SUS

Plantarea se face atunci cand rasadurile de legume intrunesc conditiile necesare efectuarii acestei proceduri:

  • au varsta de 55-70 de zile la tomate, 60-80 de zile la ardei si 30-35 de zile la castraveti;
  • au inaltime de 20-30 cm;
  • se vede bine primul buchet floral, dar sa nu fie inflorit;
  • prezinta sistemul radicular bine dezvoltat;
  • rasadurile sunt libere de virusuri, boli si daunatori;
  • sa fie turgescente (bine irigate);
  • sa fie calite - foarte important.

 

Inainte de efectuarea plantarii, este necesara efectuarea unor lucrari pregatitoare ce implica atat rasadurile cat si spatiul de plantare. Vezi articolul “Pregatirea pentru plantarea rasadurilor”.

Distante de plantare ale rasadurilor de legume

In vederea obtinerii unor productii ridicate si de buna calitate, se recomanda folosirea unor distante de plantare in functie de specie, hibridul utilizat si perioada de plantare.

Tomatele cultivate in ciclul I se planteaza la o densitate de 35.000 si 45.000 plante/hectar.


Ca mod de plantare, se pot utiliza 2 variante: distante egale intre randuri si distante alternante intre randuri (doua apropiate urmate de doua mai departate). Cea mai utilizata metoda in ciclul I este cea cu distante alternante intre randuri, de exemplu, distanta intre randurile apropiate de 60 cm, iar distanta intre randurile indepartate, de 90 cm. Pe rand, distanta intre plante trebuie sa fie de 30-35 cm.

                                                                                              Cum se planteaza rasadurile in sere si solarii  Cum se planteaza rasadurile in sere si solarii

In cazul culturilor de ardei, densitatea depinde de clima si de luminozitatea zonei. Pentru ardeii iuti, densitatea recomandata este de 35.000 plante/ha iar pentru ardeiul gras, 30.000-35.000 plante/ha.

Ardeii pot fi plantati pe randuri cu distanta egala intre ele, sau cea mai raspandita metoda este cea pe doua randuri apropiate (40-60 cm) si doua departate (1,0 - 1,2 m). Distanta intre plante trebuie sa fie cuprinsa intre 30-40 cm.


Densitatea de plantare a castravetilor extratimpurii sau timpurii este cuprinsa intre 25.000 si 35.000 plante/ha, fiind cea mai des intalnita la culturile de primavara.

                                                                                               Distanta de plantare a rasadurile in sere si solarii  Distanta de plantare a rasadurile in sere si solarii

Ca mod de plantare, se pot utilizat doua variante: varianta cu distante egale intre randuri sau varianta cu distante alternate intre randuri (doua apropiate urmate de 2 mai departate).


Cea mai utilizata metoda in ciclul I este cea cu distante alternante intre randuri, de exemplu, distanta intre randurile apropiate de 70-80 centimetri, iar intre randurile departate de 100-120 cm. Pe rand, castravetii se planteaza la o distanta de circa 30-40 cm unii de altii.

                                                                                               Distanta de plantare a rasadurile in sere si solarii  Distanta de plantare a rasadurile in sere si solarii

Irigarea si fertilizarea culturilor de legume imediat dupa plantare

Un aspect important de care depinde succesul unei culturi de legume este si cel legat de irigarea si fertilizarea acestora.

Irigarea culturilor se poate face cu ajutorul benzii de picurare cu distanta dintre picuratori de 20 cm sau se poate utiliza tubul orb la care se ataseaza tubul capilar cu pix. O astfel de metoda permite aprovizionarea fiecarei plante cu o cantitate optima de apa, in functie de necesarul de moment, precum si dozarea exacta a cantitatilor de ingrasaminte administrate in functie de necesarul plantei.

                                                                                              Irigarea si fertilizarea rasadurile in sere si solarii  Irigarea si fertilizarea rasadurile in sere si solarii

Pentru o dezvoltarea optima a plantei, aprovizionarea cu apa trebuie sa fie efectuata constant, pe cat posibi in fiecare zi, intotdeauna dimineata, cu o cantitate de apa corelata cu faza de dezvoltare a plantei si conditiile de mediu (mai putina apa sau chiar deloc daca temperaturile sunt extrem de mici, sau mai multa, chiar de doua ori pe zi, daca vremea este extrem de calda). Planta are nevoie permanent de apa, iar utilizarea tehnologiei de irigare prin picurare face posibila irigarea constanta fara crearea problemelor legate de suprasaturarea solului cu apa si sufocarea radacinilor, tasarea solului etc.

                                                                                               Irigarea si fertilizarea rasadurile in sere si solarii  Irigarea si fertilizarea rasadurile in sere si solarii

Pentru o fertilizare eficienta, trebuie sa se tina cont de cateva aspecte:

  • fazele fenologice de dezvoltare (plantare, inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, maturare, recoltare)
  • intensificarea unor procese naturale ale plantei in conditiile in care parametrii de mediu sunt propice dezvoltarii optime: devoltare radiculare puternica, inducerea infloririi, marirea fructelor. Aceste induceri naturale ale anumitor procese de dezvoltare ale plantelor se fac cu ajutorul agronutrientilor nehormonali de ultima generatie.
  • revenirea rapida a plantelor in urma unor stresuri suferite: transplantare, salinitate, frig, seceta, caldura, umiditate excesiva, atac de boli etc. Revenirea rapida a plantelor din diferite stresuri se realizeaza cu ajutorul agronutrientilor nehormonali de ultima generatie.

Fertilizarea imediat dupa plantare are scopul de a ajuta planta sa depaseasca stresul provocat de transplantare si sa-si reia cresterea cat mai repede a sistemul radicular.

In acest sens, la prima irigare se poate efectua o fertilizare cu Sprintene + Salwax + Alcaplant/Calciamec.

Pentru urmatoarele etape in fertilizarea culturilor legumicole, consultati articolele: Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate, Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei.

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.Distribuie acest articol!

Articole similare

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Înainte de a începe activitatea de plantare a răsadurilor sunt necesare câteva operațiuni tehnologice cum ar fi: călirea răsadurilor, stropirea cu un fungicid și un insecticid, afânarea solului, dezinfectarea solului, amplasarea foliei de mulcire și a sistemului de irigare prin picurare.

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare!

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti, care se aplica in functie de principalele faze ale dezvoltarii plantelor si de aparitie a bolilor

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Operatia tehnologica de rarire a rasadurilor

Urmatoarea lucrare tehnologica dupa repicare, este cea de rarire a rasadurilor. Aceasta operatiune se impune pentru a evita alungirea rasadurilor, si se poate realiza cu 2-3 saptamani inainte de plantare.

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate