Paianjenul rosu comun (sau acarianul rosu) este un daunator problema pentru culturile de legume (in camp, sere si solarii), avand un numar mare de planta gazda: legume (tomate, castraveti, vinete, ardei, etc), buruieni, pomi, vita de vie, flori, plante ornamentale.

Paianjenul rosu comun - vazut la microscop

Cum identificam paianjenul rosu comun in cultura de legume?

Paianjenii se localizeaza pe partea inferioara a frunzelor, in apropierea vaselor mari de transport, iar pagubele sunt reprezentate de hranirea prin intepare, distrugerea celulelor tesutului foliar si sugerea sucului celular.

Paianjenul rosu comun pe partea inferioara a frunzelor de tomate

Primele simptome vizibile pe partea superioara sunt mici puncte clorotice ce vor deveni galbene, intr-o zona restransa a frunzelor. Prezenta unor vase mai mari de transport in zona respectiva poate fi un indiciu suplimentar privind prezenta paianjenilor.

Simptome ale atacului paianjenului rosu pe partea superioara a frunzei de castraveti

Ulterior, zonele afectate se maresc atat ca marime ( hranire intensa a unui numar mai mare de indivizi) cat si ca numar pe frunze (unii acarieni rosii, migreaza catre alte zone ale frunzei).

Semne ale atacului paianjenului rosu comun la cultura de vinete

Inteparea celulelor se produce din loc in loc, in forma de cerc, rezultand astfel forma tipica a punctelor circulare de suctiune a paianjenului rosu comun. Dupa ce celulele epidermale sunt intepate in acest fel, ele se colapseaza, iar sucul celular este supt de catre daunator.

Paianjen rosu pe spatele frunzei de tomate

Hranirea intensa si unirea punctelor initiale distruse, duce la formarea de leziuni uniforme, iar frunzele capata un aspect albicios care devine in scurt timp maroniu.

Prin distrugerea celulelor in timpul hranirii, tesutul foliar din zona afectata colapseaza, stomatele invecinate sunt distruse si implicit functia respiratorie este mult micsorata.

Atac avansat de paianjen la castraveti

Frunzele afectate pe toata suprafata isi schimba treptat culoarea, se ingalbenesc si se usuca.

Paianjen rosu in cultura de tomate

Totodata, pe frunzele afectate mai poate fi observata o panza de paianjen foarte fina, in reteaua careia indivizii aflati in diferite faze de dezvoltare sunt mai bine protejati de factorii de mediu neprielnici (vant, ploaie) dar si de actiunea tratamentelor chimice .

In afara foliajului, paianjenul rosu comun se poate localiza si hrani si pe fructe, scazand considerabil calitatea lor.

Paianjenul rosu comun la microscop

Metode de prevenire si combatere a paianjenului rosu in culturile de legume


  • Irigarea constanta a plantelor si mentinerea unei umiditati relative a aerului peste 70% , reduc foarte mult instalarea primelor colonii de paianjeni in culturile de legume. Plantele aflate sub stres hidric, usor ofilite, sunt foarte usor atacate de catre paianjeni.
  • Din cauza unui spectru foarte mare de plante gazda cu care se poate hrani, paianjenii au o capacitate genetica deosebita  de a dezvolta rezistente la substantele aplicate pentru combaterea lor.
  • In functie de programele de combatere aplicate, anumite populatii pot capata rezistenta la diferite pesticide pentru o perioada de timp, pot aparea fenomene de rezistenta incrucisata sau o explozie a populatiilor de paianjeni intr-un timp foarte scurt, in urma cresterii rapide.

Tratamente chimice impotriva paianjenului rosu:

Pe cale chimica, paianjenul rosu comun poate fi combatut cu urmatoarele insecticide-acaricide:

  • Apache - omologat pentru culturile de: tomate, vinete, pepeni, dovleac, castraveti, dovlecei, capsun, salata, struguri, mar, par, piersic.
  • Floramite 240 SC - omologat pentru culturile de: tomate, ardei, vinete, castraveti, dovlecei, capsun, pepeni verzi si galbeni, plante ornamentale.
  • Milbeknock - omologat pentru culturile de: castraveti, ardei in solar, vita de vie
  • Nissorun 10 WP - omologat pentru culturile de: castraveti, ardei in solar, vita de vie, soia
  • Ortus 5 SC - omologat pentru culturile de: tomate in solarii, vinete in solarii, ardei in solarii, castraveti in solarii, crizanteme in solarii, coacaz
  • Vertimec - omologat pentru culturile de: castraveti in solar, mar, par, gutui, piersic, cais, nectarin, vita de vie, zmeur, mur
  • Bermectine - omologat pentru culturile de: tomate (camp si sera), vinete (camp si sera), pepene galben, dovleac, pepene rosu, castraveti, dovlecei (sera), capsun, laptuci salate, mustar, rucola, flori si plante ornamentale, porumb, mar par, piersic, vita de vie

Asteptam parerile si intrebarile voastre cu privire la acest daunator in sectiunea de comentarii de mai jos.


Afla imediat ultimele informatii si noutati din legumicultura, aboneaza-te la Newsletter-ul Marcoser!


Distribuie acest articol!

Articole similare

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Toate variatiile de temperatura cauzeaza stres plantelor, perturbandu-le ritmul de crestere, influentand atat perioada de recoltare cat si calitatea recoltelor.

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatorii periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea ) este una dintre cele mai pagubitoare boli ale culturilor de legume. Conditiile meteo nevaforabile determina aparitia infectiilor cu putregai cenușiu (in special la fructele de tomate si castraveti) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.