Combaterea integrata poate fi definita ca un sistem de reglare si combatere a bolilor si daunatorilor dintr-o cultura, care se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere (agrotehnica, fizica, biologica si chimica) astfel incat sa nu se depaseasca pragul economic de daunare.

Conceptul de combatere integrata s-a adoptat din cauza utilizarii pe scara larga, uneori abuziva, a pesticidelor. Din cauza utilizarii in exces a pesticidelor, apar dificultati in combatere, deoarece bolile si daunatorii au dobandit  o rezistenta mare.

De exemplu, combaterea celui mai temut daunator din acest moment, Tuta Absoluta, care a capatat o rezistenta foarte mare, astfel incat tratamentele cu pesticide nu mai sunt atat de eficiente impotriva acestui daunator, dar daunatoare mediului si omului, prin acumularea de reziduuri.

Strategia pe care acest sistem se bazeaza este utilizarea la maxim a metodelor care pertubeaza cat mai putin mediul inconjurator.

Metodele combinate sunt:

 1. Metodele  agrotehnice

 2. Metodele fizice

 3. Metodele biologice

 4. Metodele chimice

1. Metodele agrotehnice sunt lucrari efectuate de fiecare fermier inainte infiintarii unei culture sau pe parcursul acesteia. Aceste lucrari sunt cele mai vechi metode de combatere a bolilor si daunatorilor.
Pregatirea solului

2. Metodele fizice sunt de preferat, deoarece exista un risc minim de a contamina culturile agricole, consumatorul sau mediul.

Aceste metode fizice reprezinta de fapt arderea echipamentului contaminat, sterzlizarea echipamentelor, folosirea unor plase impotriva insectelor, a capcanelor lipicioase, folosirea foliei profesionale, folosirea foliei de mulcire etc.

Utilizarea foliei de mulcire pentru combaterea daunatorilor

3. Metodele biologice reprezinta utilizarea de organisme vii, pentru combaterea bolilor si daunatorilor. Aceste organisme vii pot fi: pradatori, paraziti si microorganisme.

Datorita acestor organisme vii se pot combate un numar mare de daunatori, buruieni si boli insa cei mai des intalniti in conditiile din tara noastra sunt musculita alba, thrips-ul, paianjenul, tuta absoluta, afidele.

Utilizarea acestei metode are un rol foarte important in combaterea integrata, deoarece plantele se dezvolta armonios, lipsite de stresul cauzat de efectuarea abuziva a tratamentelor chimice.

De exemplu, Tricholine ce are la baza viespea Trichogramma achaeae si este conceput pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta prin parazitarea oualor de Tuta.

Tricholine combate daunatorul Tuta absoluta prin parazitarea oualor de Tuta

4. Metodele chimice reprezinta utilizarea pesticidelor care sunt obtinute prin formularea si conditionarea unor ingrediente biologic active pentru combaterea bolilor si daunatorilor existenti intr-o cultura.

Aceasta metoda este folosita pe scara larga de multi fermieri si prezinta atat avantaje cat si dezavantaje.

Un dezavantaj foarte important este rezistenta pe care o capata bolile si daunatorii la folosirea indelungata. Alt dezavantaj ar fi poluarea mediului si acumularea de reziduri, daunatoare omului.

La utilizarea acestei metode trebuie sa respectam:

-          Omologarea pesticidului pentru cultura si daunator

-          Doza aplicata, aceasta sa fie mai redusa in functie de gradul de atac

Strategia de combatere a daunatorului Tuta Absoluta:

Strategia de combatere a daunatorului Tuta Absoluta

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Principii ale combaterii integrate a bolilor si daunatorilor

In combaterea integrata sunt urmate cateva principii de baza in care sunt aplicate si combinate toate metodele de combatere ( agrotehnica, fizica, biologica, chimica).

1. Prevenirea

 • Rotatia culturii - este o metoda de combatere agrotehnica, folosita de orice fermier.


De exemplu, daca anul aceste s-a  cultivat pe sola respectiva castraveti, conform specialistilor, castravetii ar trebui sa revina pe aceeasi sola dupa trei ani.  Urmatoarele culturi ar trebui sa fie fasolea, tomate, ardei, varza etc. Rolul rotatiei este de a diminua gradul de atac a unor daunatori prezenti in  cultura precedenta.
Rotatia culturilor

Rolul tehnologiei in combaterea integrata ajuta foarte mult in prevenirea unor boli sau daunatori. De exemplu, pregatirea terenului si anume aratura de baza care are un rol importanta in tehnologia unei culturi prin: distrugerea oualor si larvelor care ierneza in sol, dar si distrugerea crustei astfel incat radacina sa se poate dezvolta mai bine.

O alta lucrare agrotehnica ar fi distanta intre plante pe rand sau intre randuri, care este de preferat sa fie mai mare (3 plante la mp), deoarece plantele au o aerisire mai buna, iar umiditatea de pe plante este mai mica, deci si riscul de aparitie a unor bolie este mai mic ( dupa cum stim la temperaturi scazute 15-20 0C si umiditate mare 90-100%, boala cea mai des intalnita este Botrytis).

Combaterea daunatorilor prin distantarea plantelorMarcoser ofera consultanta in urmarea unei tehnologii moderne de cultura.

 • Folosirea semintelor profesionale-este o metoda de combatere biologica, care presupune doar alegerea corecta a semintei cultivate.

Semintele profesionale sunt  hibrizii care sunt de fapt incrucisarea a doua sau mai multe soiuri care prin hibridare se obtin plante mai viguroase, cu rezistenta mai mare la agentii patogeni, dar si cu un gust mai bun, cu forme si culori mai frumoase.

Folosirea hibrizilor prezinta un avantaj mare, deoarece alegand un hibrid mai rezistent se reduc numarul de tratamente efectuate pentru respectivele boli.

Echipa Marcoser ofera consultanta in alegerea unor hibrizi, ideali pentru clima, solul si regiunea dumneavoastra.


 • Folosirea foliei profesionale- este o metoda fizica

Utilizarea foliilor profesionale prezinta numeroase avantaje fata de cele neprofesionale, datorita aditivilor pe care ii poseda. Fiecare aditiv are un rol important in dezvoltarea culturii.

De exemplu,  aditivul IR care a fost introdus la noi in tara acum 15 ani de  firma Marcoser. Rolul  acestui aditiv este de a impiedica pierderea de caldura acumulata pe timpul zilei. Acest aditiv permite prelungirea ciclului de cultura cu pana la doua luni in conditiile din tara noastra.

Marcoser prezinta o gama larga de folii profesionale de la ce mai mica la cea mai mare latime de pe piata din Romania.


 • Folosirea foliei de mulcire - este o metoda fizica care ofera calitate, timpurietate dar si lipsa anumitor boli.

Folia de mulcire este esentiala daca se doreste o cultura de calitate, timpurie si  lipsita de boli si buruieni, deoarece folia de mulcire are propietatea de a impiedica cresterea buruienilor, dar si caldura acumulata in sol, ceea ce ofera calitate si o productie mai timpurie.

Pe langa aceste beneficii folia de mulcire mai are si rolul de a diminua umiditatea de pe planta, ceea ce ne reduce atacul anumitor patogeni, dar si diminuare numarului de tratamente.

In functie de timpurietetea culturii  alegem folia de mulcire:

     - Pentru cultura extratimpurie, Marcoser recomanda utilizarea foliei transparente de mulcire

Utilziarea foliei transparente pentru combaterea daunatorilor

     - Pentru cultura timpurie, Marcoser recomanda utilizarea foliei maro de mulcire

Utilizarea foliei de mulcire maro pentru combaterea daunatorilor

 • Folosirea sistemului de irigare este o metoda fizica de combatere, care prezinta avantaje intr-o cultura agricola.

Sistemul de irigare  este destul de important intr-o cultura agricola, deoarece prin irigare  se pot imbunatati calitatea si cantitatea unei productii, dar si realizarea unor venituri mai mari.

Utilizarea sistemului de irigare prezinta numeroase avantaje: dozarea exacta a apei necesare fiecarui tip de cultura, lipsa dezvoltarii buruienilor datorita faptului ca se uda doar zona activa a radacinii, administrarea ingrasamintelor in doza necesara plantei, inca cel mai importanta avantaj este eliminarea riscului de aparitie a bolilor specifice, datorita faptului ca atunci cand se efectueaza irigarea toate partile aeriene ale plantei sunt uscate.


Irigarea plantelor la radacina
Marcoser recomanda utilizarea  sistemului de irigare automat, deoarece  se pot distribui mai usor apa si ingrasamintele la planta.

 • Urmarea unui plan de fertilizare bine conturat - este o metoda agrotehnica, o metoda cheie in agricultura, deoarece reprezinta factorul principal in dezvoltarea armonioasa a unei plante.

Ingrasamantul este un produs organic sau mineral, obtinut natural sau artificial, folosit in agricultura pentru fertilizarea solurilor.

Acest ingrasamant are rolul de a hrani planta, furnizandu-i elementele chimice (azot, calciu, fosfor, potasiu, etc.) esentiale dezvoltarii, astfel incat productia obtinuta sa fie mai mare si de calitate.

Ingrasamantul se alege in functie de tipul de sol si in functie de nevoile tipului de cultura.

Prin urmarea unui plan de fertilizare bine conturat se poate reduce mult stresul cauzat solului cat si plantei, stres cauzat de aplicarea in exces a ingrasamintelor.

Plan de fertilizare la tomate:

    Calciamec/ Acaplant Salwax Sprintene/ Radisol Starter Floramec/ Biorad 20 Agroxilato-K/ Codicobre/ Fitokontrol-K Solufeed/ Haifa20/ Magnum 20 Solufeed 10:40:10/ MAP/ MKP Solufeed14/ Haifa14/ Ultrasol15 Codiorgan/ Agroxilto-Fe/ Codibor- L Sulfat de potasiu
Plantare I irigare 500/1000 500 200/300              
  II irigare       1000     3000   600  
  III irigare     200/300 1000            
Plantare- Inflorire buchet III 3 300/600 300 200/300 1000 500/500/500 3000     600  
Inflorire Buchet III- Buchet V 1 300/600 300 200/300 1000 500     3000 500/250/250  
Dezvoltare vegetativa 2 400/1000 400     1000     3000 500/250/250  
Circa 2 sapt inainte de recoltare 1 400/1000 400 200/300   1500     2000   2000
Circa 1 sapt inainte de recoltare 1 400/1000 400     2000         6000
Recoltare buchet I 2 300/600 300     1500         2000
Recoltare buchet II 1 200/500       1000         1000
Recoltare buchet III 1 100/500       500          
 • Respectarea masurilor de igiena, pentru a nu raspandi organismele daunatoare este o metoda fizica, prin care se poate preveni raspandirea.

Aceasta metoda presupune: curatarea regulate a utilajelor, dezinfectia echipamentelor, dezinfectia mainilor la intrarea in sera/solar, purtarea echipamentului la intrarea in sera/solar.

Purtarea echipamentului de protectie la efectuarea dezinfectiei solarului

 • Folosirea unor plase impotriva insectelor - este o metoda fizica care da un randament foarte bun

Plasele se aseaza pe partea laterala a serei/solarului, dar se pot face si usi duble din plasa, astfel incat patrunderea insectelor sa fie cat mai redusa.

Utilizarea plaselor antiinsecte la solar

Utilizarea acestor plase impedica patrunderea in sere/solarii a unor daunatori, precum: tuta absoluta, musculita alba de sera etc.

Folosirea capcanelor lipicioase tip banda in combaterea insectelor

2. Monitorizarea bolilor si daunatorilor prin metode si instrumente adecvate

Folosirea capcanelor lipicioase in combaterea insectelor
Folosirea capcanelor cu feromoni in combaterea Tutei Absoluta
 • Monitorizarea culturii prin vizitele facute de un specialist.
Recomandarea noastra este ca vizitele facute de un inginer horticol sa fie odata la 10 zile, astfel incat sa se poata tine sub o observatie continua cultura.

3. Evaluarea rezultatelor obtinute

Dupa analizarea rezultatelor obtinute in urma monitorizarii culturii, trebuie urmarit daca:

 • Cat de mare este dauna provocata
 • Cat de repede trebuie sa se actioneze
 • Cat de mult va fi afectata productia
 • Cate tratamente sunt necesare

Toate aceste rezultate se discuta cu un specialist, care ajuta la stabilirea urmatoarelor actiuni.

4. Actionarea

Se folosesc metode variate pentru reducerea atacului cauzat atat de boli cat si daunatori. Aceste metode  variaza in fuctie de alegerile fiecarui fermieri. Metodele utilizate pot fi biologice, fizice si chimice. Pentru a alege cea mai indicate metoda de combatere este necesar sa se consulte un specialist.

Se urmareste evolutia constanta a culturii, pentru a putea lua masurile necesare pe viitor.

De regula, procesul de monitorizare  continua si dupa primele interventii. Doar asa se poate urmari stadiul de dezvoltare si  masurile care se pot lua in continuare.

Prin combaterea integrata se incearca dezvoltarea de noi solutii, care sa controleze efectele nedorite ale bolilor si daunatorilor plantelor, stiind ca daunatorii pot deveni rezistenti la metodele chimice.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Articole similare

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care are peste 250 de plante gazda, practic ataca toate culturile horticole importante.

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combatere integrata a bolilor si daunatorilor se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere cu eficienta mare la costuri cat mai mici.

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm), este una dintre cele mai agresive boli la cultura de tomate, mai ales in spatiile protejate.

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Boala petelor de bronz - TSWV

Boala petelor de bronz - TSWV

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.