SUS

In ultimul timp, cultura de salata verde castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din cauza temperaturilor extreme dar si din lipsa unei tehnologii moderne si avansate de cultura a salatei, se inregistreaza pierderi masive, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.



Cultura salatei in solar        Cultura salatei in solar       Cultura salatei in solar      

Pentru cultivarea cu succes a salatei, ne-am propus ca prin acest articol sa va aducem la cunostinta principalii factori de care trebuie sa tineti cont, precum si noi tehnologii, produse omologate si varietati ce se pot utiliza.

Principalii factori pentru o cultura de salata sanatoasa

  • Temperatura

Temperatura optima de germinare a salatei este de 18°C, inclusiv la nivelul substratului.

Una dintre cele mai mari greseli efectuate la semanarea salatei in sezonul cald, de vara-toamna (august-septembrie) este neasigurarea conditiilor necesare germinarii si rasaririi optime. In aceasta perioada de vara-toamna, temperaturile medii zilnice si uneori chiar si nocturne pot fi peste 20°C. La semanarea salatei in perioadele de vara si inceput de toamna este imperios necesara asigurarea conditiilor de germinare si ne referim in primul rand la temperatura si lumina: temperatura trebuie sa fie de 18°C si intuneric complet timp de 2 zile, iar umiditatea relativa a mediului trebuie sa fie de 100%.

ATENTIE! Temperaturile mai mari de 20°C in perioada de germinare si rasarire poate duce la scaderea considerabila a procentului de rasarire sau la prelungirea exagerata a perioadei de rasarire (chiar si dupa saptamani de la semanare), iar la unele varietati exista posibilitatea sa nu rasara deloc, desi samanta este in regula (cu laditele semanate si nerasarite dupa mai mult de 2 saptamani se poate face un test de rasarire, prin amplasarea lor la intuneric și cat mai ferit de caldura).

In cazul in care nu exista sisteme de control a temperaturii si umiditatii (cele mai intalnite cazuri in sistemul de cultura din Romania), amplasati tavitele sau patul germinativ cu salata semanata in cele mai umbrite si ferite de caldura locuri. De asemenea, substratul semanat cu salata trebuie sa fie complet la intuneric timp de 2-3 zile pana la rasarire si apoi descoperite.

La temperaturi de 7-10°C semintele germineaza si plantele rasar in 6-10 zile de la semanat.

In faza de rozeta cu 5-6 frunze, plantele rezista la temperaturi de -5/-6°C, fara a pieri. In faza de formare a capatanilor, temperaturi de -2 /-3°C pot fi daunatoare.

Temperatura optima de crestere a frunzelor si formare a capatanilor poate fi de 20-22°C, pe vreme insorita si de 15-16°C pe timp noros. In timpul lunilor de iarna, salata se poate dezvolta si la temperaturi de 12-13°C si chiar 7-8°C, in functie de varietatea semanata si de fertilizarile efectuate.

Alegerea varietatilor de salata potrivite pentru sezonul de productie este esentiala. Deoarece plantele de salata necesita pe parcursul perioadei de vegetatie conditii diferite de temperatura si lumina, in functie de epoca de infiintare a culturii, amelioratorii fac tot posibilul sa aduca pe piata soiuri care corespund atat cerintelor cultivatorilor cat si ale consumatorilor.

 

  • Lumina

Salata este o planta de zi lunga. Pentru crestere vegetativa, are nevoie de o intensitate a luminii mai redusa (4-5 mii de lucsi), putand suporta la inceputul vegetatiei chiar umbrirea de scurta durata. In conditii de zi lunga, corelata cu o intensitate mare a luminii, poate forma tulpini florale inainte de a forma capatani normale, in functie de varietatea semanata.

 

  • Solul

Salata este pretentioasa in ceea ce priveste solul. Prefera soluri mijlocii, bogate in humus  si cu valoarea pH-ului de 6-7,2. Salata nu da rezultate bune pe soluri sarace, usoare sau prea grele si nici pe cele acide.




Cultura salatei in solar     Cultura salatei in solar      Cultura salatei in solar 

  • Umiditatea

Salata este sensibila la lipsa umiditatii, mai ales in timpul rasaririi si formarii capatanilor, nivelul optim fiind 70-80% din capacitatea de camp a solului pentru apa. Insuficienta umiditatii din sol, insotita de temperaturi ridicate, duce la obținerea de productii mici si chiar aparitia tulpinilor florale. Excesul de umiditate este daunator, deoarece poate duce la imbolnavirea plantelor.

 

Plantarea salatei

Infiintarea culturilor de salata se realizeaza prin plantare de rasad. Acesta trebuie sa aiba sistemul radicular si 4-6 frunze reale bine dezvoltate.

Pentru informatii privind producerea rasadului, va recomandam articolul “Operatiuni tehnologice la repicarea salatei”.


Fertilizarea culturii de salata

Fertilizarea radiculara și foliara intensa in prima parte de dezvoltare a plantelor de salata este o conditie absolut necesara pentru dezvoltarea rapida a unui sistem radicular bogat si puternic, dezvoltarea unei mase vegetative bogate si inducerea cresterii rezistentei naturale la inghet a salatei.

La pregatirea terenului se administreaza Complex Top K pentru fertilizarea de baza, ingrasamant cu macro si microelementele necesare plantelor, in doza de 25-50 kg la 1000 m2. Daca s-a omis aplicarea acestuia la prelucrarea solului, se poate face si fertilizarea ulterioara, prin imprastiere pe sol, urmata de o udare prin aspersie.

Dupa plantare, pentru dezvoltarea rapida si optima a culturii de salata se pot aplica urmatoarele ingrasaminte:

1. Biorad-20 - este un adaos de materie organica esentiala pentru orice tip de cultura,cu o concentratie ridicata de acizi humici si fulvici de origine vegetala ce activeaza si stimuleaza dezvoltarea radacinilor.Continutul ridicat de acizi humici face ca acest produs sa fie foarte eficient atunci cand este aplicat pe soluri cu probleme de blocare a nutrientilor, determinand afanarea solului in acelasi timp.

  • Asigura materie organica pentru toate tipurile de culturi si imbunatateste structura solului;
  • Stimuleaza dezvoltarea radiculara si creste absorbtia de elemente nutritive la nivelul plantei;
  • Previne bolile cauzate de bacterii si fungi.
  • Se aplica pe tot parcursul ciclului doza de 5-7 L/ha.

2. Sprintene - este cele mai utilizat produs pentru dezvoltarea unui sistem bogat si puternic ramificat al radacinii si de asemenea, are un rol major in reducerea stresurilor provocate de transplantare, frig, inghet, salinitate excesiva etc. Se aplica radicular, cu apa de udare, incepand de la semanare si pana dupa transplantare, in doze de 20 ml/10 l apa pentru obtinerea unei radacini bogate si sanatoase. De asemenea, poate fi aplicat si foliar, prin stropire, in doze de 20 ml/10 l apa, oricand pentru reducerea stresurilor: inghet, transplantare, salinitate etc.

3. SalWax-Ca - este singurul produs de pe piata utilizat pentru reducerea salinitatii solului si ameliorarea efectelor sale asupra plantelor. Salwax-Ca se aplica radicular prin apa de irigare, pentru reducerea toxicitatii solului cauzat de salinitatea prezenta in urma fertilizarilor excesive ale culturilor anterioare. De asemenea, Salwax-Ca are si un puternic efect de BIO-STARTER radicular, efect datorat pe de o parte curatirii solului de toxine ce blocheaza dezvoltarea optima a radacinilor tinere, iar pe de alta parte datorita disponibilizarii si punerii la dispozitia radacinilor a nutrientilor majori si esentiali pentru dezvoltarea radiculara: Calciu (Ca) si Potasiu (K). Dozele recomandate sunt de 300-500 grame/1000 m2 sau in cazuri severe de salinitate excesiva se utilizeaza 1 - 2 kg/1000 m2 pentru o curatare eficienta a solului si un start bun al plantutelor recent transplantate.

4. Green-UP + Agropotasion - reprezinta reteta de succes pentru dezvoltarea rapida a masei vegetative intr-un timp scurt si in conditii extreme de mediu si foarte importanta pentru cresterea rezistentei la inghet a plantelor. Aplicarea foliara, prin stropire, a celor 2 produse se face de 3-5 ori pe ciclu de cultura, cu un timp de pauza intre tratamente de 10-14 zile. Dozele sunt de 75-100 ml/10 l apa Green-Up impreuna cu 150-200 ml/10 l apa Agropotasion.

5. Borocal - produs foliar inovativ pe baza de Calciu și Bor utilizat pentru reducerea deficientelor de Calciu si Bor la culturile de salata si, de asemenea, pentru reducerea semnificativa a stresurilor cauzate de inghet, diferente mari de temperatura zi/noapte etc.



Folie microporoasa de protectie    Tavite alveolare     Fertilizatori

Protectia culturilor de salata impotriva bolilor si daunatorilor

Salata poate fi atacata de boli fungice (mana, putregaiul cenusiu, putregaiul alb si altele) sau daunatori (trips, musculita alba etc.), motiv pentru care se impune monitorizarea atenta a aparitie primelor simptome.

Pentru depistarea insectelor se pot amplasa capcane colorate (galbene si albastre). Dintre insecticidele omologate pentru cultura de salata amintim Vertimec.

In vederea prevenirii si combaterii bolilor, se pot aplica tratamente foliare cu: Acrobat MZ 69 WG (1,6 kg/ha), Infinito 687,5 SC (1,4 L/ha), Ortiva Top (1 L/ha), Switch 62,5 WG (0,6 kg/ha), Revus (0,6 L/ha). Se acorda atentie timpului de pauza de la aplicare si pana la recoltare, avand in vedere ca salata are o perioada de vegetatie mai scurta.

Nu in ultimul rand, este importanta protectia fata de temperaturile extreme si de efectele gerului din timpul iernii asupra culturilor de salata.

Folia microporoasa  de tip Agril este absolut necesara pentru o protectie eficienta impotriva inghetului, in conditiile in care nu se utilizeaza incalzirea sau aceasta nu face fata temperaturilor extreme. Aplicarea pe cultura de salata a unui strat de folie agril asigura un plus de 3-5°C fata de cele fara agril, aceste grade facand diferenta intre culturile care rezista la ger si cele compromise din cauza inghetului.

Instalarea foliei de mulcire ajuta, de asemenea, la mentinerea unei temperaturi mai ridicate la nivelul solului, precum si la mentinerea umiditatii relative la valori scazute, reducand riscul aparitiei bolilor fungice.

Pentru un plus de temperatura, foliile termice amplasate ca folii “de dublura” aduc un real avantaj pentru culturile de salata, facand o diferenta de 4-5°C intre spatiul protejat si mediul exterior.

Varietati de salata recomandate: Shangore, Centore, Oleole si altele.

Tinand cont de aplicarea tehnologiilor mentionate in acest articol, cultura salatei poate deveni una de succes, menita sa aduca venituri in perioadele reci ale anului.


Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.
                                                                                                                                                                                                       

Distribuie acest articol!

Articole similare

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Varza este o specie cu cerinte mai scazute fata de caldura și de aceea poate fi cultivata in sere/solarii, in ciclul I, mai ales atunci cand din anumite considerente nu se pot asigura conditii bune pentru speciile termofile.

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

Regenerarea culturii de vinete

Regenerarea culturii de vinete

In activitatea noastra, pe langa produsele si serviciile oferite, un loc important il ocupa si activitatea de cercetare. Pentru ca ne dorim sa contribuim alaturi de fermieri la dezvoltarea sectorului legumicol, realizam diferite testari cu scopul de a creste productivitatea si calitatea culturilor legumicole.

Tehnologie de cultura pentru tomate - ciclul I

Tehnologie de cultura pentru tomate - ciclul I

Tehnologie moderna de cultura pentru tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii pentru ciclul I de productie!
Tehnhologia a fost elaborata pe baza experientei acumulate in testarile facute in sere si solarii din mai multe bazine legumicole din ultimii 9 ani!

Tehnologie de cultura pentru ardei gras

Tehnologie de cultura pentru ardei gras

SC MARCOSER SRL vine in intampinarea dumneavoastra cu o tehnologie moderna de cultura pentru ardei gras in sere si solarii!
Aspectele tehnologice prezentate sunt elaborate pe baza experientei acumulate in multi ani de testare din mai multe bazine legumicole!

Recomandari tehnice pentru cultura ridichilor

Recomandari tehnice pentru cultura ridichilor

Ridichile sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurtă de vegetație până la formarea rădăcinii comestibile.