Pentru ca tot am vorbit despre fertilizarea radiculara si fertilizarea foliara in articolele anterioare si pentru ca fertilizarea plantelor nu se face dupa inspiratia fermierului ci dupa un plan bine definit, va vom prezenta o serie de articole in care veti gasi recomandarile noastre orientative privind nutritia faziala a plantelor. Aceste recomandari sunt prezentate centralizat sub forma unor planuri de fertilizare radiculare si foliare pe saptamani, pentru cele mai importante culturi de legume in sere, solarii si camp.

In acest articol va prezentam planurile de fertilizare radiculara si foliara la cultura de tomate.
Dozele si produsele recomandate in planurile de fertilizare sunt elaborate avand la baza o vasta experienta si rezultatele din numeroasele testari si experimente in loturile proprii de testare, dar si la fermieri din marile bazine legumicole din tara.

In cazul in care sunt facute analize amanuntite ale solului si ale apei, este posibil ca dozele si produsele recomandate sa difere de cele din aceste planuri si din acest motiv, pentru cele mai bune rezultate si pentru elaborarea celor mai eficiente planuri de fertilizare adaptate conditiilor particulare ale dumneavoastra, va recomandam sa efectuati analize de sol si apa.

Planurile de fertilizare radiculare si foliare au ca suport soluri cu textura usoara, cu un continut mediu de materie organica, un pH de 5,5-7 al solului, un nivel relativ ridicat de saruri, iar apa utilizata pentru irigare este provenita din puturi forate*, apa cu nivel foarte scazut de nitriti si nitrati, nu este foarte dura (concentratii mici de carbonati de Calciu si Magneziu), pH 6-7, indice de salinitate cat mai apropiat de 0.

Pentru a intelege toate informatiile cuprinse in planurile de fertilizare va prezentam mai jos un mic ghid de citire:

Plan de fertilizare radiculara si foliara la tomate de la marcoser

1. Tipul de cultura (tomate, ardei, vinete, etc) si tipul de fertilizare (radiculara sau foliara);

2. Fazele fenologice ale culturii: intr-o anumita faza plantele au nevoie constant de aceleasi rapoarte intre elementele nutritive;

3. Numărul relativ de saptamani ale unei faze: reteta de fertilizare este aproximativ la fel in toata aceasta perioada. Numarul de saptamani ale unei faze poate varia (mai multe sau mai putine) in functie de perioada plantarii (primavara, vara), ciclul (scurt, lung), etc.

4. Ingrasamantul utilizat intr-o anumita faza;

5. In functie de necesitati sau conditii locale (sol, apa, plante) se pot utiliza diferite produse cu aceleasi roluri si efecte asupra plantelor desi compozitiile chimice pot varia usor intre ele;

Ex: Solufeed 17:11:25  in faza de inflorire si  legare, se recomanda 3kg/1000 m2 + 600 g CodiorganA50  intr-o saptamana. 

6. Cantitatea in grame sau mililitri recomandata pentru 1000 m2 pentru aplicare pe parcursul a 7 zile. Cantitatea poate fi aplicata toata la o singura aplicare sau poate fi impartita si aplicata in mai multe fertilizari in cadrul aceleiasi saptamani.
Ex: Solufeed 28:7.14 in faza de dezvoltare vegetativa la tomate se recomanda 3 kg / 1000 m2 intr-o saptamana. Aceasta cantitate de 3 kg poate fi aplicata toata o singura data in saptamana respectiva sau de 3 ori in saptamana respectiva cate 1 kg/aplicare, cu cat numarul de aplicari pe saptamana este mai mare cu atat mai bine pentru dezvoltarea plantelor (se ajunge la aplicarea principiului „hranire cu lingurita“);

7. In cazul in care pentru o anumita faza se pot utiliza mai multe produse cu acelasi rol si efecte, dozele recomandate pot varia in functie de produsul aplicat astfel incat ordinea produselor din titlu este si ordinea dozelor.
Ex: La plantare tomate (prima irigare) se poate utiliza Sprintene in doza de 200 ml/1000 m2.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Plan de fertilizarea radiculara

Plan de fertilizare radiculara - Aplicare radiculara prin apa de irigare - grame, mililitri / 1000 m2 / saptamana
    Calciamec/ Acaplant Salwax Sprintene/ Radisol Starter Floramec/ Biorad 20 Agroxilato-K/ Codicobre/ Fitokontrol-K Solufeed/ Haifa20/ Magnum 20 Solufeed 10:40:10/ MAP/ MKP Solufeed14/ Haifa14/ Ultrasol15 Codiorgan/ Agroxilto-Fe/ Codibor- L Sulfat de potasiu
Plantare I irigare 500/1000 500 200/300              
  II irigare       1000     3000   600  
  III irigare     200/300 1000            
Plantare- Inflorire buchet III 3 300/600 300 200/300 1000 500/500/500 3000     600  
Inflorire Buchet III- Buchet V 1 300/600 300 200/300 1000 500     3000 500/250/250  
Dezvoltare vegetativa 2 400/1000 400     1000     3000 500/250/250  
Circa 2 sapt inainte de recoltare 1 400/1000 400 200/300   1500     2000   2000
Circa 1 sapt inainte de recoltare 1 400/1000 400     2000         6000
Recoltare buchet I 2 300/600 300     1500         2000
Recoltare buchet II 1 200/500       1000         1000
Recoltare buchet III 1 100/500       500          


Observatii:

1. Pentru ferilizarea de baza, recomandam produsul din gama SQM - QROP COMPLEX TOP K 12:06:24 + 3%Ca, 2%Mg si TE - in doza de 40 kg/1000 m2.

2. Pentru prima irigare se prepara solutia incepand cu dizolvarea Alcaplant, urmat de Salwax Ca si la urma se adauga Sprintene.
Solutia obtinuta se agita cat mai des pentru impiedicarea depunerii Alcaplant. Daca se utilizeaza Calciamec nu mai exista riscul depunerii. Aplicarea solutiei se face imediat dupa umplerea coloanei de irigat cu apa si dupa terminare solutiei se mai lasa instalatia sa curga 30-60 minute.

3. La cea de a doua irigare Solufeed 10:40:10 sau MAP sau MKP se aplica impreuna cu CODIORGAN.

4. Calciamec/Alcaplant se aplica impreuna cu Salwax si Sprintene/Raiza insa nu si cu alte produse indicate in plan.

5. FLORAMEC se aplica singur la sfarsitul irigarii pentru a ramane in zona radiculara de la suprafata si se evita aplicarea ingrasamintelor care contin azot inainte si dupa aplicare. Floramec nu este compatibil cu alte produse, singurul produs cu care poate fi aplicat impreuna este SPRINTENE.

6. AGROXILATO-K este compatibil cu majoritatea ingrasamintelor NPK minerale si se recomanda aplicarea impreuna cu acestea.

7. BIORAD -20  imbunatateste structura solului, aereaza solurile compacte.  Aplicat in prima parte imediat dupa plantare previne bolile cauzate de bacterii si fungi.

Plan de fertilizarea foliara

Plan de fertilizare foliara - Aplicare foliara prin stropire - grame, mililitri / 10 l apa / saptamana

 
Sprintene Codibrot Agropotasion/ Codiorgan GLB Green-up Borocal Agroxilato-Mg/ Agroxilato-Fe Polifruit
Plantare- 1-2 saptamani 20 50 20-40     20  
Pana la inflorire buchet IV 20         30/20  
Dezvoltare vegetativa     100 50 30 20 100
Circa 1 sapt inainte de recoltare     150 75 50   100
Recoltare             150


Observatii:

1. SPRINTENE si CODIBROT sunt compatibile si pot fi aplicate impreuna.

2. SPRINTENE si CODIBROT impreuna sau separat sunt compatibile si cu majoritatea pesticidelor si pot fi aplicate impreuna cu acestea.

3. AGROPOTASION, GREEN-UP si BOROCAL se aplica impreuna pentru un efect sinergic foarte puternic. Daca se utilizeaza si pesticide se evita adaugarea BOROCAL.

4. AGROPOTASION este compatibil cu majoritatea pesticidelor, iar aplicarea impreuna cu pesticidele scade semnificativ riscurile de fitotoxicitate.

5. In faza de dezvoltare vegetativa si coacere se aplica POLIFRUIT (singur) pt cresterea productivitatii, timpurieratii si calitatii fructelor: intensitatea culorii, marime, gust, aroma, rezistenta postmaturare.

6. CODIORGAN-GLB creste rezistenta plantelor tinere dupa plantare.

7.AGROXILATO-FE previne si corecteaza eficient simptomele cauzate de lipsa fierului.

Mentiune:
* Nu utilizati niciodata pentru irigarea culturilor de legume apa din reteaua de apa a orasului sau a comunei, deoarece este tratata cu clor si acest element dauneaza grav dezvoltarii legumelor pe masura ce se acumuleaza.

Planurile de fertilizare din acest catalog sunt niste recomandari generale, ghiduri orientative si au fost pregatite si elaborate cu cea mai mare grija pentru dezvoltarea in conditii optime a culturilor de legume. Cu toate acestea, circumstantele locale (tipuri de sol, calitatea sursei de apă, etc), condițiile de mediu, modul de aplicare, greșeli tehnologice si tehnologia de cultura utilizata, pot produce modificari semnificative culturilor de plante. Din aceste motive, nu ne asumam nici o raspundere fata de culturile realizate.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!Distribuie acest articol!

Articole similare

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Utilizarea foliei microporoase pentru obtinerea culturilor extratimpurii de varza, pepeni, cartofi sau pentru projetajarea impotriva brumelor a culturilor de ardei gogosar sau capia, a devenit o practica larg intalnita si cu beneficii certe datorita numeroaselor avantaje.

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire pentru legume. Afla mai multe despre numeroasele avantaje ale acestei tehnologii si cum poate fi realizata cu o investitie minima.

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Schema de fertilizare pentru rasaduri

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect.

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.