Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

 

Utilizarea tavilor alveolare prezinta numeroase avantaje, cum ar fi:

1. Tavile alveolare cu rasaduri sunt foarte usor de manevrat deoarece sunt compacte si au greutate mica, iar rasadurile nu sufera rani in momentul transportului;
2. Pentru manevrarea si transportul rapid si usor al tavilor cu rasaduri pot fi utilizate masini speciale pentru automatizarea acestor operatiuni;
3. Umplutul celulelor alveolare poate fi facut manual (timpul de umplere este mult mai mic decat umplutul ghivecelor clasice) sau automatizat cu masini speciale; si in acest caz timpul de umplere este foarte scurt;
4. Semanatul in alveole poate fi facut cu masini de samanat automate;
5. Datorita fundului partial acoperit si a unui volum al celulelor relativ mai mic decat al ghivecelor clasice poate fi utilizat exclusiv substrat pentru umplerea lor;
6. Obtinerea de rasaduri sanatoase ;
7. Dezvoltarea foarte buna si precoce a sistemului radicular;
8. Volum si masa radiculara foarte bine dezvoltate datorita peretilor celulelor alveolare care sunt opaci pentru lumina (aspect foarte important deoarece radacinile nu-si mai indeplinesc functiile de absorbtie in prezenta luminii) si prezinta microcanalicule de dirijare a radacinilor, acestea crescand in continuu de jur imprejurul peretilor tot timpul pana la plantare;
9. Scoaterea plantutelor din alveole in vederea transplantarii se face foarte usor datorita formei conice a celulelor;
10. Datorita formei conice sau piramidale a celulelor radacinile plantelor nu sufera deloc rani in momentul scoaterii din alveole, iar acest lucru conduce la o foarte buna rezistenta a plantelor recent transplantate la bolile radacinii si a coletului – complexul patogenilor de sol cum ar fi Phytium, Rizoctonia, Phytophtora spp, etc, iar masa radiculara bogata favorizeaza absorbtia rapida si in cantitate mare a apei si substantelor nutritive imediat ce s-a facut transplantarea in sol diminuandu-se astfel stresul cauzat de plantere (mediu nou de dezvoltare, conditii atmosferice diferite, etc).

 



Distribuie acest articol!

Articole similare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.

Cultura de vita de vie in lunile de iarna

Cultura de vita de vie in lunile de iarna

In perioada de iarna in cultura de vita de vie se efectueaza lucrarile cele mai definitorii pentru productia de anul viitor.

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Cea mai cunoscuta dintre masuri este folosirea foliei microporoase de tip agril ce asigura o diferenta de temperatura de 4-5°C in interior fata de exterior. Aceasta se poate utiliza la o gama larga de culturi (varza, salata, castraveti, spanac, andive, ridichi, morcovi, țelină, pepeni, cartofi timpurii, ardei și gogoșari, căpșuni) , prin amplasarea deasupra plantelor, ferindu-le de inghet.

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.

Certificarea Global GAP

Certificarea Global GAP

Global GAP este o organizatie globala din sectorul privat, care are ca obiectiv o agricultura sigura si durabila. Prin aceasta organizatie se incearca stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din intreaga lume.

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume este o operatiune importanta si consta in mutarea rasadurilor crescute pe pat germinativ sau in tavite alveolare cu celule mici in pahare individuale rounde sau patrate ori in tavi cu celule mai mari.