SUS

Ridichile de luna (Raphanus sativus conv. radicula) fac parte din familia Cruciferae si sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurta de vegetatie, formand radacina comestibila in aproximativ 30 de zile de la rasarire.

Cultura ridichilor de luna este practicata, cu precadere, incepand din toamna si pana in primavara, cand conditiile optime de crestere se pot intruni mult mai usor. In plus, aceasta cultura este destul de usor de realizat si valorifica bine terenul in perioadele mai reci.
                                                                          Cultura de ridichi  Cultura de ridichi fructe

Cerintele fata de factorii de vegetatie

  • Temperatura

Ridichile sunt plante rezistente la frig, semintele germinand la temperaturi foarte joase, de 2-3°C, cu un optim de 4-10°C.  

Temperatura optima in perioada de vegetatie este de 15-17°C  ziua si 10-12°C noaptea.

In cazul aparitiei temperaturilor negative, daca plantele sunt calite, suporta valori de -2°C pana la -6°C.

Temperaturile ridicate insotite de lipsa apei conduc la deprecierea radacinilor prin formarea tesuturilor spongioase si fibroase si aparitia gustului iute, cauzat de acumularea uleiurilor eterice.

  • Lumina

Ridichea este o planta de zi lunga, adica infloreste in conditii de zi lunga (emite tija florala). Pentru obtinerea partii comestibile (radacina tuberizata), ridichile se cultiva in conditii de zi scurta, incepand din toamna, pana in primavara.

Lumina este un factor foarte important pentru formarea radacinii tuberizate iar lipsa acesteia, mai ales in conditii de temperaturi ridicate, poate impiedica ingrosarea radacinii.

  • Umiditate

Fata de umiditate, ridichea are pretentii ridicate, necesitand irigarea culturii des, cu cantitati mai reduse de apa.

Lipsa apei duce la stagnarea cresterii radacinii, lignificarea si accentuarea gustului iute.

Alternanta perioadelor secetoase cu cele de exces de umiditate determina craparea radacinilor.

  • Sol

Ridichile prefera solurile cu textura usoara sau mijlocie, bogate in humus, afanate, cu pH neutru si o buna capacitate de retinere a apei.

  • Fertilizare

Avand in vedere perioada scurta de vegetatie a acestei specii, pentru obtinerea unei productii de calitate, se recomanda aplicarea fertilizarii.

La pregatirea terenului se poate administra Complex Top K, in cantitate de 25-50 kg la 1000 m2 (2 saci). Astfel, este asigurata o buna aprovizionare cu macro si microelemente. Fiind o cultura care elibereaza terenul in timp scurt, practic, de fertilizarea aplicata poate beneficia si cultura urmatoare. Daca nu s-a aplicat la pregatirea terenului, Complex Top K se poate imprastia fara probleme si ulterior, urmat de o udare prin aspersie.

Primul tratament aplicat foliar se face imediat dupa rasarire cu Sprintene 20 ml/10 L apa + Codiorgan A50 - 20 g/10 L apa + Adimel+ (20 ml/10 L apa).

Sprintene are rol in diminuarea stresului, inducerea cresterii radiculare si mareste aportul de apa si nutrienti in planta. Codiorgan A50 este un ingrasamant concentrat in aminoacizi (50%), cu rol de reluare a activitatii metabolice a plantei.

Pe parcursul perioadei de vegetatie se pot aplica tratamente foliare cu:

Borocal (50 ml/10 L apa) + Green-up (50-75 ml/10 L apa) + Agropotasion (100-150 ml/10 L apa) + Adimel (20 ml/10 L apa)

Aplicarea Green-Up impreuna cu Agropotasion are efect combinat sinergic: un produs disponibilizeaza resursele acumulate ale plantei , iar celalalt creste capacitatea plantei de absorbtie a apei si implicit a elementelor nutritionale, astfel ca planta creste puternic afluxul de hrana si apa catre fructe/ hipocotil (in cazul ridichilor).

Borocalul este o sursa de calciu, magneziu si bor ce previne fiziopatiile legate de carentele de calciu (crapare, decolorare).
                                                                         Cultura de ridichi in solar Ridichi de luna


Tehnologia de cultura a ridichilor in sere si solarii

Ridichile de luna se cultiva in spatii protejate prin semanat direct.

Perioada de esalonare a culturilor din spatiul protejat este octombrie - aprilie. In acest interval, in functie de spatiul folosit, se pot infiinta culturi la interval de 10-15 zile, realizandu-se astfel continuitatea recoltarii.

Semanatul se va face in randuri, la distanta de 10-12 cm, asigurand o densitate de 300-400 plante pe metru patrat. Adancimea de semanat va fi de 0,5-1 cm. Daca se seamana prea adanc, se vor obtine radacini tuberizate deformate. Se utilizaeaza aproximativ 0,8 - 1 kg samanta la 1000 m2, in functie de distantele de semanare.

Lucrarile de intretinere nu sunt numeroase si constau in: rarirea plantelor pe rand, irigarea la intervale scurte si fertilizarea faziala.
                                                                                    Cultura de ridichi in sere si solarii

Cultura de ridichi in spatii protejate

La culturile din sere, in perioada de iarna, se vor lua masuri ca la nivelul plantelor să ajunga o cantitate cat mai mare din radiatia naturala. In acest scop, se recomanda utilizarea foliilor de acoperire profesionale, care permit difuzia luminii.

Dirijarea temperaturii se va face in functie de radiatia luminoasa, prin aerisiri atente. In general, in conditii optime de lumina, temperatura nu trebuie sa depaseasca 15-18°C ziua, iar noaptea se va scadea cu 3-4°C. La temperaturi prea mari se produce fenomenul de ''dospire'' a radacinilor, care se manifesta prin afanarea zonei centrale a acestora, pana la aparitia golurilor.

Umiditatea solului trebuie mentinuta la 60-70% din capacitatea de camp pentru apa in perioada de iarna si 80-85% in perioadele mai calde. Practic, se coreleaza cantitatea de apa administrata cu temperatura si nivelul radiatiei luminoase.

In conditii optime de cultura, se vor aplica udari dese si uniforme, stiut fiind faptul ca amplitudinile mari de umiditate determina craparea radacinilor.

Umiditatea relativa a aerului nu trebuie sa depaseasca 80%, motiv pentru care spatiile de cultura se aerisesc intens.

Pentru stimularea mecanismelor de autoaparare ale plantelor si cresterea imunitatii impotriva bolilor fungice si bacteriene, se poate aplica foliar sau radicular Pikalin (20 ml foliar, 300 ml/1000m2 radicular) + Codicobre (50 ml foliar, 200 ml/1000 m2 radicular).

Varietati recomandate: Celesta F1, Cherry Belle, Escala F1 Irene Rz F1, Roatan F1, Rondar F1, Sora.


Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos.Distribuie acest articol!

Articole similare

Recomandari tehnice pentru cultura ridichilor

Recomandari tehnice pentru cultura ridichilor

Ridichile sunt specii erbacee anuale, cu perioada scurtă de vegetație până la formarea rădăcinii comestibile.

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii

Tehnologia moderna de cultura a castravetilor extratimpurii ce se aplica la semanare, repicare, irigare, fertilizare, aplicarea ingrasamintelor

Tehnologie de cultura pentru ardei gras

Tehnologie de cultura pentru ardei gras

SC MARCOSER SRL vine in intampinarea dumneavoastra cu o tehnologie moderna de cultura pentru ardei gras in sere si solarii!
Aspectele tehnologice prezentate sunt elaborate pe baza experientei acumulate in multi ani de testare din mai multe bazine legumicole!

Tehnologie de cultura pentru tomate - ciclul I

Tehnologie de cultura pentru tomate - ciclul I

Tehnologie moderna de cultura pentru tomate extratimpurii si timpurii in sere si solarii pentru ciclul I de productie!
Tehnhologia a fost elaborata pe baza experientei acumulate in testarile facute in sere si solarii din mai multe bazine legumicole din ultimii 9 ani!

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Recomandari tehnice pentru cultura salatei

In ultimul timp, cultura de salata castiga tot mai mult teren in Romania. Din pacate, din lipsa aplicariii unor tehnologii moderne si avansate de cultivare a salatei, se inregistreaza pierderi majore, ajungandu-se pana la compromiterea totala a culturii.

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Tehnologia de cultura a verzei in sere si solarii

Varza este o specie cu cerinte mai scazute fata de caldura și de aceea poate fi cultivata in sere/solarii, in ciclul I, mai ales atunci cand din anumite considerente nu se pot asigura conditii bune pentru speciile termofile.