SUS
Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor. Asta inseamna ca nu se poate realiza o productie mare, timpurietate foarte buna si o calitate ridicata a fructelor, pornind de la rasaduri slabe calitativ.
Calitatea unui rasad nu se refera numai la sanatatea generala a plantutelor ci si la un sistem radicular  puternic dezvoltat. De aceea, un rol foarte important il are substratul in care se seamana.

Conditiile pentru ca un substrat profesional pe baza de turba sa fie utilizat in producerea rasadurilor sunt urmatoarele:

1. pH-ul = 5,5 – 6,5. Verficati intotdeauna ca pe ambalajul substratului sa fie mentionat pH-ul  si sa fie cuprins intre aceste valori. Turba sau substratul cu valori ale pH-ului sub 5 nu este pentru semanat.
2. EC-ul sa nu fie mai mare de 1dS/m, de preferat 0,6-0,8 dS/m;
3. Sa aiba adaos de fertilizatori NPK si microelemente; aceste adaosuri sunt necesare hranirii plantutelor in primele 2 saptamani;
4. Granulatia sa fie cuprinsa intre 0-10mm, recomandat fiind cea intre 0-5mm.
5. Turba sa fie blonda, pentru semanat fiind recomandat un amestec de turba blonda si turba neagra.
6. Sa contina aditivi de umectare.

Operatiile tehnologice pentru pregatirea substratului si semanatului sunt urmatoarele:

1. Se uda cu apa turba pana la umectarea completa (se recomanda ca turba sa fie udata foarte bine, atunci cand se strange in mana, sa curga apa);
2. Se aseaza turba pe patul germinativ si se traseaza randurile printr-o apasare usoara a substratului;

3. Se pun semintele una cate una pe rand, la o distanta una de alta de circa 1 cm;

4. Se acopera cu un strat fin de turba de maxim 0.5 cm (nu mai mult deoarece o greutate prea mare sau un strat prea mare deasupra, intarzie foarte mult rasarirea.
5. Dupa semanare si acoperire cu stratul fin de turba, nu se mai uda decat prin pulverizarea fin cu pompita (aceeasi pe care o utilizam la stimulat)- datorita granulatiei mici a turbei, adugarea ulterioara de apa, oricat de atent s-ar face conduce ori la descoperirea semintelor, ori la ingroparea mai adanca a lor. Si intr-un caz si in celalalt, rasarirea nu va fi uniforma.
6. Se acopera patul germinativ cu ziare sau cartoane de hartie peste care se pune un cearceaf umed sau o bucata de agril, avand rolul de a retine umiditatea 100% cat mai mult timp.

Toate etapele tehnologice prezentate mai sus, se respecta si in cazul semanarii in tavitele alveolare, cu mentiunea ca semanarea  se face cate o singura samanta in fiecare celula alveolara.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Fertilizarea foliara - aplicarea nutrientilor prin stropire

Fertilizarea foliara - aplicarea nutrientilor prin stropire

Fertilizarea foliara a plantelor in legumicultura creste productivitatea si calitatea culturii. Afla cand si cum se utilizeaza pentru rezultate maxime

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume

Fertilizarea radiculara a plantelor in culturile de legume, le asigura acestora cantitatile de elemente nutritive necesare unei dezvoltari optime.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la tomate

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de tomate bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Avantajele utilizarii foliei profesionale

Avantajele utilizarii foliei profesionale

Numeroasele avantaje pe care le prezinta utilizarea unei folii profesionale pentru acoperirea serelor si solariilor, se datoreaza in principal proprietatilor deosebite pe care le au aceste tipuri de folie.
Fiecare dintre aceste proprietati este datorata prezentei in structura fizica a foliei a aditivilor de ultima generatie.
Avantajele utilizarii foliei profesionale pentru acoperirea serelor si solariilor sunt:
1. Stabilizare UV;
2. Termicitate IR;
3. Elasticitate si rezistenta mecanica EVA;
4. Protectie antiinsecte AV;
5. Durata de viata de 5-7 ani.

Cultura de pepeni altoiti

Cultura de pepeni altoiti

Aplica acum Tehnologia de altoire a pepenilor verzi si a pepenilor galbeni cu portaltoi performanti, rezistenti si cu potential mare de productie

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Cea mai cunoscuta dintre masuri este folosirea foliei microporoase de tip agril ce asigura o diferenta de temperatura de 4-5°C in interior fata de exterior. Aceasta se poate utiliza la o gama larga de culturi (varza, salata, castraveti, spanac, andive, ridichi, morcovi, țelină, pepeni, cartofi timpurii, ardei și gogoșari, căpșuni) , prin amplasarea deasupra plantelor, ferindu-le de inghet.

Comentarii