Viermele sarma este larva gandacilor pocnitori (Elateride). Larvele au corpul cilindric, alungit, tare la pipait, de culoare galben-castanie. 


Viermele sarma

Semnele atacului

Pagubele provocate de viermii sarma pot fi foarte mari daca nu sunt luate masuri de prevenire si combatere adecvate.

Viermii sarma ataca de obicei in zona coletului plantelor, prin care patrund in interiorul tulpinii, provocand slabirea plantei, care se ofileste si in scurt timp moare.

Daca sunt atacate radacinile, acestea vor fi afectate in scurt timp de alte boli vasculare, fungice sau bacteriene. 

Ciclul biologic

Ciclul de viata al acestor daunatori este destul de lung, in medie, 4-5 ani. Adultii depun ouale in sol, la 1-5 cm adancime, in special pe terenuri umede si acoperite cu vegetatie.

In mod obisnuit, dupa 15-30 de zile apar larvele. Stadiul de larva dureaza 3-4 ani. Incepand cu larvele de varsta a doua, ele migreaza in sol, in sus si in jos.

In lunile aprilie-mai, larvele care au iernat la adancime se ridica in stratul de sus al solului, producand pagube mari.

Vara, larvele se retrag la adancime, de unde vor reveni in stratul superior in lunile septembrie-octombrie, iar cand temperatura solului scade sub 9 grade Celsius, se retrag in adancime pentru iernare. 

In al treilea sau al patrulea an, larvele mature isi construiesc o casuta in pamant si aici se transforma in pupe.

Dupa 15-30 de zile, apar noii adulti, care raman in sol pana in primavara anului urmator, pana in prima jumatate a lunii mai, cand ies la suprafata. 

Metode de control

  • se recomanda aplicarea ingrasamintelor in dozele recomandate pentru fiecare tip de sol in parte (sau in urma rezultatelor cartarii agrochimice)
  • este indicata si aplicarea amendamentelor cu calciu pe solurile acide
  • se recomanda efectuarea araturilor de vara sau de toamna pentru limitarea populatiilor acestui daunator

Metode de combatere chimica a viermelui sarma

De multe ori, daca nu se intervine cu masuri de combatere adecvate, daunatorul poate compromite cultura sau deprecia calitatea acesteia. 

Prevenirea atacului viermilor sarma se realizeaza inainte de plantarea rasadurilor.

Un produs ce se aplica in momentul plantarii este Trika Expert - cu aplicare la sol, actioneaza prin contact si ingestie dar si ca repelent.

In functie de tipul culturii, inainte de infiintare, se recomanda dezinfectia solului cu Nemasol - dezinfectant al solului in sere si solarii, cu spectru multiplu de combatere: nematozi, daunatori si agenti patogeni de sol, buruieni.

Produse recomandate:


Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian este o boala devastatoare si greu de controlat, care ataca frunzele, florile chiar si scheletul. Raspandindu-se foarte rapid duce chiar si la uscarea pomului.

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Material ce prezinta una dintre cele mai intalnite probleme la culturile de tomate pe timpul verii si anume: caderea florilor si avortarea fructelor legate. Sunt prezentate cauzele principale si posibile remedii pentru atenuarea fenomenului si prevenirea caderii florilor fara fructificare!

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu.

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor este o accelerare a procesului de dezvoltare a plantelor, cauzata de anumiti factori avand un rol negativ in cresterea plantelor