Obtinerea unei culturi de legume de calitate este tinta fiecarui legumicultor insa, pentru a obtine rezultatele dorite este importanta respectarea unor pasi specifici fiecarei faze de dezvoltare.

In randurile urmatoare sunt enumerate masurile implementate pentru culturile de ardei, tomate, castraveti , din ciclul 1 de cultura.

Fiecare varietate testata la Ferma Marcoser s-a dezvoltat diferit, de aceea, am urmarit particularitatile fiecarui hibrid in parte, reactiile la tratamente , la conditiile meteo  dar si calitatea productiei.

Inca de la inceput am utilizat sistemul de combatere integrata a daunatorilor, o modalitate de reglare si combatere a organismelor  daunatoare, bazata pe elementele tehnologice, ecologice si economice.

Aceasta modalitate se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere (chimice, biologice, fizice si agrotehnice) si a factorilor naturali de combatere, astfel incat sa nu depaseasca PED (pragul economic de daunare).

Rasaduri

In faza de rasad am urmarit dezvoltarea sistemului radicular si inducerea unei stari generative a plantei astfel incat aceasta sa fie capabila sa produca multe fructe.

Am aplicat tratamente cu pesticide omologate pentru fiecare cultura de legume, astfel incat sa avem rasaduri libere de boli si daunatori.

Pregatirea solariilor: utilizarea foliei de mulcire si a foliei termice

Un aspect foarte important in pregatirea solariilor este mulcirea solului cu folie transparenta pentru culturile de tomate si castraveti si mulcirea cu folie maro pentru culturile de ardei.


Referitor la vremea cu temperaturi scazute, pentru a  asigura un microclimat favorabil dezvoltarii plantelor dar si pentru a micsora costurile legate de incalzire,  am utilizat folia termica pentru randul II.

Cu toate acestea, fiindca plantarea s-a facut extratimpuriu, (26 si 29 februarie la tomate si castraveti si 10 martie la ardei ) la tomate si castraveti solarul a fost incalzit suplimentar cu centrala termica iar la cultura de ardei am folosit folie microporoasa tip agril de 23 g/mp.

Plantarea

Dupa plantare, s-au efectuat tratamente fitosanitare pentru aproximativ o luna, apoi, dupa aceasta perioada, la cultura de castraveti si ardei s-au introdus insectele benefice iar la cultura de tomate s-au folosit bondari pentru polenizarea florilor.

Fertilizarea

Ca fertilizare s-a urmarit reducerea stresului la transplantare prin folosirea unor produse consacrate precum Sprintene, Salwax Ca, Calciamec.

La ingrasamintele de tip N:P:K folosite in retetele de fertilizare a fost adaugat de fiecare data un agronutrient care sa ne aduca un plus de aminoacizi atat de necesari in prima parte de dezvoltare a plantei si anume Codiorgan A-50.

Legarea fructelor

Pentru a avea o legare mai buna a fructelor, o atentie deosebita a fost acordata fazei de inflorire prin utilizarea saptamanala a produsului Floramec in cele 2 forme ale sale.

Fertilizarea foliara

Pentru prevenirea carentelor de microelemente in programul de nutritie foliara au fost introduse produse specifice.

Tot foliar au fost aplicate tratamente pentru a sustine dezvoltarea fructelor cum ar fi combinatia Green-up + Agropotasion, deja bine cunoscuta de fermieri.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Maturarea fructelor

In aceasta faza de dezvoltare, fiecare cultura de legume are particularitatile sale insa o importanta deosebita o are Potasiul, iar noi am facilitat absortia acestui element din sol prin utilizarea unui produs de mare valoare si anume Agroxilato–K.

Tipuri de sol si particularitati ale solului

Testarile hibrizilor s-au facut in patru solarii diferite, tinandu-se cont de particularitatile fiecarui tip de sol si ajustandu-se programele de fertilizare, dar si cantitatea de apa, ventilatia, in functie de aceste particularitati.

Sfaturile Marcoser

Dupa cum am putut observa in toate aceste faze in care am urmarit dezvoltarea hibrizilor, trebuie sa tinem cont de factorii neprevazuti care pot influenta dezvoltarea normala a culturii.

Totodata,  un rol foarte important il are si alegerea produselor utilizate dar si colaborarea cu un specialist care sa ofere toate sfaturile de care fermierul are nevoie, lucru care poate face o mare diferenta in succesul unei culturi legumicole.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Articole similare

Regenerarea culturii de vinete

Regenerarea culturii de vinete

In activitatea noastra, pe langa produsele si serviciile oferite, un loc important il ocupa si activitatea de cercetare. Pentru ca ne dorim sa contribuim alaturi de fermieri la dezvoltarea sectorului legumicol, realizam diferite testari cu scopul de a creste productivitatea si calitatea culturilor legumicole.

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Varza este o specie cu cerinte mai scazute fata de caldura și de aceea poate fi cultivata in sere/solarii, in ciclul I, mai ales atunci cand din anumite considerente nu se pot asigura conditii bune pentru speciile termofile.

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pasi pentru obtinerea unei culturi de legume calitative

Pentru a cultiva legume de calitate, trebuie monitorizata atent dezvoltarea culturii de la faza de rasad si pana la cea de coacere a fructelor.

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Porumb Zaharat - Cum crestem randamentul culturii

Tehnologia de cultivare a porumbului zaharat (dulce) este un subiect de interes, datorita cererii in crestere pentru acest aliment sanatos si delicios.

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac. Tehnologia de cultivare in solar si camp

Cultura de spanac are perioada scurta de vegetatie si prezinta rezistenta la temperaturi scazute. Vezi tehnologia de cultivare in solar si camp.

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

PREVIUM & BREAK - un mix care asigura uniformitate la inmugurirea si inflorirea pomilor

Produse special create pentru aplicarea foliara la pomii fructiferi avand rolul de a oferi nutrientii necesari unei inmuguriri si infloririi uniforme.