SUS

Carenta de fier la legume

    In desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare a legumelor, o importanta deosebita o au elementele minerale. Acestea sunt preluate din sol sau substratul de cultura odata cu apa de irigat.
Proportia cantitativa a elementelor chimice din corpul plantelor variaza, iar acestea sunt impartite conventional in macroelemente, mezoelemente si microelemente.
Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor. Unul dintre cele mai importante microelemente cu rol in cresterea si dezvoltarea tomatelor este si Fierul.  Acesta este utilizat de plante sub forma de saruri feroase si ferice si influenteaza fotosinteza, fosforilarea oxidativa si metabolismul azotului, catalizeaza biosinteza pigmentilor clorofilieni si carotenoizi.

  

        

      Simptome ale carentei de fier
    
   Deoarece Fierul intra  in compozitia enzimelor de la nivelul cloroplastelor (organitele care contin pigmentul verde,) lipsa/cantitatea insuficienta de Fier conduce la o acumulare scazuta de pigmenti clorofilieni la nivelul tesuturilor noi formate (varfuri de crestere, lastari noi) si de aici cloroza apicala sau lipsa pigmentului clorofilian de la nivelul varfurilor de crestere.
Diagnosticarea corecta a unor deficiente de nutritie este importanta in mentinerea cresterii si dezvoltarii plantelor in conditii optime. In functie de durata si gravitatea fenomenelor, aceste dereglari de nutritie pot afecta calitatea si cantitatea productiei.
    
       Cauze care pot conduce la aparitia carentei de fier:

  • prezenta fosforului in exces impiedica buna aprovizionare a plantelor cu fier (raportul optim P/Fe este de 40-50);
  • raportul Fe/Mn este considerat a fi o cauza a dereglarilor ce apar in nutritia plantelor; la un continut mare de Mn, apare carenta de fier;
  • cresterea nivelului de pH al solului peste 7, conduce la indisponibilizarea fierului pentru plante, astfel ca si in eventualitatea unei bune aprovizionari cu fier, relevate de analizele chimice, acest element devine indisponibil pentru plante.

      Combaterea carentei de fier

Pentru a  preveni/corecta carentele de fier se pot aplica urmatoarele ingrasaminte:

Cu aplicare foliara:  AGROXILATO-Fe

                          

Cu aplicare radiculara: REGULACID este un fertilizator cu aplicare strict radiculara, are un   pH puternic acid ce regleaza pH-ul solutiei de irigat si a solului, astfel ca Fierul blocat la nivelul solului din cauza pH-ului alcalin (mai mare de 7) devine asimilabil de catre plante.




Distribuie acest articol!

Articole similare

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

In practica legumicola, reusita culturilor este conditionata in mare masura si de nutritia minerala a plantelor.
Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor.
Din cauza conditiilor climaterice din aceasta perioada, cea mai frecventa dereglare fiziologica este carenta de calciu.

Caderea florilor la tomate, polenizare, stimulare

Caderea florilor la tomate, polenizare, stimulare

Material ce prezinta una dintre cele mai intalnite probleme la culturile de tomate pe timpul verii si anume: caderea florilor si avortarea fructelor legate.
Sunt prezentate cauzele principale si posibile remedii pentru atenuarea fenomenului si prevenirea caderii florilor fara fructificare!

Afidele- paduchii de plante

Afidele- paduchii de plante

Afidele (paduchii de plante) ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele. Pe plante, afidele se gasesc cel mai adesea grupate pe colonii in apropierea principalelor vase de transport ale frunzelor sau petiolului. Aceste insecte inteapa frunzele sau petiolul, isi infing trompa in vasele de transport si sug seva elaborata a plantelor.

Carenta de potasiu la legume

Carenta de potasiu la legume

Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida.

Fainarea la cultura de castraveti

Fainarea la cultura de castraveti

Conditiile de mediu din spatiile protejate sunt favorabile aparitiei si evolutiei atacului unor agenti patogeni printre care se numara si fainarea castravetilor. Boala ataca toate organele aeriene ale plantelor, in toate fazele de dezvoltare, fiind insa afectate in mod deosebit, frunzele si vrejii.

Putregaiul cenusiu la legume

Putregaiul cenusiu la legume

Condițiile meteo nevaforabile (zile la rând înnorate și ploioase) favorizează apariția infecțiilor cu putregai cenușiu (în special la fructele de tomate și castraveți) cauzat de agentul patogen Botrytis cinerea.