In desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare a legumelor, o importanta deosebita o au elementele minerale. Acestea sunt preluate din sol sau substratul de cultura odata cu apa de irigat.

Proportia cantitativa a elementelor chimice din corpul plantelor variaza, iar acestea sunt impartite conventional in macroelemente, mezoelemente si microelemente.

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala. 

Fierul este unul dintre cele mai importante microelemente cu rol in cresterea si dezvoltarea legumelor. 

Acesta este utilizat de plante sub forma de saruri feroase si ferice si influenteaza fotosinteza, fosforilarea oxidativa si metabolismul azotului, catalizeaza biosinteza pigmentilor clorofilieni si carotenoizi.       


Simptome ale carentei de fier

Deoarece fierul intra in compozitia enzimelor de la nivelul cloroplastelor (organitele care contin pigmentul verde,) lipsa/cantitatea insuficienta de Fier conduce la o acumulare scazuta de pigmenti clorofilieni la nivelul tesuturilor noi formate (varfuri de crestere, lastari noi) si de aici cloroza apicala sau lipsa pigmentului clorofilian de la nivelul varfurilor de crestere.



Diagnosticarea corecta a unor deficiente de nutritie este importanta in mentinerea cresterii si dezvoltarii plantelor in conditii optime. In functie de durata si gravitatea fenomenelor, aceste dereglari de nutritie pot afecta calitatea si cantitatea productiei.   

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Cauze care pot conduce la aparitia carentei de fier:

  • prezenta fosforului in exces impiedica buna aprovizionare a plantelor cu fier (raportul optim P/Fe este de 40-50);
  • raportul Fe/Mn este considerat a fi o cauza a dereglarilor ce apar in nutritia plantelor; la un continut mare de Mn, apare carenta de fier;
  • cresterea nivelului de pH al solului peste 7, conduce la indisponibilizarea fierului pentru plante, astfel ca si in eventualitatea unei bune aprovizionari cu fier, relevate de analizele chimice, acest element devine indisponibil pentru plante.


Combaterea carentei de fier


Pentru a  preveni/corecta carentele de fier se pot aplica urmatoarele ingrasaminte foliar:

  • AGROXILATO-Fe - un ingrasamant modern cu eficacitate inalta in corectarea deficientelor de fier, recomandat pentru prevenirea si corectarea rapida si eficienta a simptomelor cauzate de lipsa fierului la toate culturile.
  • POLIGREEN MIX L - corector multiplu al carentelor, cu rezultate excelente in special in cazul tratamentelor foliare.
  • ECONATUR MICROS PLUS  -  este un ingrasamant hidrosolubil cu densitate mare, special creat pentru aportul de microelemente cum ar fi fier, cupru, zinc, mangan, magneziu, bor si molibden.

Produse recomandate:


Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm), este una dintre cele mai agresive boli la cultura de tomate, mai ales in spatiile protejate.

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu.

Boala petelor de bronz - TSWV

Boala petelor de bronz - TSWV

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combatere integrata a bolilor si daunatorilor se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere cu eficienta mare la costuri cat mai mici.

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatori periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.