Fainarea este un patogen destul de intalnit la culturile de legume din spatiul protejat, in camp sau in gradina.

Acest agent patogen este frecvent intalnit la culturi legumicole: castraveti, pepeni, dovleci, ardei, tomate, dar si la vita de vie, porumb, pomi fructiferi.

La cultura de castraveti, fainarea este reprezentata de agentul patogen Sphaerotheca fulginea, iar la cultura de tomate agentul patogen este reprezentat de Leveillula taurica.

Fainare in cultura de tomate
Fainarea la cultura de dovlecei

Deosebirea dintre aceste doua ciuperci este reprezentata de forma de sporulație: Leveillula taurica spoluleaza in special pe partea inferioara, iar Sphaerotheca fulginea, pe ambele parti ale frunzei dar in special pe partea inferioara.

Fainarea la cultura de castraveti

Fainarea pe frunza de castraveti

Simptomele bolii

 • Sunt atacate toate organele aeriene ale plantei, in toate fazele de dezvoltare
 • Pe frunze boala se manifesta pe ambele parti ale acesteia, mai ales pe cea superioara, prin pete albe cu aspect fainos, initial izolate, de dimensiuni mici la inceput, circulare sau neregulate, raspandite neuniform pe suprafata limbului.
 • Pe masura ce atacul evolueaza, petele se extind acoperind portiuni mari sau chiar intreaga frunza
 • Daca conditiile sunt favorabile, atacul se manifesta si pe petiolii frunzelor, pe carcei si pe varf, printr-o plasa pulverilenta, albicioasa, care deseori acopera de jur imprejur aceste organe

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.Conditii de aparitie a bolii la castaveti

Sphaerotheca fulginea necesita o temperatura intre 15-30 oC, cu un optim la 25o C si o umiditate foarte mare a aerului de 97-100%.

Fainarea pe frunzele de castraveti

Fainarea cauzata de acest agent patogen se dezvolta mai ales pe frunzele umbrite, inconjurate de o vegetatie foarte densa, responsabila de crearea si mentinerea unei umiditati relative foarte mari.

Fainarea la cultura de tomate

Fainarea vizibila pe frunza tomate

Simptome ale bolii

La cultura de tomate exista doua tipuri de fainare endofita si epifita.

Fainarea endofita se manifesta pe partea superioara a frunzei sub forma de pete de culoare verde inchis.

Petele se extind, devin galbui-auriu, se necrozeaza si pot determina caderea frunzei. Pe partea inferioara observam un puf alb fainos.

Sunt atacate frunzele mari si mature, cele tinere fiind atacate atunci cand ajung la maturitate.

Fainarea epifita prezinta pe ambele parti ale frunzei pete cu puf alb.

Conditii de aparitie a bolii la tomate

Agentul patogen Leveillula taurica germineaza intr-un interval larg de temperaturi de 10-32 oC. Insa, acest agent patogen prefera un optim de temperatura de 27 oC la o umiditate relativ scazuta a aerului, de 50-75%.

Unul dintre factorii care favorizeaza aparitia acestei boli este densitatea mare de plantare si vigoarea hibridului.

 Zilele calde si uscate cu nopti reci si umede favorizeaza boala. Prezenta rouai pe frunzis joaca un rol important in aparitia patogenului.


Frunza de tomate atacata de fainare

Masuri de prevenire

 • Dezinfectia solului

Dezinfectia solului are un rol important in combaterea daunatorilor, ciupercilor si buruienilor existente in sol, astfel se reduce gradul de atac al daunatorilor si patogenilor dar si numarul de tratamente aplicate.

 • Rotatia culturii
 • Cultivarea unor hibrizi cu toleranta la fainare
 • Distrugerea resturilor vegetale din cultura precedenta
 • Evitarea fertilizarii in exces cu azot, deoarece azotul induce o crestere vegetativa puternica, dar o imunitate scazuta a plantei
Pentru prevenire se pot aplica ingrasaminte pe baza de potasiu, care reduc puternic si eficient incidenta bolii, prin scaderea ratei de transpiratie.

Agropotasion - are o concentratie de potasiu solubil in apa de 20%, scade rata transpiratiei in conditii extreme de temperatura iar aplicarea sa cu pesticide scade rata de fitotoxicitate.

Fitokontrol-K - cu o concentratie de potasiu solubil in apa de 13%, este un puternic absorbant al umezelii in exces, imbunatatind si marimea si calitatile fructelor.

Pe langa faptul ca ajuta in prevenirea aparitiei fainarii, aceste ingrasaminte pe baza de potasiu mai au si avantajele ca nu creeaza fitoxicitate plantelor si sunt o sursa importanta de nutrienti pentru acestea.

Combaterea chimica a fainarii

Fungicidele aplicate pentru combaterea fainarii trebuie sa fie omologate în functie de cultura pe care o tratam.

Astfel, pentru culturile de castraveti si de tomate se pot face tratamente utilizand unul dintre urmatoarele produse:
 • Ortiva Top - un fungicid cu activitate de contact, sistemica si translaminara care actioneza in cele mai importante momente din ciclul biologic al patogenului.
 • Cidely Top - actioneaza translaminar  asupra a 3 stadii de dezvoltare a ciupercilor patogene: inhiba formarea ascosporilor, inhiba dezvoltarea miceliului si instalarea ciupercii, precum si sporularea.
 • Topas 100EC - un fungicid sistemic care combate fainarea la nivel mondial, dar acționeaza  si prin vapori, protejand și zonele care nu au fost atinse de produs.
 • Thiovit Jet - fungicid de contact cu actiune multipla impotriva fainarii, dar are si efect secundar impotriva acarienilor.
 • Heliosulf - un amestec fara egal, un fungicid biologic impotriva fainarii la un numar mare de culturi: vita de vie, pomicultura, horticultura si cereale. Un avantaj al produsului este rezistenta in caz de ploaie.
 • Dagonis este un fungicid polivalent, care combina proprietatile a doua substante active: fluxapiroxad si difenoconazol,  asigurand un control de lunga durata asupra unui spectru larg de boli.

Produse recomandate:


Daca doriti mai multe informatii privind combaterea bolilor la culturile de legume, nu ezitati sa ne contactati. Inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Metode de combatere biologica a Tutei Absoluta

Metode de combatere biologica a Tutei Absoluta

Pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta, cercetatorii din Spania au dezvoltat un proiect privind rolul diferitelor specii de agenti biologici.

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba este un daunator caracteristic culturilor crescute in sera si solar. Provoaca pagube numeroase plantelor si transmite virusi

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian la pomii fructiferi

Focul bacterian este o boala devastatoare si greu de controlat, care ataca frunzele, florile chiar si scheletul. Raspandindu-se foarte rapid duce chiar si la uscarea pomului.

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Pe langa tehnologia aplicata, pentru o recolta bogata si de calitate, trebuie sa cunoastem si cele mai frecvente probleme care apar la cultura de salata.