Utilizarea foliei de mulcire reprezinta o tehnologie relativ noua, fiind implementata de putin timp in Romania. Cu toate acestea, fermierii au inteles ca utilizarea acestor folii are avantaje numeroase, in paralel cu o investitie minima.

In momentul actual, o parte din fermieri nici nu mai iau in calcul infiintarea anumitor culturi fara folie de mulcire. Cu toate acestea, o parte din cultivatorii de legume inca nu au utilizat aceasta tehnologie, ce are beneficii importante asupra cresterii timpurietatii si calitatii productiei si reducerii fortei de munca pe parcursul perioadei de vegetatie.

Folie de mulcire utilizata la cultura in solar

Foliile de mulcire se gasesc intr-o mare diversitate de culori, latimi si grosimi pe piata actuala, fiecare dintre ele fiind potrivita pentru anumite culturi, in functie de momentul infiintarii si distantele de plantare.

Folia de mulcire utilizata la cultura in camp 

Alegerea corecta a tipului de folie este esentiala pentru a obtine efectele dorite iar unii fermieri ar putea intampina dificultati in acest sens.

Prin acest articol ne propunem sa va aducem la cunostinta cateva informatii despre cele mai utilizate tipuri de folii, precum si noile tehnologii aparute in acest sector.

Ce obtinem investind intr-o folie de mulcire?

  • Extinderea sezonului - Daca vorbim de culturile extratimpurii sau cele infiintate toamna -iarna, ne dorim in primul rand prelungirea sezonului de cultivare. Prin utilizarea foliei, se poate planta mai devreme in cazul culturilor extratimpurii, implicit, primele recolteapar mai devreme. Acest avantaj este datorat cresterii temperaturii la nivelul solului in cazul culturilor mulcite, comparativ cu cele infiintate in solul liber.
  • Cresterea productiei - Folia de mulcire mentine umiditatea din sol, apa fiind astfel disponibila plantelor atunci cand au nevoie si, de asemenea, reduce incidenta bolilor si daunatorilor, cu efect asupra sporului de productie.
  • Reducerea fortei de munca si a costurilor - Cu toate ca fermierii au o reticienta in a investi intr-o folie de mulcire, scaderea costurilor cu forta de munca pentru eliminarea buruienilor, sporulde productie si de calitate al fructelorobtinutesi eliminarea utilizarii erbicidelor compenseaza investitia.
  • Culturi mai sanatoase -Avand in vedere ca multe insecte si boli prezinta forme de rezistenta peste iarna situate in sol, instalarea foliei de mulcire reduce semnificativ impactul acestora asupra culturilor. Din acest motiv, se poate obtine oreducere a costurilor cu pesticidele.
Cele mai utilizate folii la momentul actual sunt cele transparente si negre.

Ultima tehnologie aparuta este reprezentata de foliile fotoselective(IRT -infrared transmitting), de culoare maro, ce combina avantajele celor doua folii mentionate.

Foliile de mulcire din plastic influenteaza direct microclimatul din jurul plantelor,prin modificarea raportului de radiatii absorbite sau reflectate si reducerea pierderii umiditatii din sol.

Culoarea foliilor influenteaza temperatura suprafetei acestora,precum si a solului de sub ele.

Temperatura solului de sub folia de mulcire este dependenta de proprietatile termice ale foliei, mai exact, cat din radiatia solara este reflectata, absorbita sau transmisa de catre aceasta.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Folia neagra absoarbe majoritatea razelor ultraviolete (UV), infrarosii (IR) si spectrului vizibil din radiatia solara si ulterior transfera solului o parte din aceasta radiatie sub forma de caldura.

Este cunoscut faptul ca folia de mulcire neagra nu incalzeste solul atat de eficient precum folia transparenta. Daca se doreste cresterea eficientei cu care folia neagra incalzeste solul, este nevoie sa fie imbunatatit contactul dintre aceasta si sol, printr-o buna prelucrare a solului, nivelarea acestuia inainte de asezarea foliei si intinderea corespunzatoare a foliei.

Folia de mulcire neagra utilizata in cultura

Astfel, energia termica poate fi transmisa mai eficient de la folie la sol. Comparativ cu solul liber, temperatura solului sub folia neagra poate fi cu 2-3°C mai mare.

Folia neagra prezinta avantajul combaterii buruienilor, acestea neavand acces la spectrul de lumina necesar desfasurarii procesului de fotosinteza (PAR).

Caracteristicile foliei negre o fac potrivita utilizarii,in special,la culturile infiintate incepand cu mijlocul lunii aprilie.

Folia neagra biodegradabila este special creata pentru a usura munca depusa de fermier la finalul de sezon. Fiind o folie biodegradabila, dupa finalizarea culturii, aceasta poate fi incorporata in sol, ne mai fiind necesara eliminarea ei inainte de pregatirea terenului pentru noua cultura.

Avantajele utilizarii foliei de mulcire neagra biodegradabila:

  • Folia are o garantie de 6 luni, putand fi utilizata atat in ciclul 1 cat și in ciclul doi.
  • Dupa defrisarea culturii, folia de mulcire neagra biodegradabila se poate incorporata in sol prin arat sau orice alt procedeu mecanic. Descompunerea are loc dupa expunerea la umiditate o perioada prelungita.
  • In cazul in care se doreste, folia de mulcire biodegradabila poate fi compostata. Poate fi utilizata atat in solar si sere dar si in camp, iar in ambele cazuri poate fi intinsa fie manual, fie mecanizat.
  • Folia este marcata din 20 in 20 de centimetri si din 30 in 30 centimetri, pentru o mai usoara plantare, utilizand plantatorul manual.
Folie neagra biodegradabila

Folia transparenta, in schimb, absoarbe foarte putin din radiatia solara, asigurand transmiterea acesteia in proportie de 85-95% catre sol.

In timpul zilei, temperatura solului la adancimea de 10 cm poate fi cu 4-5°C mai ridicata fata de solul neacoperit. Din acest motiv, folia transparenta se utilizeaza la culturile extratimpurii sau cele de iarna (de exemplu, salata), asigurand obtinerea productiei intr-un timp mai scurt, temperatura solului fiind foarte importanta in asimilarea nutrientilor de catre plante.

Folia de mulcire transparenta utilizata in cultura 

Dezavantajul acestei folii este faptul ca nu protejeaza cultura impotriva buruienilor precum folia neagra, buruienile avand suficienta lumina pentru a se dezvolta, in cazul unui sol infestat.

Folia fotoselectiva de culoare maro permite incalzirea solului insa nu si cresterea buruienilor, absorbind spectrul de lumina necesar fotosintezei (PAR) si permitand trecerea radiatiilor infrarosii.

Prin aceste caracteristici, folia de mulcire fotoselectiva se situeaza intre folia neagra si cea transparenta, prelund avantajele acestora.

Aceasta folie combina proprietatea de control alburuienilor a foliei negre cu capacitatea de incalzire a solului a foliei transparente.

Folia de mulcire fotoselectiva maro utilizata in cultura 

Folia maro se poate instala la culturi infiintate pe parcursul intregului sezon, fiind insa recomandata in special pentru culturile timpurii si tarzii, cand este necesara cresterea temperaturii la nivelul solului dar si combaterea eficienta a buruienilor.

Produse recomandate:



Folia alba sau cea colorata diferit pe fiecare parte (alba-neagra, argintie-neagra) poate avea ca efect scaderea usoaraa temperaturii solului acoperit cu una din aceste folii, comparativ cu solul neacoperit, deoarece acestea reflecta inapoi spre plante o mare parte din radiatia solara primita.

Folia de mulcire colorata diferit pe fiecare parte utilizata in cultura. Aici alba-neagra. 

Aceste folii se pot utiliza la infiintarea culturilor in perioadele cand temperatura solului este mare, orice reducere a acesteia fiind benefica pentru plante. In functie de cat de opaca este folia, aceasta previne si imburuienarea intr-o anumita masura.

Folia argintie se foloseste ca repelent in culturile predispuse atacului afidelor, cu efect asupra raspandirii virusurilor transmise prin intermediul acestor insecte.

Temperatura solului sub aceasta folie este usor mai scazuta, comparativ cu temperatura sub folie neagra.

Folia de mulcire argintie utilizata in cultura

Pentru a beneficia la maxim de avantajele pe care le ofera, instalarea foliei de mulcire trebuie sa se realizeze cu atentie, tinand cont de anumite reguli.

Folia trebuie sa fie bine intinsa si sa nu fie miscata sub actiunea vantului si acurentilor de aer.

In zilele calduroase, suprafata foliei negre poate atinge temperaturi ridicate iar un bun contact intre folie si sol este esential pentru transferul acestei temperaturi catre sol.

De asemenea, suprafata solului trebuie sa fie cat mai bine nivelata pentru a nu permite formarea golurilor de aer sub folie, ce pot determina arsuri tinerelor plante.

Prinderea foliei pe margini trebuie efectuata corespunzator, pentru a evita ruperea acesteia de curenti puternici de aer.

Folia de mulcire bine intinsa

S-au efectuat cercetari si asupra foliilor de mulcire de alte culori, precum rosu, galben, albastru, gri sau verde si a efectelor acestora in cresterea si dezvoltarea diferitelor specii de plante.

La momentul actual, foliile de mulcire descrise in articol raman cele mai utilizate, avand raportul eficienta/pret cel mai avantajos.

Utilizati folia de mulcire in cultura? Ne puteti spune in sectiunea de comentarii ce parere aveti despre utilizarea acestei tehnologii si ce rezultate ati avut.



Surse:

Ing.drd.Costel Pohrib, Ing.drd.Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere sisolarii: tomate, ardei, castraveti, Ed.Printech, Bucuresti, 2011

http://ipm.uconn.edu

www.sotrafa.com

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.

otive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.

Distribuie acest articol!

Articole similare

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plaselor antiinsecte sunt numeroase!

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Fertilizarea foliara - aplicarea nutrientilor prin stropire

Fertilizarea foliara - aplicarea nutrientilor prin stropire

Fertilizarea foliara a plantelor in legumicultura creste productivitatea si calitatea culturii. Afla cand si cum se utilizeaza pentru rezultate maxime

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantaje ingrasaminte lichide

Avantajele utilizarii ingrasamintelor lichide de ultima generatie!

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.