Recomandări tehnice pentru cultura ridichilor

Miercuri, 03 ian 2018
Ridichile (Raphanus sativus) fac parte din familia Cruciferae. Sunt specii erbacee anuale, cu perioadă scurtă de vegetație până la formarea rădăcinii comestibile.                                                                          Cultura de ridichi  Cultura de ridichi

Cerințele față de factorii de vegetație

Temperatură

Ridichile sunt plante rezistente la frig ale căror semințe germinează la 2-3 grade Celsius.

Temperatura optimă în perioada de vegetație este de 15-17 grade Celsius ziua și 10-12 grade Celsius noaptea.

Plantele suportă temperaturi de -2 până la -6 grade Celsius.

Seceta însoțită de temperaturi ridicate duce la deprecierea rădăcinilor prin formarea țesuturilor spongioase și fibroase și apariția gustului iute cauzat de acumularea uleiurilor eterice.

Lumina

Ridichea este o plantă de zi lungă cu perioadă scurtă de vegetație. Are cerințe destul de mari pentu lumină. Lipsa luminii, mai ales în condiții de temperaturi ridicate, poate împiedica îngroșarea rădăcinii.

Umiditate

Față de umiditate ridichea are pretenții ridicate, necesitând irigarea culturii.

Lipsa apei duce la stagnarea creșterii rădăcinii, lignificarea și accentuarea gustului iute. Alternanța perioadelor secetoase cu cele de exces de umiditate determină crăparea rădăcinilor.

Sol

Preferă solurile cu textură ușoară sau mijlocie, bogate în humus, afânate, cu reacție neutră și o bună capacitate de reținere a apei.

Fertilizare

Primul tratament aplicat foliar, imediat după răsărire: Sprintene 20 ml/10 L apa + Codiorgan A50-  20g/10 L apa.

Sprintene are rol în diminuarea stresului, inducerea creșterii radiculare si mărește aportul de apă și nutrienți în plantă. Codiorgan A50 este un îngrășământ concentrat cu aminoacizi 50%, cu rol de reluare a activității metabolice a plantei.

De asemenea, se pot aplica tratamente foliare cu Borocal (50 ml/10 L apa) + Green-up (50-75 ml/10 l apa ) + Agropotasion (100-150 ml/ 10 l apa).

Aplicarea Green-up impreună cu Agropotasion are efect combinat sinergic: un produs disponibilizează resursele acumulate ale plantei , iar celălalt crește capacitatea plantei de absorbție a apei și implicit a elementelor nutriționale astfel că planta crește puternic afluxul de hrană și apă catre fructe/ hipocotil (in cazul ridichilor).

Borocalul este o sursă de Calciu, Magneziu și Bor ce previne fiziopatiile legate de carențele de Calciu (crăpare, decolorare).

                                                                         Cultura de ridichi Cultura de ridichi


Tehnologia de cultura a ridichilor în sere și solarii

Ridichile de lună se cultivă prin semănat direct în culturi protejate în sere și solarii.

Perioada de eșalonare a culturilor din spațiul protejat este octombrie - aprilie. În acest interval, în funcție de spațiul folosit, se pot înființa culturi la interval de 10-15 zile, realizându-se astfel continuitatea producției.

Semănatul se va face în rânduri, la distanță de 10-12 cm, asigurând o desime de 300-400 plante pe metru pătrat. Adâncimea de semănat va fi 0,5-1 cm, Dacă se seamănă prea adânc se vor obține rădăcini tuberizate deformate.

Lucrările de întreținere nu sunt numeroase și constau din: răritul plantelor pe rând, irigatul la intervale scurte și fertilizarea fazială.


                                                                                      Cultura de ridichi in sere si solarii Cultura de ridichi in sere si solarii

La culturile din sere, în perioada de iarnă se vor lua măsuri ca la nivelul plantelor să ajungă o cantitate cât mai mare din radiația naturală. In acest scop, se recomandă utilizarea foliilor de acoperire profesionale, care permit difuzia luminii.

Dirijarea temperaturii se va face în funcție de radiația luminoasă, prin aerisiri atente. În general, în condiții optime de lumină, temperatura nu trebuie să depășească 15-18 grade Celsius, iar noaptea se va scădea cu 3-4 grade Celsius. La temperaturi prea mari se produce fenomenul de ''dospire'' a rădăcinilor, care se manifestă prin afânarea zonei centrale a acestora, până la apariția golurilor.

Umiditatea solului trebuie menținută la 60-70% în perioada de iarnă și 80-85% în perioadele mai calde.

Se vor aplica udări dese și uniforme, știut fiind faptul că amplitudinile mari de umiditate determină crăparea rădăcinilor.

Umiditatea relativă a aerului nu trebuie să depășească 80%, motiv pentru care spațiile de cultură se aerisesc intens.

Varietăți recomandateRondar F1, Irene Rz F1, Cherry Belle.Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea