Afidele sau paduchii plantelor cum mai sunt cunoscute aceste insecte cu corpul moale, ataca un numar mare de plante, provocand pagube importante intr-un timp foarte scurt.

Acesti daunatori au dimensiuni reduse si traiesc in colonii pe partea inferioara a frunzei, pe varfuri si lastari.

Localizarea pe partea inferioara nu este intamplatoare deoarece in acest mod sunt protejati de razele directe ale soarelui.

Afide

Au culori diferite - transparente, verzi, gri, maro, roz, culori dobandite in functie de seva cu care se hranesc.

Cele mai multe dintre speciile de afide sunt monofage insa exista si exceptii ca Myzus persicae, care este polifag, atacand un numar de cateva sute de plante gazda.

Ciclul biologic la afide

Afidele au un ciclu de viata destul de complicat si prin acest lucru se poate explica viteza cu care colonizeaza o cultura intr-un timp foarte scurt.

Durata ciclului de viata variaza in functie de specie, natura plantei gazda si conditiile climatice.

Inmultirea poate fi sexuala (depunerea de oua) cat si asexuala (nasterea directa).

Ouale depuse toamna pe diferite plante gazda, daca au supravietuit iernii, vor ecloza, dand nastere femeilor fondatoare, ele stabilind viitoarele colonii pe plantele gazda.

Afidele pe spatele frunzei

Aceste femei fondatoare nu depun oua, ci nasc nimfe femele cu sau fara aripi, care, la randul lor, vor da nastere tot la nimfe vii.

Spre toamna, cand temperaturile scad, apar in coloniile de afide si masculi inaripati care se vor imperechea cu femelele, iar acestea vor depune oua pentru a trece peste anotimpul rece.

Modul de hranire al afidelor

Pe plante, afidele se gasesc cel mai adesea grupate pe colonii in apropierea principalelor vase de transport ale frunzelor sau petiolului.

Aceste insecte inteapa frunzele sau petiolul infingand trompa in vasele de transport si sug seva elaborata a plantelor. Din aceasta cauza, frunzele  atacate se ingalbenesc si apoi se usuca.

Concentratia mare de glucide prezenta in seva face ca afidele sa excrete cantitati considerabile de glucide sub forma asa numitei „roua de miere”, substrat de crestere pentru multi fungi printre care si Capnodium salicinium sau fumagina, care provoaca innegrirea frunzelor sau fructelor afectate.

Afide in cultura de ardei

Paduchii de plante pot intepa si vasele lemnoase uneori (continutul de glucide sau aminoacizi fiind de circa 1% fata de concetratiile din seva elaborata) sugerandu-se ca acest lucru este din cauza necesitatii de hidratare suplimentara a paduchilor, insa nu sunt elucidate pe deplin toate motivele pentru care se intampla acest lucru, iar o alta explicatie este legata de reglarea osmotica.

De asemenea, capacitatea de a secreta cantitati mari de glucide creeaza o relatie mutuala, aproape o simbioza intre afide si furnici, care se hranesc cu „roua de miere” si in schimb protejeaza afidele de numerosi pradatori naturali.

In timpul verii, daca sunt observate furnici cu trasee pe frunzele sau lastarii din varf, poate fi un semn de infestare a plantelor cu paduchi, observarea din timp si luarea masurilor de control contra afidelor fiind imperios necesara.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Modul de raspandire al afidelor

Daca sunt cateva  plante infectate in toata cultura, afidele se vor raspandi foarte rapid. In primul rand, afidele fara aripi incep prin vizitarea plantelor vecine. De indata ce apar adultii (in timpul focarelor), acestia se disperseaza in cultura sau in parcelele din apropiere.

Lucratorii pot contribui, de asemnea, la raspandirea lor.

Ardei atacate de afide

Metode de management

Din cauza modului de hranire cu seva elaborata din vasele liberiene de transport, a infectiilor secundare produse dupa excretia glucidelor pe planta si din cauza vectorilor de transport pentru numeroase viroze, afidele sunt unii dintre cei mai importanti daunatori pentru culturile de legume, fiind nevoie de elaborarea si implementarea unui plan de prevenire si control foarte riguros pentru micsorarea daunelor provocate de acest grup de daunatori.

Produse recomandate:

Metode preventive

Plasa antiinsecte pentru prevenirea atacului de afide
 • Inlaturarea buruienilor din interiorul solarului cat si din exteriorul lui. In interiorul serei/solarului putem utiliza folia de mulcire pentru combaterea buruienilor.
Utilizarea foliei de mulcire in prevenirea daunatorilor
 • Utilizarea capcanelor lipicioase de tip banda pentru combatere. Aceasta insecta este atrasa de culoarea galbena.
Banda lipicioasa pentru afide
Capcane galbene pentru afide
 • Utilizarea insectelor benefice.
Video - Afidele - Paduchii plantelor. Control și Combatere


Metode curative

Metoda cea mai eficienta in cazul combaterii afidelor, este combaterea chimica cu insecticide de contact, in primul rand si produse sistemice.

Insecticidele utilizate pentru combaterea afidelor sunt:

 • Decis Expert 100EC actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare in stadiul de larve si  adulti.
 • Faster 10 EC este un insecticid cu un mod de actiune prin contact si prin ingestie,  avand  un  spectru   larg de actiune, in mod deosebit asupra speciilor de lepidoptere, coleoptere, diptere, hemiptere si altele.
 • Karate Zeon este insecticid de contact care, pe langa efectul rapid si de soc impotriva daunatorilor, ofera cea mai lunga perioada de protectie, datorita tehnologiei Zeon.
 • Mavrik 2 F  contine substanta activa tau-fluvalinat,utilizat pentru combaterea daunatorilor la cartof, grau, cereale, legume, pomi fructiferi, rapita, vita de vie.
 • Mospilan 20 SG este un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.
 • Movento 100 SC este un insecticid cu sistemicitate totala pentru combaterea daunatorilor la mar, par, prun si tomate.
 • Teppeki este un aficid specific care actioneaza atat asupra afidelor imature cat si a celor adulte dar eficacitatea sa nu este influentata de temperaturile din momentul aplicarii si de intensitatea luminoasa.
 • Vantex 60 CS este un un insecticid foliar ce combate insectele daunatoare in toate stadiile larvare din culturile de tomate, cartof, pomi fructiferi, sfecla de zahar, cereale si rapita. 
 • Closer 120SC este un insecticid sub forma de suspensie concentrata pentru prepararea unei solutii apoase, cu actiune de contact si prin ingestie.

Produse recomandate:Daca aveti nevoie de alte informatii despre afide sau de sfaturi privind aplicarea tratamentelor impotriva acestor daunatori, nu ezitati sa ne contactati. Inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Afidele traiesc in colonii pe partea inferioara a frunzei, pe varfuri si lastari.

Metoda cea mai eficienta in cazul combaterii afidelor, este combaterea chimica cu insecticide de contact si insecticide sistemice.

Articole similare

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV -Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor, virus care se dezvolta si se raspandeste rapid, care ameninta productia de tomate la nivel mondial

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Toate variatiile de temperatura cauzeaza stres plantelor, perturbandu-le ritmul de crestere, influentand atat perioada de recoltare cat si calitatea recoltelor.

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire

Carenta de potasiu la legume

Carenta de potasiu la legume

Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida.