Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera. Aceasta apartine familiei Apiaceae.

Telina este cultivata atat in scopul recoltarii radacinii, cat și al frunzelor, iar in ultimii ani se observa o tendinta ascendenta in extinderea suprafetelor dedicate cultivării acestei plante.

Simpozion Marcoser Balta Doamnei

Cerintele fata de factorii climatici

Temperatura

Este o cultura cu cerinte reduse fata de caldura, astfel, temperatura optima de germinare a semintelor este  cuprinsa intre 16 -20 grade C.

Pentru o dezvoltare optima a culturii, intervalul de temperatura este situat între 18 și 24 de grade Celsius.

In faza de rasad cultura poate suporta temperaturi de - 3 - 5 grade C, insa radacina nu rezista la temperaturi sub 0 grade C.

Lumina

Telina este o planta de zi lunga, avand insa pretentii reduse fata de intensitatea luminoasa.

Umiditatea

Cultura de telina are cerinte ridicate fata de umiditate in toate fazele de dezvoltare, de la rasarire pana la recoltare.

Aceasta necesita o cantitate mare de apa, deoarece in lipsa apei radacina se ramifica, depreciindu-se calitativ, iar productia scade (capatani mai mici).

Solul

Aceasta cultura prefera solurile cu textura mijlocie, luto-nisipoase sau lutoase cu o buna capacitate de retinere a apei și cu un pH de 6,7-7.

Alegerea semintelor

Atunci cand se infiinteaza o cultura legumicola, alegerea hibridului este un factor important daca se doreste obtinerea unor  culturi de calitate si o productie ridicata.

De aceea, daca se infiinteaza o cultura destinata productiei, recomandarea noastra este utilizarea unor  seminte profesionale care sa ofere:

  • o uniformitate a fructului/capatanii
  • o rezistenta la crapare
  • o rezistenta la boli si daunatori
  • o rezistenta la depozitare

Producerea rasadului



Infiintarea culturii de telina se face prin rasad iar epocile de semanare pot fi:

  • in ultima decada a lunii ianuarie sau în prima decada a lunii februarie, in spatii incalzite, daca se doreste recoltarea in perioada primaverii
  • in ultima decada a lunii februarie in spatii incalzite, daca se doreste recoltarea in perioada verii
  • in ultima decada a lunii martie, prima decada a lunii aprilie, pentru culturile destinate recoltarii de toamna si pastrarii

Semanarea se face intr-un spatiu special amenajat pentru crearea conditiilor optime de rasarire si dezvoltare.

Aceasta operatiune se poate face in doua moduri:  in tavite alveolare pentru semanat (tavi de 104, 200, 288, 406 ) sau pe pat germinativ.

Amestecul utilizat pentru semanare este un substrat fin, cu o granulatie cuprinsa intre 0 - 10 mm.

Inainte de a aseza turba in tavi sau pe patul germinativ, substratul trebuie sa fie foarte bine umectat, iar dupa asezarea semintelor se acopera cu un strat fin de substrat.

Pentru germinare este necesara asigurarea unei temperaturi de 16 - 20 grade C si o umiditate constanta atat in atmosfera cat si in substrat.

Daca semanarea s-a facut pe pat germinativ, se realizeaza operatiunea de repicat.

Repicarea se va face in tavi alveolare pentru repicat cu  70, 77, 80, 84, 104 celule, atunci cand plantutele au 2 frunze adevarate si un sistem radicular bine dezvoltat.

Repicarea in tavi de 70, 77, 80, 84 se face atunci cand plantarea se face devreme, in spatii protejate.

Pentru o inradacinare mai buna in acest stadiu se poate aplica radicular Sprintene 1ml/1l apa.

Plantarea

In functie de epoca de semanare se realizeaza si plantarea:

  • daca semanarea s-a facut in ultima decada a lunii ianurie, plantarea se va face la sfarsit de martie, in spatiu protejat
  • daca semanarea s-a facut in ultima decada a lunii februarie, plantarea se va face  in luna mai
  • daca semanarea s-a facut in ultima decada a lunii martie sau in prima decada a lunii aprilie, plantarea se va realiza in luna iunie

Un rasad bun de plantare trebuie sa indeplineasca urmatorii parametrii:

  • sa aiba  varsta  cuprinsa  intre 50-60 de zile
  • sa aiba 5-7 frunze adevarate
  • sa aiba inaltimea de 8-12 cm
  • sa fie calit

Inainte de plantare se recomanda aplicarea unui tratament cu un fungicid si un insecticid sistemic.

Prin aplicarea in rasadnita se economiseste timp, pesticid si apa, iar plantele vor fi protejate in momentul plantarii de eventuale imbolnaviri foliare.

Pentru rasadurile care sunt plantate in intervalul mai iunie, Inainte cu aproximativ 3 saptamani de momentul plantarii, se recurge la operatiunea de taierea a frunzelor, lasand aproximativ 3-5 cm de la sistemul radicular.

Aceasta operatiune ajuta la calirea rasadurilor si se efectueaza mai ales la rasadul care a fost semanat in tavi cu 104, 200, 288 de celule, sau in brazda.

Plantarea se face manual, nu foarte adanc (pana la baza frunzelor), deoarece plantarea adanca impiedica ingrosarea normala a radacinilor.

Se planteaza  la o distanta de 50-60 cm intre randuri si 20-30 cm intre plante, in functie de vigoare hibridului/soiului cultivat.

Lucrari tehnologice inainte de plantare

Inainte cu cateva zile de plantare, sunt necesare urmatoarele operatii tehnologice:

  • fertilizarea de baza cu Qrop Complex Top K sau Fertor.
  • se pregateste solul pentru transplantare – se afaneaza cu motosapa
  • se instaleaza sistemul de irigare prin picurare, de regula se utilizeaza banda de picurare cu distanta intre picuratori de 20 sau 30 centimetri, in functie de distanta de plantare.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Lucrari de intretinere

  • completarea golurilor dupa 5-6 zile de la plantare
  • combaterea buruienilor prin prasile mecanizate sau manual (prin aceste prasiri se asigura spargerea crustei, astfel incat sa se dezvolte bine planta) sau erbicidarea pe suprafete mai mari
  • combaterea bolilor si daunatorilor
  • aplicarea unor produse pentru dezvoltarea culturii

Pentru inradacinare se poate aplica  prin sistemul de irigare urmatoarele ingrasaminte: Econatur 10:30:10, Ultrasol Magnum Special 15:30:15, Mono-Potasiu Fosfat, Map 12:61:0.

Pentru dezvoltarea plantei se poate aplica prin sistemul de irigare:

Pentru dezvoltarea a capatanii se poate aplica prin sistemul de irigare:

Saptamanal se poate aplica foliar unul dintre urmatoarele tratamente:

Produse recomandate:



Recoltarea

Recoltarea se va face esalonat, in functie de momentul infiintarii culturii, manual  sau mecanizat, prin smulgerea plantelor si fara a indeparta frunzele.

  • se recolteaza in august - septembrie culturile infiintate in mai, pentru consum in stare proaspata
  • se recolteaza in perioada octombrie - noiembrie culturile infiintate in iunie, pentru consumul de iarna si depozitare.

Daca doriti si alte informatii despre cultura de telina, sau intampinati anumite probleme pe parcursul dezvoltarii culturii, nu ezitati sa contactati inginerii nostri horticoli.

 

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Cultura de telina - Tehnologia de cultivare

Telina este o planta bienala, caracterizata prin faptul ca in primul an dezvolta radacina pivotanta si o rozeta de frunze, iar in al doilea an produce o tulpina florifera.

Defolierea culturilor de legume

Defolierea culturilor de legume

Defolierea este procedeul de indepartare a frunzelor bazale, la culturile de legume cultivate in solar precum cele de tomate, castraveti, ardei si nu numai.

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii ce se aplica la semanare, repicare, irigare, fertilizare, aplicarea ingrasamintelor

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat (dulce) este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.

Cultura de ardei - Tehnologia pentru sere si solarii

Cultura de ardei - Tehnologia pentru sere si solarii

Pentru o cultura de ardei lipsita de probleme si o productie ridicata trebuie aplicat un plan tehnologic bine conturat, descris in detaliu in articol.

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Cultura de tomate - Tehnologia pentru ciclul I in solar

Tehnologia de cultura la tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii pentru ciclul I de productie de la semanare la recoltare.