Musculița albă

Luni, 17 iul 2017

Descriere și caracteristici


 Culturile de legume sunt afectate în general de două specii de musculițe albe: Trialeurodes vaporariorum și Bemisia tabaci. În unele cazuri, Bemisia tabaci poate fi prezentă în culturile de legume sub forma unui biotip B, cunoscut și sub numele de Bemisia argentifolii, cu peste 900 de plante gazda. 

Trialeurodes vaporariorum, denumită și "musculița albă de seră", este un dăunător caracteristic culturilor crescute în sere și solarii.
Bemisia tabaci, denumită și muculița cartofului dulce, creează mari probleme culturilor de legume oriunde apare, printre care se numără:
- pagubele mari provocate prin hrănire de populațiile numeroase;
-este vector de transmitere a unor virusuri deosebit de periculoase (TYLCV la tomate);
-rezistența multor populații la unul sau chiar mai multe insecticide, face ineficintă combaterea chimică cu respectivele produse.
 


Pagubele provocate sunt atât directe - înțeparea și sugerea sucului celular de către nenumărate musculițe duce la micșorarea semnificativă a ritmului de dezvolare și creștere a plantelor afectate, cât și indirecte- reprezentate de transmiterea unor virusuri, caz în care plantele nu  mai sunt vindecabile.

 

Ca și afidele, musculița albă secretă cantități mari de glucide, suport pentru apariția fumaginei pe fructe și frunze, calitatea fructelor scăzând considerabil din cauza acestui fenomen, devenind nevandabile.
Apariția și dezvoltarea fumaginei pe părțile aeriene ale plantelor duc la scăderea și apoi la stoparea totală a capacității fotosintetice a frunzelor; ele se îngălbenesc și se usucă. 


Metode de control și combatere


Pentru obținerea celor mai bune rezultate se recomandă aplicarea unui complex de măsuri: utilizarea insecticidelor, sterilizarea solului, stabilirea unor asolamente corecte, etc.
În combaterea chimică se recomandă tratamente cu unul din următoarele insecticide, in dozele omologate pe suprafață:Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea