Musculita alba este o insecta mica originara din regiunile tropicale ale Americii, de unde s-a raspandit pe toate continentele, la noi in tara prezenta acestui daunator fiind identificata pentru prima data in anul 1941. Este unul dintre cei mai insemnati daunatori la nivel mondial.

Musculita alba pe spatele frunzei de tomate

Acest daunator produce pagube insemnate fiind o insecta  polifitofaga, ceea ce inseamna ca ataca orice specie din familiile: Legumisonae, Solanaceae, Curcubitaceae, Labitaea, Malvaceae, Cruficiferae, Rosaceae, dar si plante ornamentale.

Musculita alba pe spatele frunzei de castravete

Prefera locurile inchise, deoarece la temperatutri de sub 0oC nu supravetuiesc, iar la temperaturi sub 10oC si peste  34oC nu se mai reproduc. In conditiile din sera/solar se dezvolta pe tot parcursul anului.

In urma studiilor s-a constatat ca musculita alba, datorita unor fotoreceptori din ochi, reactioneaza la culorile luminii, de aici si faptul ca  inmultirea are loc in prezenta luminii verzi sau albastre.

Musculita alba in cultura de castraveti
Culturile legumicole sunt atacate in general de 2 specii:
 • Trialeurodes vaporariorum, denumita si musculita alba de sera, un daunator caracteristic culturilor crescute in sere si in solarii.
 • Bemisia tabaci, denumita musculita cartofului dulce, dar care creeaza pagube mari si la celelalte culturi legumicole.
Pagubele mari sunt provocate prin hranire, din cauza populatiilor numeroase si prin faptul ca sunt vectori de transmitere a unor virusuri deosebit de periculoase (TYLCV la tomate)

Cultiva Legume de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile de legume, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a cultiva legume de calitate.



Ciclul biologic

Ambele specii de musculite albe au 3 etape de dezvoltare: ou, 4 stadii larvare si adult, toate etapele avand loc pe partea inferioara a frunzei.

Ouale sunt dispuse de obicei pe frunzulitele din varful plantei, eclozarea avand loc dupa 7-10 zile, in functie de temperatura.

Musculita alba depune ouale pe frunzulitele tinere din varful plantei

Daca conditiile sunt favorabile, in sera/solar se pot dezvolta 3 generatii. Femelele depun ponta dupa 2-3 zile de la aparitie, pe partea inferioara a frunzei, o femela poate depune pana la 500 de oua.

Larvele apar la o temperatura de 20-23oC, dupa  10-30 zile, avand un ciclu de dezvoltare de 4-6 saptamani in sera/solar si 7-8 in camp.

Adultii traiesc 10-20 de zile, in functie de variatile de temperatura.

Musculita alba pe spatele frunzei de vanata

Modul de atac si modul de afectare

Adultii si larvele musculitei albe invadeaza frunzele, mai ales lastarii, pe care le inteapa si le sug seva din tesuturi, fapt care conduce la ingalbenirea frunzelor, care se usuca si cad.

Pe langa modul de atac adultii prezinta un vector de transmitere pentru virusi.

Musca alba in cultura de tomate

Larvele in ultimul stadiu de dezvoltare, secreta excremente zaharoase, care favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci din genurile: Pencillium, Alternaria, Fusariu, care influenteaza negativ planta.

La plantele atacate de acest daunator, procesele fiziologice sunt afectate, planta nu se mai dezvolta se ingalbenesc si treptat mor.

Metode de control si combatere a musculitei albe

Metode de control

Marcoser recomanda dezinfectia solului odata la 2 ani, pentru a distruge daunatorii, ciupercile si buruienile existente in sol.

 • Distrugerea resturilor vegetale din cultura precedenta
 • Distrugerea buruienilor din cultura, deoarece acestea pot fi plante gazda pentru acest daunator
 • Utilizarea plaselor antiinsecte
Aceste plase se aseaza pe partea laterala a serei/solarului, astfel incat patrunderea insectelor sa fie cat mai redusa.

Plasa antiinsecte pentru prevenirea atacului de musculita alba


Monitorizarea constanta a culturii prin folosirea de capcane lipicioase de culoare galbena: adultii fiind atrasi de nuante de galben si portocaliu.

Capcane galbene pentru musculita alba

Capcane lipicioase galbene pentru musculita alba

Metode de combatere a musculitei albe


O metoda de combatere ar fi pe cale biologica prin utilizarea agentilor de control din gama Bioline:
 • Swirskline – un agent de control care are la baza pradatorul Amblyseius swiskii, un paianjen care se hraneste cu oua, musculite albe tinere (stadiul I larvar), dar si cu larve de thrips ( stadiul I larvar).
 • Montyline - la baza caruia se afla pradatorul Amblyseius montdorensis, un paianjen ideal cu care se poate controla excelent musculita alba dar si thripsul.

Combaterea chimica a daunatorului

Gama de insecticide folosite pentru combaterea musculitei albe este foarte mica, fiind foarte putine produse omologate pentru acest daunator.

 • Minecto Alpha - este un insecticid cu mod de actiune sistemic, conceput atat pentru aplicare foliara cat si pentru utilizarea prin instalatia de irigare prin picurare, actionand in mod principal prin ingestie, dar are si actiune de contact.
 • Faster Delta - este un insecticid, pe baza de deltametrin (piretroid), actioneaza prin contact si ingestie la nivelul sistemului nervos,  fiind ca un inhibitor de nutritie asupra insectelor.
 • Movento - este un insecticid cu sistemicitate totala, care contine noua substanta activa spirotetramat, din grupa chimica ketoenoli, care manifesta un nou mod de actiune, inhibarea biosintezei lipidelor
 • Warrant - este un insecticid cu actiune sistemica de lunga durata in plante ce combate formele care au dobandit rezistenta la insecticide conventionale.
 • Mospilan -  combate toate stadiile larvare, efect rapid, afectand sistemul nervos al insectelor care paralizeaza si  mor. Produs omologat pentru cultura de castravete.
 • Mavrik 2F - un insecticid care actioneaza asupra organelor tinta atat prin contact cat si prin ingestie, avand un efecte rezidual de lunga durata. Produs omologat pentru plante ornamentale
 • Harpun - previne embriogeneza oualor insectei, actioneaza prin inhibarea metamorfozei si aparitita adultilor daunatori tinta.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

In conditii favorabile, in sera/solar se pot dezvolta 3 generatii. Femelele depun ponta dupa 2-3 zile de la aparitie, pe partea inferioara a frunzei, o femela poate depune pana la 500 de oua. Larvele apar la o temperatura de 20-23oC, dupa  10-30 zile, avand un ciclu de dezvoltare de 4-6 saptamani in sera/solar si 7-8 in camp. Adultii traiesc 10-20 de zile, in functie de variatile de temperatura.

Adultii si larvele invadeaza frunzele, mai ales lastarii, pe care le inteapa si le sug seva din tesuturi, fapt care conduce la ingalbenirea frunzelor, care se usuca si cad.

Combaterea pe cale biologica se poate realiza prin utilizarea agentilor de control din gama Bioline:

 • Swirskline - un agent de control care are la baza pradatorul Amblyseius swiskii, un paianjen care se hraneste cu oua, musculite albe tinere ;

 • Montyline - la baza caruia se afla pradatorul Amblyseius montdorensis,un paianjen ideal cu care se poate controla excelent musculita alba.

Comentarii

Articole similare

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume

Fainarea la culturile de legume, produce pagube insemnate! Afla conditiile de aparitie, simptomele precum si masurile de prevenire si combatere.
Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Metode de combatere biologica a Tutei Absoluta

Metode de combatere biologica a Tutei Absoluta

Pentru combaterea daunatorului Tuta absoluta, cercetatorii din Spania au dezvoltat un proiect privind rolul diferitelor specii de agenti biologici.

Tripsul Californian la rasaduri

Tripsul Californian la rasaduri

La rasaduri, Tripsul Californian se localizeaza in varfurile de crestere ale plantutelor, din care se hraneste, incetinind dezvoltarea plantei dar si timpurietatea.

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun (tetranychus urticae) este considerat un daunator problema pentru culturile de legume. Acesta poate produce pagube importante la culturile de legume din camp si spatii protejate, atacul ducand pana la compromiterea culturii.

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Caderea florilor la tomate, avortarea si stimularea

Material ce prezinta una dintre cele mai intalnite probleme la culturile de tomate pe timpul verii si anume: caderea florilor si avortarea fructelor legate. Sunt prezentate cauzele principale si posibile remedii pentru atenuarea fenomenului si prevenirea caderii florilor fara fructificare!