Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente boli ce apare la cultura de tomate, fiind cauzata de ciuperca Phytophthora infestans. Aceasta ciuperca apare in special in anii cu precipitatii abudente  si  temperaturi moderate.

Simptomele bolii

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, flori si fructe) in toate fazele de dezvoltare.

Mana in cultura de tomate

Pe frunze apar mici zone umede, de culoare verde deschis cu tente de maroniu. Petiolul frunzelor afectate se curbeaza in jos.


In scurt timp, zone mari ale frunzei sunt afectate, devin maro foarte deschis pe centru, cu halouri decolorate (verde pal) pe margine si se necrozeaza.

Frunze afectate de mana tomatelor
Pe partea inferioara a petelor se poate observa un puf albicios, care apare in conditii de umiditate.

Mana tomatelor vizibila pe frunze

Cand conditiile sunt favorabile (temperatura optima de 230 C si umiditate peste 90%), leziunile dezvoltate pe frunzulite se extind rapid si pe restul organelor aeriene - petiol, tulpina, ciorchine, fructe si in final toata planta devinde necrotica si moare; planta arata ca si cum ar fi fost parjolita.

Fructe de tomate atacate de mana
Pe tulpina si petiol pot fi observate zone necrotice si zone ulceroase de diferite marimi si forme. De asemenea, aceste simptome pot fi observate si la nivelul aparatului floral, cauzand caderea multor flori.

Mana tomatelor ataca si tulpina plantelor
La fructe, simptomele vizibile sunt caracteristice manei tomatelor: fructele se maronesc si se incretesc, la zonele necrotice putand fi observate uneori aceleasi margini albicioase, difuze, reprezentate de sporangioforii si sporangii patogenului. 

In general, fructele raman ferme chiar daca atacul a intervenit in faza timpurie de dezvoltare, insa de cele mai multe ori pe fructele afectate de mana se dezvolta infectii secundare care provoaca inmuierea si putrezirea.

Rosii atacate de mana
In cultura, distributia bolii se face in grupuri de plante invecinate, grupuri care se maresc rapid in conditii optime de mediu si daca nu sunt luate masuri imediate de control a bolii.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Conditii de aparitie a manei la cultura de tomate


Atacurile de Phytophthora infestans la tomate pot fi deosebit de agresive daca sunt intrunite conditiile optime pentru initierea infectiilor:

  • temperatura cuprinsa intre 18o si 22o C
  • umiditate relativa a aerului foarte mare, de 80-100%
Dezvoltarea manei la rosii este strict legata de conditiile climatice.  Astfel, pentru crestere, temperatura poate sa varieze de la 3 si 260 C, iar sporulatia este optima intre 16 si 220 C  iar umiditatea de peste 90%; la 18 0C este varful productiei de spori. 

Conditiile de mediu oferite de solariile neincalzite (nopti reci, umede si zile calduroase) sunt ideale pentru aparitia si dezvoltarea bolii, doar 2 ore de apa pe frunze fiind de ajuns pentru initierea infectiei (sau peste 6 ore daca temperaturile nu sunt optime).

Fara aceasta apa pe frunze nu se poate declansa germinarea sporangiilor sau zoosporilor.

Aerul uscat si temperaturile de peste 30oC inhiba pana la stoparea completa dezvoltarea patogenului.

Fruct manat
 

Masuri de prevenire a infectiei cu  Phytophthora infestans

  • Dezinfectia solului

Dezinfectia solului este necesara, deoarece cu ajutorul ei se combat daunatorii, ciupercile si buruienile existente in sol. Daca se efectueaza aceasta lucrare tehnologica numarul de tratamente fitosanitare aplicate culturii este redus.

  • Rotatia culturilor

Daca anul acesta se cultiva pe sola respectiva tomate, conform specialistilor, cultura de tomate ar trebui sa revina pe aceeasi sola dupa 3 ani.

Oscilatiile de temperatura pot favoriza aparitia condensului, care este un mediu excelent pentru inmultirea bolii.

  • Utilizarea mulcirii totale a suprafetei serei/solarului pentru diminuarea umiditatii relative a aerului;
  • Ruperea frunzelor bazale afectate de mana tomatelor, (frunzele din apropierea solului, pana la primul etaj de fructe), deoarece infectia porneste din apropierea solului.
  • Aerisirea corespunzatoare in sere si solarii.
  • Folosirea ingrasamintelor speciale care au un rol important in prevenirea bolii: Codicobre, Magnific Cu-Plus

Codicobre - este un produs care are in compozitia sa,pe langa cupru solubil in apa 5,6% si molecule AMEC care fac transportul si translocartea nutrientilor in planta mult mai usoara si direct la tinta. Are rolul de a preveni si corecta simptomele cauzate de deficientele de cupru si de a imbunatati sistemele de auto-aparare a plantei.

Magnific Cu-Plus - un produs pe baza de complex de Cupru care are o asimilare buna si manifesta o puternica activitate sistemica, avand rol in imbunatatirea sistemului de autoaparare al plantei si previne atacurile fungice si bacteriene a plantelor

Produse recomandate:

Masuri de combatere (curative) a manei tomatelor

In cazuri grave, de aparitie a bolii sau cand sunt conditii deosebit de prielnice pentru aparitia si evolutia manei se vor efectua tratamente foliare cu:

  • Melody Compact este un fungicid care se caracterizeaza prin activitatea local sistemica, dar si de contact, a celor doua substante active asupra ciupercilor patogene.

  • Alcupral un fungicid care actiunea fungicid-bactericida de contact, cu eficienta ridicata în prevenirea si combaterea unora dintre cele mai pagubitoare boli ale plantelor.

  • Folpan 80WDG este un fungicid de contact cu actiune multi-site, specifica mai ales impotriva ciupercilor care provoaca mana.

  • Armetil Cobre un fungicid cu dubla actiune care asigura o acoperire totala a suprafetei tratate.

  • Cabrio Top este un fungicid   care are o puternica actiune preventiva, inhiband mobilitatea si germinarea zoosporilor.

  • Ortiva Top un fungicid cu dubla actiune, care actioneaza in cele mai importate momente din ciclul biologic al patogenilor, germinarea si patrunderea in frunza a sporilor.

  • Previcur Energy un fungicid cu actiune sistemica utilizat in combaterea bolilor produse de ciupercile Oomycetes de sol si foliare.

  • Polyram DF un fungicid de contact  care impiedica germinarea sporilor ciupercilor.

  • Merpan 80 WDG un fungicid de contact care penetreaza rapid în miceliul ciupercilor susceptibile si împiedica instalarea infectiilor pe organele tratate prin blocarea respiratiei si diviziunii celulare a acestora.

  • Proplant  este un fungicid sistemic care afecteaza formarea peretelui celular, dezvoltarea miceliului, reduce sporularea si germinarea sporilor.

  • Fertipen C - este un ingrasamant lichid pe baza de hidroxid de cupru, creat pentru a corecta deficientele de cupru la toate tipurile de culturi.

  • Orondis Ultra - un fungicid preventiv si antisporulant cu aplicare foliara care combate mana in culturile horticole.

Produse recomandate:


In combinatie cu insecticidele enumerate mai sus se poate utiliza un adjuvant, precum Heliosol sau Adimel+, pentru o mai buna fixare a solutiei pe plante.

Daca aveti nevoie de alte informatii privind prevenirea sau combaterea manei tomatelor, nu ezitati sa ne contactati, iar inginerii nostri hoticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Atacurile de Phytophthora infestans la tomate pot fi deosebit de agresive daca sunt intrunite conditiile optime pentru initierea infectiilor:

  • temperatura cuprinsa intre 18o si 22o C
  • umiditate relativa a aerului foarte mare, de 80-100%

Atacul se manifesta pe toate organele aeriene ale plantelor (frunze, tulpini, flori si fruce) in toate fazele de dezvoltare.Pe frunze apar mici zone umede, de culoare verde deschis cu tente de maroniu. Petiolul frunzelor afectate se curbeaza in jos.In scurt timp, zone mari ale frunzei sunt afectate, devin maro foarte deschis pe centru, cu halouri decolorate (verde pal) pe margine si se necrozeaza.

Articole similare

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Afidele - paduchii plantelor

Afidele - paduchii plantelor

Afidele (paduchii plantelor) ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele si necesita un plan riguros de control si combatere.

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu.

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun (tetranychus urticae) este considerat un daunator problema pentru culturile de legume. Acesta poate produce pagube importante la culturile de legume din camp si spatii protejate, atacul ducand pana la compromiterea culturii.

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV - Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor

ToBRFV -Virusul fructelor rugoase brune al tomatelor, virus care se dezvolta si se raspandeste rapid, care ameninta productia de tomate la nivel mondial

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Efectul variatiilor de temperatura asupra plantelor

Toate variatiile de temperatura cauzeaza stres plantelor, perturbandu-le ritmul de crestere, influentand atat perioada de recoltare cat si calitatea recoltelor.