Cuprins:

Ce inseamna  alungirea rasadurilor?

Alungirea rasadurilor este o accelerare a  procesului de dezvoltare a plantelor, cauzata de factori de mediu, hormoni si lucrari tehnologice, avand un rol negativ in cresterea plantelor. Acest fenomen este des intalnit, mai ales pe ciclul I de cultura (ciclul extratimpuriu).

Alungirea rasadurilor de legume

Care sunt cauzele alungirii rasadurilor?

Principalele  cauze care determina aparitia fenomenului de alungire sunt:

  • Lumina

Lipsa de lumina este factorul principal care provoaca alungirea rasadului, deoarece plantele avand lumina insuficienta, se alungesc spre zonele luminoase.

Acest fenomen are loc din cauza hormonilor  auxine si giberiline, care se afla in toate partile plantei. Acesti hormoni in contact cu conditiile neprielnice ale mediului, au un efect negativ asupra plantelor ( cresterea exagerata a tulpinii si anume alungirea tulpinii).

Lipsa de lumina se datoreaza urmatorilor factori:

  • Utilizarea unor folii vechi, murdare sau imbatranite
  • Zile noroase, fara soare
  • Spatii de cultura necorespunzatoare, care nu permit patrunderea maxima a luminii la plante.

  • Temperatura

O temperatura mai mare pe timpul noptii decat pe timpul zilei, duce inevitabil la  alungirea rasadului.

De exemplu, pentru o dezvoltare optima rasadul de tomate are nevoie pe timpul noptii de o temperatura de 16-20 grade C, iar ziua de 24-26 grade C, daca temperatura noaptea este peste 20 grade C, iar  ziua sub 20 grade C, inevitabil va aparea fenomenul de alungire.

Alungirea rasadurilor de tomate

  • Excesul de apa

Excesul de apa corelat cu temperaturi ridicate pe timpul noptii sunt factori care duc la alungirea rasadului.

Alungirea rasadurilor de castraveti

  • Excesul de azot

Aplicarea unor ingrasaminte cu o cantitate mai mare de azot, duce la o crestere exagerata a tulpinii. In aceasta faza, recomandarea noastra este aplicarea unor produse solubile pe baza de fosfor din gama Solufeed  si MineralGold.

  • Intarzierea operatiunilor tehnologice, cum ar fi: repicat sau rarit.

Aceste operatii tehnologice sunt esentiale dezvoltarii optime a unei plante. Daca sunt executate mult mai tarziu decat este optim, rasadul va fi fragil, se va rupe, ingreunand efectuarea acestor operatiuni.

Repicarea rasadurilor

Cum afecteaza alungirea rasadurilor ciclul de cultura?

Rasadul alungit afecteaza culturile astfel:

  • Lucrarile tehnologice sunt mai greu de executat
  • Transportul se executa mai greu, din cauza faptului ca rasadul este fragil  si se rupe foarte repede, producand pagube semnificative
  • Lucrarea tehnologica de plantat se executa mai greu, din cauza inaltimii pe care rasadul o are.
  • Afecteaza  cultura, deregland procesul de crestere a plantei, ce duce la o recolta scazuta cantitativ si calitativ.
  • Cantitativ prin faptul ca planta fiind alungita, distanta dintre internodii este mai mare, ducand la un numar de inflorescente pe planta mai mic si implicit o productie mai mica.
  • Calitativ prin faptul ca primele inflorescente, vor produce fructe mai mici sau deformate.

 

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Cum putem evita alungirea rasadurilor?

  • Expunerea la lumina

Folosirea unor folii profesionale, atat de acoperire cat si termice, care sa permita patrunderea si difuzia luminii.

Marcoser pune la dispozitia fermierului o gama larga de folii profesionale, care au in compozitia lor aditivi ce permit patrunderea si difuzia luminii.

Rasaduri expune la lumina optima
Folie termica de randul 2

Producerea rasadului in locuri special amenajate, astfel incat planta sa beneficieze de toate conditiile pentru o dezvoltare armonioasa.

Loc special amenajat pentru dezvoltarea rasadurilor

  • Alternarea temperaturii zi/noapte

De exemplu, rasadul de tomate are nevoie pentru o dezvoltare optima de alternanta temperaturii zi/noapte , astfel ziua de 22-26 grade C, iar noaptea de 16-20 grade C.

Temperatura optima pentru dezvoltarea rasadurilor de legume:

Cultura Temperatura zi Temperatura noapte
Tomate 22 - 26oC 16 - 20oC
Ardei
Vinete
Salata 12 - 14oC
Varza 7 - 13oC
Fasole Verde 22 - 25oC
  • Udarea constanta (cate putin in fiecare zi)  pe tot parcursul  perioadei de dezvoltarea a rasadului.



  • Aplicarea ingrasamintelor

Tinand cont de fenofaza plantei, recomandarea noastra este aplicarea unor ingrasaminte, cum ar fi MineralGold 10:30:10, Multi MKP 0:51:34, Floramec.

Tot in aceasta faza se pot utiliza agronutrienti, cum ar fi Sprintene, Sal-WaxCa, Calciamec, Alcaplant, care induc o dezvoltare armonioasa a plantei.

Aceste produse trebuie aplicate sub indrumarea unui specialist.

Aplicarea ingrasamintelor



      • Efectuarea operatiunilor de repicat si rarit la momentul potrivit

Operatiunea de repicat se realizeaza atunci cand planta are primele 2 frunze adevarate bine dezvoltate, un sistem radicular bine dezvoltat si poate fi manevrata fara riscul de a fi rupta.

Rarirea rasadului se face atunci cand incep sa se atinga varfurile frunzelor adiacente intre ele.

Aceasta metoda confera  un avantaj foarte important si anume: expunerea plantelor la o cantitate mai mare de lumina, grabind dezvoltarea plantei si conducand la timpurietate.

Rarirea rasadurilor
Rasaduri in tavi alveolare

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Principalele  cauze de alungire a rasadurilor sunt:

  • lumina
  • temperatura
  • excesul de apa
  • excesul de azot
  • intarzierea repicatului sau a raritului

Putem evita alungirea rasadurilor prin expunerea acestora la lumina optima, alternarea temperaturii zi/noapte, udarea constanta, aplicarea ingrasamintelor, repicarea si rarirea rasadurilor la momentul potrivit.

Articole similare

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Toate variatiile de temperatura cauzeaza stres plantelor, perturbandu-le ritmul de crestere, influentand atat perioada de recoltare cat si calitatea recoltelor.

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.