Patarea unghiulara este cea mai cunoscuta si deopotriva, cea mai pagubitoare dintre toate bolile produse de bacterii la cultura de castraveti.

Legumele cultivate in sera sau solar, vegetand in conditii de umiditate si temperaturi ridicate, sunt expuse atacului unor agenti patogeni care evolueaza optim in aceste conditii de mediu.

Atacul patogenilor duce la boli ale plantelor care in multe cazuri scade semnificativ productivitatea si/sau calitatea, iar uneori poate compromite întreaga cultura.

Patarea unghiulara
 

Simptomele bolii

Patarea unghiulara este o boala produsa de bacteria Pseudomonas syringae pv. Lachrymans si provoaca pagube insemnate la cultura de castraveti, determinand scaderea calitativa si cantitativa a productiei.

Atacul acestei boli se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (cotiledoane, frunze, flori si fructe).

Inca de la inceputul vegetatiei, pe cotiledoanele plantutelor (primele 2 frunze) apar pete mici, umede, de culoare bruna si sub forma circulara sau neregulata.

Desi denumirea este de patare unghiulara, pe fata superioara a frunzei apar pete circulare, punctiforme la inceput si apoi din ce in ce mai mari. Pe fata inferioara a frunzei, petele sunt marginite de nervuri, de unde si denumirea de parate unghiulara.

Patarea unghiulara la castraveti

Aceasta particularitate o face ca sa fie relativ usor de deosebit de mana castravetilor (Pseudoperonospora cubensis), la care petele sunt marginite de nervuri pe fata superioara a frunzei.

Pe timp umed, dimineata, pe fata inferioara a petelor foliare apare un exudat mucilaginos, albicios, sub forma de picaturi. Exudatul se usuca si formeaza o crusta alba-cenusie.

Patarea unghiulara spate frunza

Cu timpul, petele foliare devin brune, conflueaza, iar tesuturile din dreptul lor se usuca si se rup. Pete asemanatoare apar si pe tulpina.

Florile infestate se usuca si cad. Pe fructe, atacul produce mici pete circulare (1-2 mm), adancite in tesuturi, cu aspect umed si cu o zona centrala albicioasa.

In dreptul acestor pete, fructul se acopera cu lichid bacterian, pe vreme umeda, iar pe vreme uscata se crapa.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Conditii de aparitie a bolii

Aparitia infectiei este favorizata de umiditatea ridicata (peste 90%), prezenta picaturilor de apa pe organele aeriene ale plantelor si temperatura cuprinsa intre 18-28 grade Celsius.
 
Raspandirea infectiei este realizata pe durata perioadei de vegetatie, prin intermediul picaturilor de apa (ploi sau irigare prin aspersiune), iar de la un an la altul se transmite prin seminte contaminate si resturile vegetale infestate.

Atac la castraveti

Masuri de prevenire si combatere a patarii unghiulare

Masuri de prevenire:

  • practicarea unui asolament de 4-5 ani pentru culturile de curcubitacee
  • adunarea si distrugerea resturilor vegetale la sfarsitul perioadei de vegetatie, astfel incat ciuperca sa nu se mai poata dezvolta si raspandi in viitoarele culturi
  • Aerisirea corespunzatoare a serei/solarului

De asemenea, ingrasamintele pe baza de Cu, aplicate atat foliar cat si radicular imbunatatesc sistemul de auto-aparare a plantei si previn aparitia acestui agent patogen.

Codicobre - este un ingrasamant pe baza de cupru care previne simptomele cauzate de deficiente de cupru, la toate tipurile de culturi dar si imbunatateste sistemele de auto-aparare pentru a preveni atacurile ciupercilor si al bacteriilor in plante.

Fertipen C - este un ingrasamant lichid pe baza de hidroxid de cupru, creat pentru a corecta deficientele de cupru la toate tipurile de culturi si pentru a imbunatati sistemul de auto-aparare a plantelor.

Aceste ingrasaminte se aplica in dozele recomandate de specialisti, astfel incat sa aiba un efect deosebit de benefic in mentinerea unei culturi de castraveti sanatoase.

Masuri de combatere:

O importanta deosebita in combaterea patarii unghiulare la castraveti, o are aplicarea de tratamente chimice, in dozele omologate pe suprafata, cu
  • Alcupral 50PU- are actiune fungicid-bactericida de contact, avand un foarte bun efect preventiv si curativ fata de un spectru larg de agenti fitopatogeni care provoaca boli ale plantelor
  • Champ 77 WG- actioneaza prin contact, stimuland rezistenta naturala a plantelor, contribuind la combaterea integrata a patogenilor.

Produse recomandate:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor este o accelerare a procesului de dezvoltare a plantelor, cauzata de anumiti factori avand un rol negativ in cresterea plantelor

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Pe langa tehnologia aplicata, pentru o recolta bogata si de calitate, trebuie sa cunoastem si cele mai frecvente probleme care apar la cultura de salata.

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun (tetranychus urticae) este considerat un daunator problema pentru culturile de legume. Acesta poate produce pagube importante la culturile de legume din camp si spatii protejate, atacul ducand pana la compromiterea culturii.

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu.

Carenta de potasiu la legume

Carenta de potasiu la legume

Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida.