Cultura de tomate este una dintre cele mai cultivate plante legumicole din tara noastra, atat in spatii protejate cat si in camp. In conditiile tarii noastre, tomatele sunt cultivate ca plante anuale, desi, in zonele de origine, se comporta ca plante perene.

Datorita acestui fapt, in Romania exista 3 cicluri de productie, si anume:

  • ciclul I (ciclu scurt sau mediu),
  • ciclu II (ciclu mediu)
  • ciclul intermediar mai lung (vara-toamna)

In acest articol, ne vom concentra asupra ciclului I de cultura. Principalele bazine care practica acest ciclu de cultura sunt bazinul legumicol Matca, unde semanarea se face dupa jumatatea lunii Decembrie, pana pe 20 Ianuarie si bazinul legumicol Izbiceni, unde semanarea se face de la inceputul lunii Decembrie.

Pe ciclul I de cultura este recomandat sa se cultive tomate cu crestere semideterminata, deoarece se obtin recolte extratimpurii.  Aproximativ  50% din productie se obtine in primele 10 zile de la recoltare, acest lucru fiind caracteristic acestui tip de tomate.

Exista fermieri care cultiva si tomate cu crestere nederminata.  La aceste tomate, le lasa 3-5 inflorescente,  dupa care,  le rup varful de crestere.

In tara noastra, exista si sere profesionale in care se cultiva tomate in sistem hidroponic. Chiar daca ciclul de cultura este aproape pe tot parcursul anului, datorita tehnologiei avansate, plantarea se face  exact ca si la ciclul I, in luna Februarie.

Semanarea tomatelor

Semanarea tomatelor se face intr-un  spatiu special amenajat, pentru crearea conditiilor optime de rasarire si dezvoltare a plantutelor, de la inceputul lunii Decembrie, pana pe 20 Ianuarie.  Semanarea se poate face in doua moduri si anume:

Semanarea tomatelor in tava alveolara

Pentru semanare, se utilizeaza substrat fin,  cu o granulatie cuprinsa intre 0-10 mm, tratata pentru optimizarea EC-ului si pH-ului. Inainte de a fi asezata in tavile pentru semanat, turba trebuie umectata foarte bine, iar dupa asezarea semintelor, fiecare tava se acopera cu un strat fin de turba, de 0,5 cm.

Semanare tomate in tavite alveolare

Semanarea tomatelor in pat germinativ

Ca si la semanare in tavite alveolare, trebuie sa se utilizeze substrat special pentru semanat, bine umectat. Doar ca in cazul semanarii in pat germinativ se traseaza randurile printr-o apasare usoara a substratului, se aseaza semintele, dupa care,se acopera cu un strat fin de 0,5 cm.

Semanare tomate in pat germinativ

Parametrii de germinare a semintelor de tomate

  • temperatura optima de germinare este cuprinsa intre: 22-26oC. Temperatura de germinare nu trebuie sa fie mai mica de 15oC.
  • umiditatea de 100%.
  • lipsa completa a luminii in primele zile pana la rasarire (tavile se acopera cu ziare sau carton).

Pentru o germinare mai buna a semintelor, recomandam imbaierea semintelor cu 24-48 de ore inainte, intr-o solutie cu apa si Sprintene. Doza este 30 ml Sprintene/1 L apa.

Impotriva caderii plantutelor se aplica aplica atat curativ cat si preventiv, Previcur/Proplant 10 ml/10L apa + Sprintene 10ml/10L.

Repicarea tomatelor

Atunci cand efectuam operatiunea de repicat, trebuie sa tinem cont de anumiti parametri, cum ar fi:

  • sa aiba 20-30 de zile  de la semanat.
  • sa aiba doua frunze adevarate bine dezvoltate.
  • sa aiba un sistem radicular bine dezvoltat.
  • plantuta sa poata fi manevrata fara riscul de a fi rupta sau deteriorata in cursul operatiilor de repicare.

Daca operatiunea de repicat nu este realizata la timp, plantele se vor alungi, avand efecte negative pentru planta.

Repicarea se poate face in ghivece patrate de 8*8*7, ghivece rotunde sau tavi alveolare pentru repicat de 24/28 de celule, inchise la culoare.

Repicare tomate in ghivece

Daca in amestecul utilizat s-a folosit si pamant de padure, este recomandat sa aplicam un tratament cu Sprintene 10ml.

Impotriva caderii plantutelor se aplica radicular atat curativ cat si preventiv Beltanol, in doza de 5ml/10L apa.

Cu 10 zile inainte de plantare,se poate aplica radicular Sprintene  250ml/200 L apa + Floramec 500 ml / 200 L apa .

Cu 3 zile inainte de plantat este recomandat sa se aplice Sprintene 300 ml / 200 L apa + Codicobre 300 ml / 200 L apa.

Tot inainte de plantat se recomanda sa se mai faca un tratament cu un fungicid si un insecticid sistemic. Prin aplicarea in rasadnita se economiseste timp, pesticid si apa, iar plantele vor fi protejate in momentul plantarii de eventuale imbolnaviri foliare.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Plantarea rasadurilor de tomate

Calitatea rasadurilor de tomate

Un rasad de tomate de buna calitate necesar pentru ciclul I de productie trebuie sa indeplineasca urmatorii parametri de calitate:

  • sa aiba varsta cuprinsa intre 55 – 70 zile;
  • sa se vada bine primul buchet floral dar in nici un caz sa fie inflorit;
  • sa aiba inaltimea cuprinsa intre 20 – 30 cm;
  • sa fie libere de virusuri, boli si daunatori (este necesara efectuarea de tratamente fitosanitare pe timpul vegetatiei rasadurilor);
  • sa fie viguroase si sa prezinte un sistem radicular bine dezvoltat care sa ocupe intreg volumul de substrat;
  • sa fie calite.

Calirea rasadurilor de rosii

Lucrarile tehnologice inainte de plantare

Inainte cu cateva zile de operatia tehnologica de transplantare, sunt necesare urmatoarele operatii tehnologice:

  • se pregateste solul pentru transplantare – se afaneaza cu motosapa, se fac gaurile pentru plantare,
  • se instaleaza sistemul de irigare prin picurare.

La instalarea sistemului de irigare trebuie sa tinem cont de modul de plantare. In momentul actual se utilizeaza doua variante de plantare si anume:

  • distante egale intre randuri.
  • distante alternante intre randuri (doua apropiate urmate de 2 mai departate), fiind cea mai utilizata.
Daca se utilizeaza folia de mulcirea, atunci sistemul de irigare se instaleaza tot inainte de plantare.

Marcoser recomanda pe ciclul I de cultura utilizarea foliei de mulcire transparente.

Produse recomandate:

Densitatea de plantare folosita pentru cultura de tomate in primul ciclu este cuprinsa intre 40.000-45.000 plante/hectar. Se poate ajunge la aceasta densitate in primul ciclu deoarece plantele nu au putere vegetativa puternica in timpul primaverii.

Plantarea tomatelor in solar

Lucrarile tehnologice la cultura de tomate

Palisarea tomatelor

Palisarea tomatelor in solar

Copilirea rosiilor

Ruperea lastarilor la rosii sau copilirea rosiilor este recomandat sa se faca inainte ca lastarul sa atinga lungimea de 5 cm.

Daca lastarirea se face pana lastarul are 5 cm ranile se cicatrizeaza rapid, planta se vindeca mult mai repede si nu sufera de pe urma acestei operatiuni.

Daca se intarzie copilitul tomatelor, planta va incepe sa indrepte catre lastari o mare parte din produsii de fotosinteza in dauna cresterii fructelor, scade ritmul de aparitie a noilor frunze si inflorescente, rana produsa de rupere este mult mai mare si mai greu de vindecat, transformandu-se in porti de intrare a bolilor.

Indiferent cand s-a facut lastarirea, aceasta operatiune raneste planta (rana mica sau mare, pentru sporii prezenti in atmosfera reprezinta o poarta de intrare in planta) si imediat dupa terminarea lucrarilor de copilire se administreaza un tratament cu Fertipen C pentru protejarea plantei de o eventuala infectare cu agenti patogeni prezenti in aer.

Polenizarea tomatelor

In momentul de fata,  cea mai utilizata metoda de polenizare este cea cu bondari, cu conditia sa se asigure temperaturi optime pentru bondari – in conditii de temperaturi foarte scazute specifice primaverii, in prima parte, bondarii nu parasesc stupul,  astfel ca polenizarea si legarea tomatelor poate fi compromisa la primele etaje.

Polenizare rosii cu bondari

O alta metoda care poate fi  utilizata este cea de stimulare a florilor cu un produs special care sa imbunatateasca calitatea polenului si fertilitatea florilor. 

Acesta se aplica prin pulverizare fina, pe florile deschise. Este important  sa se evite ca jetul sa atinga varful de crestere sau alte parti sensibile ale plantei deoarece compusii pot sensibiliza puternic varfurile de crestere ale plantei, cauzand un stres fiziologic.

Recomadarea noastra este ca in amestec cu stimulatorul utilizat sa se aplice si Sprintene 5 ml/ 1 L apa + Borocal 5 ml/1 L apa.

Sprintene reduce stresul cauzat de stimularea cu hormoni a tomatelor (diminuarea simptomelor de feriga).

Defolierea tomatelor

Sunt mai multe motive pentru care se recomanda defolierea tomatelor:

  • ofilirea si uscarea unor frunze din cauza cantitatii insuficiente a luminii care ajunge la ele (acest fenomen se intampla des la frunzele bazale).
  • necesitatea unei aerisiri mai puternice la nivelul solului, in cazul serelor/solariilor cu umiditate mare.
Defolierea tomatelor



Carnirea rosiilor

Reprezinta ruperea varfului de crestere a tulpinii principale dupa un numar de 3 – 5 inflorescente in cazul culturii extratimpurii.

Carnirea rosiilor



Fertilizarea radiculara si foliara a tomatelor

Pentru a putea aplica o schema de fertilizare atat radiculara cat si foliara corecta trebuie sa se tina cont de anumiti parametri:

  • fazele de dezvoltare ale culturii.
  • in functie de necesitati sau conditii locale (sol, apa, plante).
  • cantitatea in grame sau mililitri recomandata pentru 1000 m2 pentru aplicare pe parcursul a 7 zile.

Informatii mai detaliate despre acesti parametri gasiti in articolul despre planurile de fertilizare radiculara si foliara la tomate.

Tratamentele fitosanitare la cultura de rosii

Ca si in cazul celorlalte verigi tehnologice si in cazul combaterii bolilor si daunatorilor, sunt anumite principii generale care trebuie respectate, indiferent de culturile protejate sau de produsele comerciale folosite.

Marcoser ofera consultanta in alegerea tratamentului potrivit in functie de daunator/boala, stadiu de dezvoltare, conditii climatice. Pentru mai multe detalii cititi urmatorul articol in care vorbim despre schema de tratamente pentru cultura de tomate.

Produse recomandate:

Recoltarea tomatelor

Recoltarea se face dupa jumatate lunii Aprilie, inceputul lunii Mai. Se face manual, una cate una in functie de gradul de maturitate al fructelor.

Depozitarea si transportul tomatelor se face cel mai adesea in cutii de carton (cele mai utilizate fiind ambalajele second-hand de fructe cum ar fi baxurile de banane), dar exista si alte ambalaje cum ar fi ladite de plastic.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Semintele de tomate se seamana de la inceputul lunii Decembrie, pana la 20 Ianuarie, in tavite alveolare sau pat germinativ, intr-un  spatiu special amenajat, pentru crearea conditiilor optime de rasarire si dezvoltare a plantutelor.

Tomatele se repica atunci cand rasadurile de tomate indeplinesc urmatoarele conditii:

  • au 20-30 de zile  de la semanat.
  • au doua frunze adevarate bine dezvoltate.
  • au un sistem radicular bine dezvoltat.
  • plantuta poate fi manevrata fara riscul de a fi rupta sau deteriorata in cursul operatiilor de repicare.

Tomatele se planteaza cand indeplinesc urmatorii parametri de calitate:

  • sa aiba varsta cuprinsa intre 55 – 70 zile;
  • sa se vada bine primul buchet floral dar in nici un caz sa fie inflorit;
  • sa aiba inaltimea cuprinsa intre 20 – 30 cm;
  • sa fie libere de virusuri, boli si daunatori (este necesara efectuarea de tratamente fitosanitare pe timpul vegetatiei rasadurilor);
  • sa fie viguroase si sa prezinte un sistem radicular bine dezvoltat care sa ocupe intreg volumul de substrat;
  • sa fie calite.

Articole similare

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pentru a cultiva legume de calitate, trebuie monitorizata atent dezvoltarea culturii de la faza de rasad si pana la cea de coacere a fructelor.

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii ce se aplica la semanare, repicare, irigare, fertilizare, aplicarea ingrasamintelor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

Cultura de ardei - Tehnologia pentru sere si solarii

Cultura de ardei - Tehnologia pentru sere si solarii

Pentru o cultura de ardei lipsita de probleme si o productie ridicata trebuie aplicat un plan tehnologic bine conturat, descris in detaliu in articol.

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat (dulce) este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.