plantutelor un spatiu de nutritie mai mare si accesul la mai multa lumina, in vederea cresterii armonioase si dezvoltarii optime a rasadurilor .

Repicarea rasadurilor de legume
Aceasta operatiune se efectueaza la 20-30 de zile de la semanat, in functie de temperatura asigurata si de substratul utilizat. Din punct de vedere practic, rasadul poate fi repicat atunci cand poate fi manevrat fara riscul de a fi rupt sau deteriorat, chiar daca nu s-au implinit cele 20 de zile mentionate.

Totusi, se recomanda ca la momentul repicarii, tinerele plantute sa aiba 2 frunze adevarate si sistemul radicular bine dezvoltat. Intarzierea repicarii are efecte negative pentru plante, conducand la alungirea rasadurilor, cu influenta asupra dezvoltarii ulterioare si productiei.

Repicarea in ghivece rotunde
                                                                                      

Repicarea rasadurilor se efectueaza in ghivece de plastic (rotunde sau patrate) sau tavi alveolare de marime corespunzatoare.

Este important ca acestea sa fie inchise la culoare, sa nu patrunda lumina la sistemul radicular al plantelor. Radacinile care vin in contact cu lumina isi reduc treptat functiile specifice de absorbtie a apei si a elementelor nutritive.

Cultiva Legume de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile de legume, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a cultiva legume de calitate.


In functie de specie, se aleg ghivece sau tavi alveolare de marimea potrivita. De retinut este faptul ca intotdeauna este de preferat un volum mai mare de substrat in locul unui volum mai mic.

Rasaduri pregatite pentru repicare
De exemplu, in cazul tomatelor pentru ciclul I si al ardeilor, sunt recomandate ghivecele rotunde cu diametrul de 9 cm si inaltime cat mai mare.

Se mai pot utiliza ghivecele patrate  sau tavile alveolare cu 24 celule sau 28 de celule insa trebuie acordata atentie  la transplantarea rasadurilor in locul de cultura sa fie efctuata la timp, pentru a evita cresterea exagerata a inaltimii.

Video - Repicarea rasadurilor de tomate


Substratul utilizat pentru repicarea rasadurilor

Este recomandata utilizarea substratului profesional, fiind liber de boli si daunatori. De asemenea, in compozitia substratului utilizat la repicare, se recomanda adaugarea unui ingrasamant cu eliberare lenta in 3 sau 6 luni (“slow release”).

In acest fel se evita riscul ca mai ales in ultima perioada de dezvoltare a rasadurilor, din cauza volumul mic de substrat, plantele sa ramana fara o aprovizionare optima cu nutrienti la nivel radicular.

Totodata, in amestecul pentru repicat se poate adauga si perlit horticol, acest produs avand capacitatea de a aera substratul, de a absorbi apa si de a o elibera apoi treptat.

Rasaduri repicate in ghivece
Se mai poate utiliza un amestec de turba, pamant de padure si perlit horticol, in raport 1:3:1 sau 2:3:1.

Daca se foloseste mranita in loc de turba pentru imbunatatirea texturii substratului, se utilizeaza mranita de ovine sau bovine foarte bine descompusa, in raport redus, de 1:4 sau 1:5.

Conditii dupa repicare

Imediat dupa repicare, se mentine 1-2 zile o temperatura constanta de 22-24°C, pentru reducerea stresului de repicare si reluarea cat mai rapida a dezvoltarii rasadului. Dupa aceste 2 zile, se revine la alternanta zi/noapte a temperaturilor.

Temperatura dupa repicarea rasadurilor
Diferenta temperaturilor dintre zi si noapte trebuie sa fie de 8-10°C, cu mentiunea ca nu trebuie ca temperaturile inregistrate noaptea sau ziua sa scada sub 7°C. O  temperatura mai mare noaptea decat ziua va induce alungirea tulpinilor in dauna dezvoltarii vegetative normale.

Pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor se va urmari ca plantele sa fie constant udate, fertilizate si tratate contra daunatorilor. Aerisirea zilnica este importanta in asigurarea desfasurarii optime a schimbului de gaze la nivelul plantelor.

In cazul conditiilor meteorologice mai putin propice, manifestate prin cer innorat (nebulozitate), se coreleaza atat temperatura cat si cantitatea de apa administrata cu nivelul redus de lumina, pentru evitarea alungirii rasadurilor.

Tratamente fitosanitare la rasaduri

Atat in rasadnita cat si dupa repicare, rasadurile sunt predispuse la atacul daunatorilor (trips, musculita alba, acarieni, molia tomatelor - Tuta Absoluta, viermele sarma) mai ales daca se utilizeaza pamant de padure sau mranita, care nu sunt sterile . Si in aceasta perioada, utilizarea capcanelor pentru monitorizare a insectelor este o conditie obligatorie pentru managementul combaterii eficiente a daunatorilor.

Monitorizarea cu capcane pentru tuta si musculita alba
Monitorizarea cu capcane pentru tuta si thrips

Cum tripsul si molia tomatelor isi incep activitatea de hranire la o temperatura de 8-9°C, indiferent de anotimp, probabilitatea aparitiei acestor daunatori in astfel de spatii este aproape certa daca in culturile din anii anteriori a fost detectata prezenta lor acolo. Si in aceasta faza, rasadurile pot manifeta simptome ale caderii plantutelor.

Atac de tuta absoluta si trips la rasaduri
                                                                                          

Din aceste motive, se recomanda ca de la prima irigare dupa repicare, cel tarziu la a doua irigare, sa se utilizeze Actara pentru protectia rasadurilor impotriva insectelor. De asemenea, 1-2 tratamente cu Previcur Energy /Proplant 72,2SL contra caderii plantutelor sunt recomandate in aceasta perioada (10-14 zile pauza intre tratamente).

Ca alternativa la Previcur Energy /Proplant 72,2SL poate fi utilizat Topsin, Merpan sau Folpan, dar cu mare atentie sa nu se atinga varfurile sensibile ale rasadurilor, deoarece exista riscul major ca acestea sa fie distruse in urma tratamentului, daca acesta nu este corect efectuat.

Daca exista riscul aparitiei acarienilor, se recomanda si 1-2 tratamente cu acaricide cum ar fi Vertimec sau Milbeknok.

In cazul depistarii unui atac izolat al moliei tomatelor (Tuta absoluta), rasadurile atacate se indeparteaza imediat si se ard. Pentru monitorizarea moliei tomatelor, se instaleaza capcane lipicioase negre. In functie de gradul de atac, se pot aplica insecticide precum Affirm sau Voliam Targo, Coragen, Alverde.

Se tine cont ca inainte de transplantarea la locul de cultura, sa fie aplicat un tratament cu insecticid si fungicid sistemice, pentru a proteja noile cresteri pentru o perioada dupa plantare.

Video - Repicarea rasadurilor de ardei


Fertilizarea rasadurilor repicate

Imediat dupa repicare, la tratamentul fungic mentionat se poate adauga Sprintene (10-20 ml/10 litri, aplicat prin apa de udare), in vederea stimularii metabolismului plantelor si revenirii rapide din stresul repicarii.

La 7-10 zile de la repicare se aplica Mas-Raiz (5 ml/10 litri, singur, prin udare sau stropire) pentru:

  • activarea dezvoltarii radiculare si formarii de perisori absorbanti de la nivelul radacinilor
  • creste energia din planta
  • induce rezistenta la salinitate

Aplicarea ingrasamintelor in aceasta perioada se face constant, la fiecare irigare. Ca fertilizanti, se utilizeaza ingrasaminte minerale NPK echilibrate (10-20 g la 10 litri de apa).

Aplicarea ingrasamintelor dupa repicare

De asemenea, pentru o dezvoltare radiculara foarte buna, se pot utiliza agronutrienti precum Sprintene (20 ml/10 litri apa) + Sal-Wax Ca (20 g/10 litri apa) + Calciamec/Alcaplant (20 g/10 litri apa), prin apa de udare.

Utilizarea acestor agronutrienti induce dezvoltarea armonioasa a sistemului radicular, ingrosarea tulpinii, dezvoltarea viguroasa a sistemului vegetativ, scurtarea distantelor internodale si de asemenea, induce o rezistenta marita fata de stresuri (frig, seceta, exces de fum, atac de boala, salinitate etc.).

In perioadele innorate, cand cantitatea de lumina este redusa, pot sa apara simptome de carente ale micronutrientilor. Pentru aport corespunzator de microelemente, se poate utiliza Poligreen Mix-L 10 ml/10 litri apa, aplicat foliar, Agroxilato Mg 5g/10l, aplicat foliar, Agroxilato Fe 10g/10l, aplicat foliar, (in faza de rasad tratamentele foliare sunt recomandate prin pulverizare fina ).

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Urmatoarea lucrare tehnologica dupa repicare, este cea de rarire a rasadurilor. Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, si se poate realiza cu 2-3 saptamani inainte de plantare.

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Utilizarea foliei microporoase pentru obtinerea culturilor extratimpurii de varza, pepeni, cartofi sau pentru projetajarea impotriva brumelor a culturilor de ardei gogosar sau capia, a devenit o practica larg intalnita si cu beneficii certe datorita numeroaselor avantaje.

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.

Controlul biologic al daunatorilor - Viitorul legumiculturii romanesti

Controlul biologic al daunatorilor - Viitorul legumiculturii romanesti

Controlul biologic este o componenta a unei strategii integrate de gestionare a daunatorilor, care tinde sa elimine/limiteze numarul tratamentelor chimice si incearca mentinerea sub control a daunatorilor fara a depasi pragul economic de daunare.

Cultura de vita de vie in lunile de iarna

Cultura de vita de vie in lunile de iarna

In perioada de iarna in cultura de vita de vie se efectueaza lucrarile cele mai definitorii pentru productia de anul viitor.