Musculita alba este o insecta mica originara din regiunile tropicale ale Americii, de unde s-a raspandit pe toate continentele, la noi in tara prezenta acestui daunator fiind identificata pentru prima data in anul 1941. Este unul dintre cei mai insemnati daunatori la nivel mondial.

Musculita alba pe spatele frunzei de tomate

Acest daunator produce pagube insemnate fiind o insecta  polifitofaga, ceea ce inseamna ca ataca orice specie din familiile: Legumisonae, Solanaceae, Curcubitaceae, Labitaea, Malvaceae, Cruficiferae, Rosaceae, dar si plante ornamentale.

Musculita alba pe spatele frunzei de castravete

Prefera locurile inchise, deoarece la temperatutri de sub 0oC nu supravetuiesc, iar la temperaturi sub 10oC si peste  34oC nu se mai reproduc. In conditiile din sera/solar se dezvolta pe tot parcursul anului.

In urma studiilor s-a constatat ca musculita alba, datorita unor fotoreceptori din ochi, reactioneaza la culorile luminii, de aici si faptul ca  inmultirea are loc in prezenta luminii verzi sau albastre.

Musculita alba in cultura de castraveti
Culturile legumicole sunt atacate in general de 2 specii:
  • Trialeurodes vaporariorum, denumita si musculita alba de sera, un daunator caracteristic culturilor crescute in sere si in solarii.
  • Bemisia tabaci, denumita musculita cartofului dulce, dar care creeaza pagube mari si la celelalte culturi legumicole.
Pagubele mari sunt provocate prin hranire, din cauza populatiilor numeroase si prin faptul ca sunt vectori de transmitere a unor virusuri deosebit de periculoase (TYLCV la tomate)

Ciclul biologic

Ambele specii de musculite albe au 3 etape de dezvoltare: ou, 4 stadii larvare si adult, toate etapele avand loc pe partea inferioara a frunzei.

Ouale sunt dispuse de obicei pe frunzulitele din varful plantei, eclozarea avand loc dupa 7-10 zile, in functie de temperatura.

Musculita alba depune ouale pe frunzulitele tinere din varful plantei

Daca conditiile sunt favorabile, in sera/solar se pot dezvolta 3 generatii. Femelele depun ponta dupa 2-3 zile de la aparitie, pe partea inferioara a frunzei, o femela poate depune pana la 500 de oua.

Larvele apar la o temperatura de 20-23oC, dupa  10-30 zile, avand un ciclu de dezvoltare de 4-6 saptamani in sera/solar si 7-8 in camp.

Adultii traiesc 10-20 de zile, in functie de variatile de temperatura.

Musculita alba pe spatele frunzei de vanata

Modul de atac si modul de afectare

Adultii si larvele musculitei albe invadeaza frunzele, mai ales lastarii, pe care le inteapa si le sug seva din tesuturi, fapt care conduce la ingalbenirea frunzelor, care se usuca si cad.

Pe langa modul de atac adultii prezinta un vector de transmitere pentru virusi.

Planta de tomate atacata de musculita alba

Larvele in ultimul stadiu de dezvoltare, secreta excremente zaharoase, care favorizeaza dezvoltarea unor ciuperci din genurile: Pencillium, Alternaria, Fusariu, care influenteaza negativ planta.

La plantele atacate de acest daunator, procesele fiziologice sunt afectate, planta nu se mai dezvolta se ingalbenesc si treptat mor.

Metode de control

Distrugerea resturilor vegetale din cultura precedenta si dezinfectia serei/solarului cu un insecticid.

Monitorizarea constanta a culturii prin folosirea de capcane lipicioase de culoare galbena: adultii fiind atrasi de nuante de galben si portocaliu.

Capcane lipicioase galbene pentru musculita alba

Metode de combatere a musculitei albe


O metoda de combatere ar fi pe cale biologica prin utilizarea agentilor de control din gama Bioline:
  • Swirskline – un agent de control care are la baza pradatorul Amblyseius swiskii, un paianjen care se hraneste cu oua, musculite albe tinere (stadiul I larvar), dar si cu larve de thrips ( stadiul I larvar).
  • Montyline - la baza caruia se afla pradatorul Amblyseius montdorensis, un paianjen ideal cu care se poate controla excelent musculita alba dar si thripsul.

Combaterea chimica a daunatorului

Gama de insecticide folosite pentru combaterea musculitei albe este foarte mica, fiind foarte putine produse omologate pentru acest daunator.
  • Mospilan -  combate toate stadiile larvare, efect rapid, afectand sistemul nervos al insectelor care paralizeaza si  mor. Produs omologat pentru cultura de castravete.
  • Mavrik 2F - un insecticid care actioneaza asupra organelor tinta atat prin contact cat si prin ingestie, avand un efecte rezidual de lunga durata. Produs omologat pentru plante ornamentale
  • Harpun - previne embriogeneza oualor insectei, actioneaza prin inhibarea metamorfozei si aparitita adultilor daunatori tinta. Este un insecticid pentru combaterea musculitei albe (Trialeurodes vaporariorum) de solarii in cultura de tomate si castraveti.

Afla ultimele informatii si noutati din legumicultura, aboneaza-te la Newsletter-ul Marcoser!

Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

In conditii favorabile, in sera/solar se pot dezvolta 3 generatii. Femelele depun ponta dupa 2-3 zile de la aparitie, pe partea inferioara a frunzei, o femela poate depune pana la 500 de oua. Larvele apar la o temperatura de 20-23oC, dupa  10-30 zile, avand un ciclu de dezvoltare de 4-6 saptamani in sera/solar si 7-8 in camp. Adultii traiesc 10-20 de zile, in functie de variatile de temperatura.

Adultii si larvele invadeaza frunzele, mai ales lastarii, pe care le inteapa si le sug seva din tesuturi, fapt care conduce la ingalbenirea frunzelor, care se usuca si cad.

Combaterea pe cale biologica se poate realiza prin utilizarea agentilor de control din gama Bioline:

  • Swirskline - un agent de control care are la baza pradatorul Amblyseius swiskii, un paianjen care se hraneste cu oua, musculite albe tinere ;

  • Montyline - la baza caruia se afla pradatorul Amblyseius montdorensis,un paianjen ideal cu care se poate controla excelent musculita alba.

Comentarii

Articole similare

Carenta de potasiu la legume

Carenta de potasiu la legume

Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida.

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea ) este una dintre cele mai pagubitoare boli ale culturilor de legume. Conditiile meteo nevaforabile determina aparitia infectiilor cu putregai cenușiu (in special la fructele de tomate si castraveti) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

In desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare a legumelor, o importanta deosebita o au elementele minerale.
Acestea sunt preluate din sol sau substratul de cultura odata cu apa de irigat. Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii.

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta - Metode de control si combatere la tomate

Tuta Absoluta poate duce, in doar cateva zile, la pierderea integrala a culturilor de tomate. Vezi in articolul urmator cum o poti controla si combate

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!