Tehnologia de cultură a verzei în sere și solarii

Miercuri, 03 ian 2018

Varza este o specie cu cerințe mai scăzute față de căldură și de aceea poate fi cultivată în sere/solarii, în ciclul I, mai ales atunci când din anumite considerente nu se pot asigura condiții bune pentru speciile termofile.

Producerea răsadurilor

Semănarea are loc din luna octombrie până în luna ianuarie, în așa fel încât la plantare răsadul să aibă vârsta de 50-60 de zile.

Pentru o germinație optimă a semințelor de varză trebuie să se îndeplinească urmatoarele condiții:

-nă la răsărire temperatura optimă trebuie să fie cuprinsăîntre 20-22oC, umiditate 100% și lipsa completă a luminii.

-se umectează turba foarte bine (când o strangeți în mână să curgă apa din ea); se așează turba în tăvițe (sau pe pat) se trasează rândurile printr-o ușoara apăsare a substratului și se pun semințele una câte una.

Se acoperă cu un strat fin de turbă uscată de maxim 0,5 cm și nu se mai udă ulterior.
Se acoperă cu ziare sau cartoane de hârtie patul germinativ peste care se poate pune o folie cu rol de reținere cât mai mult timp a umidității de 100% necesare germinării și răsării optime a semintelor;

Atenție!!!

Această metodă cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplică numai pentru semănarea în ciclu extratimpuriu, în timpul primăverii și mai ales în timpul verii nu se utilizează sub nici o formă acoperirea cu folie a semințelor deoarece conduce la sufocarea și distrugerea plăntuțelor.

 Cultivarea verzei in solar

Repicarea

Repicarea se face atunci când plantele au 1-2 frunze adevarate și poate fi manevrat fără riscul de a fi rupt sau deteriorat în cursul operațiilor de repicare;

Repicarea răsadului de varză se face obligatoriu în ghivece/tăvițe alveolare de plastic mate, închise la culoare, prin care nu pătrunde lumina la rădăcină.
Substratul utilizat pentru repicare poate fi un amestec de pământ de pădure cu turbă. Dacă nu se utilizează turbă pentru îmbunătățirea texturii substratului și se utilizează mraniță de exemplu, trebuie avută grijă ca aceasta să fie foarte bine descompusă, să fie de bovine sau ovine (în nici într-un caz de păsări!!!) cu un raport de 1/4 sau 1/5 pentru a nu avea efecte negative asupra dezvoltării răsadurilor.

Diferența temperaturilor dintre zi și noapte trebuie să fie de 5-7oC, o temperatură mai mare noaptea decât ziua va induce alungirea tulpinilor în dauna dezvoltării vegetative normale.
Pe tot parcursul dezvoltării răsadurilor se va urmări ca plantele să fie constant udate, fertilizate și tratate contra dăunătorilor.
Ca fertilizatori se utilizează îngrășăminte minerale NPK echilibrate. De asemenea, pentru o dezvoltare radiculară foarte bună se pot utiliza agronutrienți cum ar fi Sprintene, Sal-wax, Calciamec/Alcaplant.

 Repicarea verzei pentru cultura in solar

Plantarea

Plantarea răsadului se realizează cât mai devreme posibil, începând cu luna decembrie.

Înainte cu câteva zile de transplantare este necesar sa se indeplineasca urmatorii pasi:
Se accentuează călirea rasadurilor si se stropesc foliar cu un fungicid si un insecticid.

Se pregateste terenul, se monteaza sistemul de irigare.

 Plantarea verzei in solar

Irigarea și fertilizarea


Întotdeauna înainte de înființarea culturilor de legume se recomandă efectuarea analizelor de sol pentru relevarea rezervelor de elemente minerale și organice din sol pe de o parte și pe de altă parte pentru întocmirea riguroasă și eficientă a unui program de fertilizare adecvat.


La întocmirea unui program de fertilizare eficient și optim pentru a obține maximul productiv și calitativ al unui hibrid, se ia în calcul următorii parametri:

a)pH-ul

b)EC-ul
c
)analizele de sol ce relevă nivelul de aprovizionare cu elemente( N, P, K,Ca ,Mg ,Fe, B, Cu, Zn, Mn, Mo)


d
) tipul culturii înființate


e
)sezonul de plantare


f
)ciclul de cultură


Aplicarea îngrășămintelor în fertilizarea fazială se face prin 2 metode:


1. Aplicare radiculară, la sol împreună cu apa de irigare, procedeu denumit fertiirigare;
2. Aplicare prin stropire, singure sau împreună cu anumite pesticide (atenție la compatibilități) – procedeu denumit fertilizare foliară;

Irigarea, alaturi de pregătirea corespunzătoare a solului înainte de plantare, reprezintă unul din cei mai importanți factori ce conduc la succesul unei culturi de legume.


C
ea mai recomandată metodă de irigare pentru varza este irigarea prin picurare;

Pentru cultura de varză instalația de irigare prin picurare trebuie să asigure un debit de 1,6 – 2,5 L/h/picurător,iar distanta între picuratori să fie de 10-20 cm.

Irigarea trebuie să se facă în fiecare zi, mai mult sau mai puțin, coroborat cu condițiile de mediu și cât mai dimineață posibil.


La fiecare irigare se adaugă și fertilizatori, respectându-se principiul „cât mai des în porțiuni cât mai mici” (fertilizare cu lingurița);

 Fertilizarea verzei in solar

Pentru protejarea împotriva înghețului a culturilor de varză extratimpurii, vă recomandăm utilizarea foliei microporoase. Principalele avantaje pe care le prezintă această folie sunt:

 

1. Protejează plantele de razele UV periculoase;

2. Permite transferul a peste 80% de lumina solară catre plante;

3. Natura sa microporoasă permite circulația aerului și filtrarea apei;

4. Este foarte ușoară, (17gr/m² sau 23gr/m²) și în același timp rezistență la intemperii;

5. Asigură o temperatură interioară cu 4-5°C mai mare decât la exterior, protejând plantele de îngheț;

6.
Creează în interior un mediu propice dezvoltării în conditii cât mai optime a plantelor, eliminând atacul din exterior al insectelor.

Tot pentru creșterea temperaturii este recomandată și utilizarea foliei de mulcire. Un experiment realizat de specialiștii Marcoser, a dovedit că temperatura solului într-un solar în care este montată folia de mulcire este, în medie, cu 2-3 grade C mai mare în timpul nopții decât temperatura în același sol dar fără mulcire.

Alte avantaje ale utilizării tehnologiei de mulcire sunt:


  • reduce umiditatea relativă a atmosferei din solar
  • planta nu mai face rouă aprope deloc și se poate lucra sau recolta de la primele ore ale dimineții
  • lipsa umidității relative excesive are ca efect și reducerea formării picăturilor de apă la nivelul foliei de acoperire, astfel, o cantitate mai mare de lumină pătrunde în interior și plantele nu mai sunt "plouate" de respectivele picături.


Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea