Afidele- paduchii de plante

Vineri, 21 iul 2017Afidele (paduchii de plante) - ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele. Paduchii de plante sunt insecte cu corpul moale, mobilitatea fiind mult redusa din cauza riscului de deshidratare - localizarea pe partea inferioara a frunzei nu este intamplatoare deoarece le protejeaza de razele directe ale soarelui. Au culori diferite - transparente, verzi gri, maro roz, culori dobandite in functie de seva cu care se hranesc. Cele mai multe dintre speciile de afide sunt monofage insa exista si exceptii ca Myzus persicae, care este polifag, atacand un numar de cateva sute de plante gazda.
Modul de hranire

Pe plante, afidele se gasesc cel mai adesea grupate pe colonii in apropierea principalelor vase de transport ale frunzelor sau petiolului. Aceste insecte inteapa frunzele sau petiolul infingand trompa in vasele de transport si sug seva elaborata a plantelor. Din aceasta cauza, frunzele  atacate se ingalbenesc si apoi se usuca.
Concentratia mare de glucide prezenta in seva face ca afidele sa excrete cantitati considerabile de glucide sub forma asa numitei „ roua de miere”, substrat de crestere pentru multi fungi printre care si Capnodium salicinium sau fumagina, care provoaca innegrirea frunzelor sau fructelor afectate.
Afidele pot intepa si vasele lemnoase uneori (continutul de glucide sau aminoacizi fiind de circa 1% fata de concetratiile din seva elaborata) sugerandu-se ca acest lucru este din cauza necesitatii de hidratare suplimentare a paduchilor, insa nu sunt elucidate pe deplin toate motivele pentru care se intampla acest lucru, iar o alta explicatie este legata de reglarea osmotica.
De asemenea, capacitatea de a secreta cantitati mari de glucide creaza o relatie mutuala, aproape o simbioza intre afide si furnici, care se hranesc cu „roua de miere” si in schimb protejeaza afidele de numerosi pradatori naturali.
In timpul verii, daca sunt observate furnici cu trasee pe frunzele sau lastarii din varf, poate fi un semn de infestare a plantelor cu paduchi, observarea din timp si luarea masurilor de control contra afidelor fiind imperios necesara.


Metode de control si combatere

Din cauza modului de hranire cu seva elaborata din vasele liberiene de transport, din cauza infectiilor secundare produse dupa excretia glucidelor pe planta  si din cauza vectorilor de transport pentru numeroase viroze, afidele sunt unii dintre cei mai importanti daunatori pentru culturile de legume, fiind nevoie de elaborarea si implementarea unui plan de prevenire  si control foarte riguros pentru micsorarea daunelor provocate de acest grup de daunatori.
Metoda cea mai eficienta in cazul combaterii paduchilor de plante, este combaterea  chimmica cu produse de contact, in primul rand si produse sistemice.
Insecticidele utilizate  pentru combaterea afidelor sunt: Actara 25 WG, Confidor Energy, Decis Mega 50 EW, Eforia 045 ZC, Fastac 10 EC, Faster 10 EC, Karate Zeon, Mavrik 2 F, Mospilan20 SG, Movento 100 SC, Nuprid 200 SC, aplicate in dozele omologate pe suprafata.Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea