SUS
În asigurarea condițiilor necesare declanșării procesului de germinare a semințelor de legume la culturile efectuate în sere, o importanță deosebită o au următorii factori: temperatura substratului, umiditate și lumină.

Temperatura
Pentru a rasari uniform și într-un timp anume, plantele au nevoie de temperatură optimă specifică.
În timpul germinării semințelor și până la rasarirea plantelor, este necesară o temperatură constantă a substratului, apropiată de limita superioară a valorii temperaturii optime pentru fiecare specie legumicolă.
Daca se menține o temperatură a substratului mai scazută timp îndelungat după declanșarea procesului de germinare sau sunt variații mari ale valorilor de temperatură, semințele pierd cantități mari de substanțe hrănitoare de rezervă, iar timpul de germinare se prelungește, întârziind răsărirea  cu  până la 10-14 zile.
Asigurarea unei temperaturi constante la nivelul substratului (22-26 grade C), este sufiecientă pentru majoritatea culturilor de legume, în aceste condiții răsărirea se încheie 3-6 zile, excepție făcând cultura de salata verde, la care, temperatura optimă de germinare este de 18 grade Celsius.

Fiecare specie legumicolă are anumite pretenții fată de temperatură, iar dirijarea acesteia trebuie facută diferențiat, motiv pentru care se recomandă ca în același spațiu să se producă simultan numai răsaduri din specii cu cerințe asemănătoare (de exemplu, ardei cu vinete sau varza cu salata).

Lumina – Pe parcursul producerii rasădurilor, lumina se dirijeaza diferit. Astfel, germinarea semințelor de legume trebuie să se desfășoare la întuneric, lumina nu este necesară, iar acest lucru se realizează prin acoperirea cu ziare sau carton din hârtie a patului germinativ sau a tavițelor alveolare.

Umiditatea necesară pentru germinare este de 100%. Umiditatea se sigură prin umectarea completă a substratului de semănat (înainte de semănare substratul pe baza de turbă se asează într-un recipient și se udă foarte bine, atunci când se strânge în mână, să curgă câteva picături de apă).

Totodată, peste patul germinativ sau tavițele alveolare acoperite cu ziare sau cartoane de hartie, se pune o folie de polietilenă (poate fi albă sau neagră), aceasta având rolul de a reține umiditatea optimă germinării. Atenție, însă, această metodă  cu folie pentru acoperirea patului germinativ se aplică numai pentru semănatul culturilor din timpul iernii, când intensitatea soarelui este mică și nu creează probleme; în timpul primăverii și mai ales în timpul verii, nu se utilizează sub nicio formă acoperirea cu folie, deoarece conduce la sufocarea și moartea plantuțelor.


Parametrii și condițiile necesare germinării optime a semințelor de legume
CULTURA PERIOADA TEMPERATURA SUBSTRATULUI
 Grade Celsius
LUMINA UMIDITATEA
Tomate Până la răsărire 22-24 Lipsa completă a luminii 100%
Ardei
Vinete
24-26
Varză
Conopidă
20-22
Castraveți
Dovlecei
25-30

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.


Distribuie acest articol!

Articole similare

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Utilizarea foliei microporoase pentru obtinerea culturilor extratimpurii de varza, pepeni, cartofi sau pentru projetajarea impotriva brumelor a culturilor de ardei gogosar sau capia, a devenit o practica larg intalnita si cu beneficii certe datorita numeroaselor avantaje.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la pepeni

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la pepeni

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de pepeni bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare - inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.

Parametrii și condițiile necesare germinării optime a semințelor de legume

Parametrii și condițiile necesare germinării optime a semințelor de legume

În asigurarea condițiilor necesare declanșării procesului de germinare a semințelor de legume la culturile efectuate în sere, o importanță deosebită o au următorii factori: temperatura, umiditate și lumină.

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Pregatirea pentru plantarea rasadurilor

Înainte de a începe activitatea de plantare a răsadurilor sunt necesare câteva operațiuni tehnologice cum ar fi: călirea răsadurilor, stropirea cu un fungicid și un insecticid, afânarea solului, dezinfectarea solului, amplasarea foliei de mulcire și a sistemului de irigare prin picurare.