Reusita unei culturi legumicole depinde, in mare masura, de calitatea rasadului pe care il producem. Cu totii ne dorim culturi sanatoase, recolte care sa aiba aspect comercial si productii insemnate, dar, ca sa ajungem acolo, trebuie sa ne concentram atentia asupra producerii unui rasad sanatos, viguros, fara sa fie afectat de boli si de daunatori.

Cum mentinem rasadul sanatos?

Alaturi de tehnologia aplicata pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor, de la semanarea semintelor si pana la plantarea rasadurilor, asigurarea conditiilor necesare unei dezvoltari optime,  o importanta majora o au si tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor.

Conditiile din interiorul serei in care se produc rasadurile (temperaturi ridicate, umiditate crescuta) favorizeaza dezvoltarea bolilor si aparitia daunatorilor, fapt pentru care, este necesara o monitorizare atenta si continua a plantutelor, astfel incat, la primele semne, sa putem interveni cat mai prompt.

Pentru observarea rapida a daunatorilor, este recomandata instalarea capcanelor lipicioase de culoare albastra, galbena si neagra. Acestea ajuta la determinarea precisa a prezentei insectelor sau acarienilor, intensitatea infestarii si, totodata, ajuta la stabilirea tipului de tratament care se aplica: preventiv sau curativ.

Monitorizare rasadurilor de lecume utilizand capcane

In stadiul de rasad, datorita cresterii accelerate, este recomandata aplicarea produselor fitosanitare sistemice, deoarece acestea patrund in planta si protejeaza plantuta pentru o perioada mai lunga de timp.

Faze cheie in aplicarea tratamentelor la rasaduri

Pentru o protectie adecvata, aplicarea tratamentelor la rasaduri se face in 3 faze cheie: imediat după rasarire, la repicare si inainte de plantare.

Tratamentele la rasaduri includ produse fitosanitare impotriva principalelor boli (caderea plantutelor, mana, putregai cenusiu) și pentru controlul daunatorilor (trips, acarieni, afide, Tuta absoluta, etc.)

Cultiva Legume de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile de legume, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a cultiva legume de calitate.

Dupa rasarire

In aceasta faza, dupa ce a aparut prima frunza adevarata, se aplica tratamente cu fungicide impotriva complexului de cadere a plantutelor.

Tratamente aplicate rasadurilor de legume

Tratamente cu fungicide

Caderea plantutelor fiind o problema care apare in zona bazala a tulpinii, tratamentul se aplica radicular, atat preventiv, cat si curativ.

Pentru o rezistenta mai buna impotriva acestei boli, recomandam ca la tratamentul cu fungicid sa fie adaugat si ingrasamantul Sprintene, care contribuie la dezvoltarea armonioasa a sistemului radicular și ajuta planta in lupta cu agentii patogeni care pot afecta radacinile.

Astfel, se pot aplica tratamente radiculare cu:  

 • Previcur Energy, (10 ml/10 l apa) + Sprintene (10ml/10l apa); Omologat pentru culturile de: tomate, pepeni verzi
 • Proplant (15 ml/10 l apa) + Sprintene (10ml/10l apa); Omologat pentru culturile de: tomate, ardei, vinete
 • Folpan/Merpan (10g/10l apa) + Sprintene (10ml/10l apa); Omologat pentru culturile de: tomate

Solutia cu fungicid se aplica cu mare atentie, astfel incat sa nu se atinga varfurile de crestere ale plantelor.

Daca in acest stadiu, se observa pe capcanele de monitorizare prezenta anumitori daunatori se consulta un specialist in domeniu si doar la indicatiile acestuia se poate aplica un tratament cu un insecticid.

La repicare

Daca pentru umplerea ghivecelor, se utilizeaza si pamant de padure, in momentul prepararii, se adauga o solutie  cu unul dintre urmatoarele fungicide: Previcur/Proplant/Merpan/Folpan in doza de 10 ml/15g/ 10l apa.

Rasaduri pregatite de repicare

Tratamente cu fungicide

Chiar si dupa repicare, exista riscul de aparitie a complexului de cadere a plantutelor si de aceea, este necesara aplicarea tratamentelor preventive, cu fungicide care au in spectru de combatere aceasta boala.

Se pot aplica radicular urmatoarele tratamente:

 • Beltanol (5 ml/10 l apa) – se aplica singur, nu se combina cu alte produse; Omologat pentru culturile de: pepeni, castraveti, vinete, ardei, tomate, cartofi
 • Previcur Energy, (10 ml/10 l apa) + Sprintene (10ml/10l apa); Omologat pentru culturile de: tomate, pepeni verzi
 • Proplant (15 ml/10 l apa) + Sprintene (10ml/10l apa); Omologat pentru culturile de: tomate, ardei, vinete
 • Folpan/Merpan (10g/10l apa) + Sprintene (10ml/10l apa); Omologat pentru culturile de: tomate

Solutia cu fungicid se aplica cu mare atentie, astfel incat sa nu se atinga varfurile de crestere ale plantelor.

Produse recomandate:

In aceasta etapa, cand rasadurile sunt repicate, pot fi conditii prielnice pentru dezvoltarea si a altor agenti patogeni care provoaca boli precum mana si putregaiul cenusiu.

Astfel, se poate aplica, preventiv , urmatorul tratament foliar:

 • Ortiva Top – (8-10ml/10 l apa); Omologat pentru culturile urmatoare: castraveti, tomate, ardei, vinete, fasole, varza
Tratamente cu insecticide

Pentru ca in solariile in care se produc rasaduri, sunt conditii prielnice de aparitie a daunatorilor, precum trips, acarieni, afide, molia tomatelor, este necesara aplicarea tramentelor preventive care sa impiedice inmultirea acestora. 

Tratamentele cu insecticide se pot aplica:

 • radicular, solutia cu insecticid se aplica cu mare atentie, astfel incat sa nu se atinga varfurile de crestere ale plantelor.
 • foliar, prin pulverizare foarte fina, fara sa se insiste asupra plantutelor. Un aspect important este cel legat de hidratarea plantutelor inainte de aplicarea tratamentului foliar. Cu cateva ore inainte, plantele vor fi udate la radacina, astfel incat sa se evite aparitia reactiei de fitotoxicitate.

 Se aplica tratamente specifice acestei faze de dezvoltare a plantelor si se utilizeaza produse fitosanitare omologate pentru principalii daunatori:

Impotriva tripsului:

Aplicare radiculara:

Aplicare foliara:

 • Mospilan (3-5 g/10l apa) - Omologat pentru cultura de castraveti
 • Vertimec (10ml/10l apa) - Omologat pentru culturile de: castraveti, tomate, vinete, ardei, salata, pepeni.
 • Laser (5ml/10 l apa) - Omologat pentru cultura de castraveti

Impotriva afidelor:

Aplicare foliara:

 • Mospilan (3-5 g/10l apa) - Omologat pentru culturile de: ardei,  varza
 • Closer (3ml/10 l apa) - Omologat pentru culturile de: varza, salata, conopida
 • Mavrik (5ml/10 l apa) - Omologat pentru culturile de: tomate, castraveti

Impotriva moliei tomatelor (Tuta Absoluta)

Aplicare foliara:

 • Minecto Alpha  (5ml/10 l apa) - Omologat pentru cultura de tomate
 • Affirm (15 g/10 l apa) - Omologat pentru cultura de tomate
 • Coragen (3ml/10 l apa) - Omologat pentru culturile de: tomate, ardei

Aplicare radiculara:

 • Minecto Alpha  (5ml/10 l apa); Omologat pentru cultura de tomate

Inainte de plantare 

Cu 1-2 zile inainte de plantarea rasadurilor, se aplica un tratament foliar cu un insecticid si un fungicid, astfel incat plantele sa fie protejate de eventualele imbolnaviri, provocate de noile conditii de mediu. 

Rasaduri pregatite de plantare

In aceasta faza, recomandam una dintre urmatoarele combinatii de produse cu aplicare foliara:

 • Vertimec (8-10 ml/10 l apa) + Ortiva Top (8-10 ml/10 l apa) sau
 • Switch (8-10 g/10 l apa) + Bermectine (8-10 ml/10 l apa)

Pentru aplicarea radiculara, se poate utiliza Beltanol (7.5 ml/10 l apa), care asigura plantei protectie impotriva bolilor care afecteaza sistemul radicular.

Produse recomandate:

Pe langa masurile chimice, tot pentru prevenire, se pot aplica anumite masuri fizice, cum ar fi:

 • aerisirea corespunzatoare a spatiilor in care se produc rasadurile
 • distantarea corecta a plantutelor, astfel incat sa nu se atinga varfurile frunzelor adiacente intre ele
 • udarea plantutelor sa se faca cu apa calda, pentru a evita complexul de caderea a plantutelor

Acestea sunt tratamentele pe care le recomandam pentru combaterea principalelor boli si a celor mai intalniti daunatori care pot aparea in faza de rasad. Pentru alte informatii, echipa noastra de ingineri horticoli, va sta la dispozitie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plasei antiinsecte

Avantajele utilizarii plaselor antiinsecte sunt numeroase!

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Alaturi de tehnologia aplicata pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor, de la semanarea semintelor si pana la plantarea rasadurilor, asigurarea conditiilor necesare unei dezvoltari optime, o importanta majora o au si tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor.

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari si bune practici in aplicarea produselor de protectie a plantelor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.