Ce este controlul biologic

Controlul biologic este o componenta a unei strategii integrate de gestionare a daunatorilor, care tinde sa elimine/limiteze numarul tratamentelor chimice.

Prin utilizarea controlului biologic se incearca mentinerea sub control a daunatorilor fara a depasi pragul economic de daunare.

Controlul biologic implica utilizarea de organisme vii, cum ar fi pradatori, paraziti sau microorganisme, care au rolul de a reduce populatia de daunatori si boli existente intr-o cultura.

Pradatorii - sunt insecte sau acarieni care se hranesc cu prada vie, ei consumand un numar mare de daunatori pe parcursul intregii vieti.

Pradatori in cultura

Cele mai cunoscute specii de insecte si acarieni pradatori folosite in legumicultura sunt : Encarsia, Phytoseiulus, Macrolophus, Orius, Amblyseius, Anagrus si Coccinella septempunctata (gargarita).

Insecte benefice in cultura

Parazitii - sunt organisme ce se dezvolta pe seama altor organisme, care se numesc gazde, acestea avand corpul mai mare decat al parazitilor. Diferitele specii de paraziti existente se pot dezvolta (pot parazita) pe diferite stadii de dezvoltare ale daunatorilor: ou, larva, pupa sau adult.

Tricholine

Dintre ovifagi, cea mai mare importanta este viespea parazita din genul Trichogramma. In prezent sunt cunoscute peste 200 de specii ale acestui gen.

Viespea parazita in cultura de tomate

Microorganismele sunt bacterii si ciuperci.

Bacteriile infecteaza insectele prin tractul lor digestiv. De exemplu, Bacelius Thuringiensis, o bacterie care locuieste in sol, fiind cea mai raspandita in combaterea biologica, utilizata impotriva lepidopterelor (molie, fluture), coleopterelor (gandaci) si dipterelor (muste).

Ciuperci care pot fi:

  • Ciuperci entomopatogene- care cauzeaza boli insectelor
  • 89 de specii de Trichoderma – care sunt utilizate impotriva anumitor agenti patogeni

Avantajele controlului biologic al daunatorilor

Utilizarea controlului biologic prezinta numeroase avantaje, din care le amintim pe cele mai importante :

  • Reducerea semnificativa a tratamentelor chimice

Datorita acestor insecte benefice, numarul tratamentelor scad, deoarece in general organismele vii nu sunt compatibile cu toate substantele active.

  • Spre deosebire de tratamentele chimice, agentii de control biologic, nu creeaza rezistenta insectelor.
  • Nu este toxic pentru planta, mediu si om, planta dezvoltandu-se armonios in prezenta lor.

Introducerea controlului biologic

Utilizarea controlului biologic are un rol foarte important in tehnologia unei culturi, deoarece utilizandu-se insectele benefice pentru combaterea daunatorilor, plantele se dezvolta armonios, lipsite de stresul cauzat de tratamentele chimice. 

Efectul utilizarii acestor organisme vii se observa in perioada de dezvoltare a plantei, cultura fiind mai sanatoasa, mai sigura si mai productiva.

Fiecare pradator, parazit si microorganism este utilizat in functie de cultura, de daunator si de gradul de atac. De exemplu, Orius Laevigatus este un pradator care se utilizeaza pentru combaterea thrips-ului adult.

Pradatori pentru thrips
La folosirea acestei metode de combatere, trebuie sa tinem cont anumiti factori si anume:

Trebuie sa alegem si sa utilizam hibrizi toleranti la TSWV, deoarece se stie ca thripsul un daunator feroce este vector de viroze. La Marcoser suntem pe deplin constienti de importanta alegerii corecte a tipului de seminte; prin urmare, serviciul nostru de consultanta va sta la dispozitie pentru a va ajuta in aceasta alegere importanta.

  • Locul unde este amplasata cultura

Locul unde este amplasata cultura, este important de stiut, deoarece clima este diferita in functie de regiune, de exemplu in nord unde se afla bazinul legumicol Targu Frumos introducerea insectelor se va face cu 10-15 zile mai tarziu decat in sud unde se afla bazinul legumicol Izbiceni.

  • De factorii de mediu

Factorii de mediu sunt cei de care depinde inmultirea si dezvoltare insectelor benefice. De exemplu Orius Laevigatus are nevoie de o temperatura de peste 200 C, pe cand Amblyseius Montdorensis se dezvolta la o temperatura de 120 C sau chiar sub 120 C.

  • Monitorizarea culturii
Monitorizarea se face cu ajutorul capcanelor lipicioase sau cu capcanelor cu feromoni. Aceasta etapa are rolul de a ne anunta cand este momentul sa introducem insectele benefice.

Capcana neagra tuta absoluta

Capcana Delta pentru tuta

  • Efectuarea fertirigarilor

Rolul fertirigarilor este de a asigura plantei necesarul de NPK pe care nu-l are in sol sau nu-l poate asimila din cauza conditiilor climatice.

La lansarea controlului biologic cultura trebuie sa fie dezvoltata, pentru o dezvoltare cat mai buna si armonioasa este necesar folosirea ingrasamintelor.

  • Stadiul de dezvoltare a culturii

Ca sa se poata introduce aceste organisme vii trebuie urmarit stadiul de dezvoltare a culturii, aparitia primelor flori si umiditatea atmosferica din sera/solar. Acesti factori sunt importanti pentru o inmultirea normala a insectelor benefice.

Cultura de ardei
Pradatori in cultura de ardei

  • Tratamentele chimice efectuate

Fiecare fermier trebuie sa tina evidenta unor aspecte, daca doreste sa utilizeze controlul biologic:

  • Trebuie notat ce tratamente s-au efectuat inaintea ciclului de cultura, deoarece daca s-au efectuat tratamente cu produse ce prezinta remanenta mare, nu este recomandata lansarea insectelor benefice imediat, decat dupa  ce a trecut timpul de remanenta.
  • Tratamentele efectuate culturii pana la momentul lansarii trebuie sa fie notate tinand cont de urmatoarele: produsul utilizat, omologare, doza aplicata si data aplicarii
  • Tratamentele efectuate dupa lansarea insectelor benefice se fac doar la recomandarea specialistului.
  • Utilizarea insectelor benefice

Utilizarea insectelor benefice (lansare pradatori)

Lansarea se face in functie de pradator, de regula se recomanda eliberarea dimineata devreme sau seara. Asezarea lor (plicuri sau cutii, in functie de cum e ambalat) se face sub varful plantei la o distanta de 30-40 cm, ferite de actiunea directa a razelor solare.

Oriline in cultura de ardei
Tricholine in cultura de tomate

Tratamentele aplicate dupa lansarea insectelor benefice se fac doar la recomandarea specialistului. Daca numarul de flori este redus, pentru a nu avea probleme se recomanda plantarea in numar redus de specii de plante benefice (de exemplu, busuiocul sau alyssum).

Busuioc
Albitia

La efectuarea operatiunilor de defoliere sau copilit, frunzele si lastarii rupti, se lasa pe sol timp de 3-4 zile, astfel incat pradatorii prezenti pe ele sa se poata instala inapoi pe planta.

Marcoser introduce de ani de zile diferite tehnici de control biologic pentru culturile de legume din ariile protejate din Romania. Suntem convinsi ca imbunatatirea horticulturii si calitatea produselor pe care le producem in Romania trece prin utilizarea continua a acestor tehnici, prin urmare, atunci cand decideti sa includeti aceste actiuni in culturile dumneavoastra, echipa de ingineri horticultori de la Marcoser va va insoti in timpul intregul proces, de la alegerea pradatorilor specifici culturii, lansarea lor si vizite periodice in care va fi evaluat stadiul culturii si vor fi stabiliti pasii urmatori care trebuie urmati.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari si bune practici in aplicarea produselor de protectie a plantelor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Altoirea pepenilor verzi utilizand portaltoi

Altoirea pepenilor verzi utilizand portaltoi

Aplica acum tehnologia de altoire a pepenilor verzi si a pepenilor galbeni cu portaltoi performanti, rezistenti si cu potential mare de productie

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare!

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.