Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor.


Asta inseamna ca nu se poate realiza o productie mare, timpurietate foarte buna si o calitate ridicata a fructelor, pornind de la rasaduri slabe calitativ.


Calitatea unui rasad nu se refera numai la sanatatea generala a plantutelor ci si la un sistem radicular  puternic dezvoltat.
De aceea, un rol foarte important il are substratul in care se seamana.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.


Conditiile pentru ca un substrat profesional pe baza de turba sa fie utilizat in producerea rasadurilor sunt urmatoarele:


  • pH-ul = 5,5 – 6,5. Verficati intotdeauna ca pe ambalajul substratului sa fie mentionat pH-ul  si sa fie cuprins intre aceste valori. Turba sau substratul cu valori ale pH-ului sub 5 nu este pentru semanat.
  • EC-ul sa nu fie mai mare de 1dS/m, de preferat 0,6-0,8 dS/m;
  • Sa aiba adaos de fertilizatori NPK si microelemente; aceste adaosuri sunt necesare hranirii plantutelor in primele 2 saptamani;
  • Granulatia sa fie cuprinsa intre 0-10mm, recomandat fiind cea intre 0-5mm.
  • Turba sa fie blonda, pentru semanat fiind recomandat un amestec de turba blonda si turba neagra.
  • Sa contina aditivi de umectare.

Operatiile tehnologice pentru pregatirea substratului si semanatului sunt urmatoarele:


  • Se uda cu apa turba pana la umectarea completa (se recomanda ca turba sa fie udata foarte bine, atunci cand se strange in mana, sa curga apa);
  • Se aseaza turba pe patul germinativ si se traseaza randurile printr-o apasare usoara a substratului;
  • Se pun semintele una cate una pe rand, la o distanta una de alta de circa 1 cm;
  • Se acopera cu un strat fin de turba de maxim 0.5 cm (nu mai mult deoarece o greutate prea mare sau un strat prea mare deasupra, intarzie foarte mult rasarirea.

  • Dupa semanare si acoperire cu stratul fin de turba, nu se mai uda decat prin pulverizarea fin cu pompita (aceeasi pe care o utilizam la stimulat)- datorita granulatiei mici a turbei, adugarea ulterioara de apa, oricat de atent s-ar face conduce ori la descoperirea semintelor, ori la ingroparea mai adanca a lor. Si intr-un caz si in celalalt, rasarirea nu va fi uniforma.
  • Se acopera patul germinativ cu ziare sau cartoane de hartie peste care se pune un cearceaf umed sau o bucata de agril, avand rolul de a retine umiditatea 100% cat mai mult timp.



Toate etapele tehnologice prezentate mai sus, se respecta si in cazul semanarii in tavitele alveolare, cu mentiunea ca semanarea  se face cate o singura samanta in fiecare celula alveolara.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea se face atunci când răsadurile au ajuns la anumiți parametri de dezvoltare: au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile – tomate, 60-80 de zile - ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit, sistemul radicular este bine dezvoltat, răsadurile sunt libere de virusuri, boli și dăunători).

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

Livezile de pomi fructiferi in lunile de iarna

In perioada de iarna in livezile de pomi fructiferi se efectueaza lucrari specifice perioadei de repaus vegetativ.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Repicarea rasadului de salata verde

Repicarea rasadului de salata verde

Repicarea răsadului de salată este o operațiune tehnologică importantă, prin care se recurge la transplantarea provizorie a răsadului din tăvițele alveolare cu celule mici sau din patul germinativ, în ghivece individuale sau în tăvi alveolare cu celule mari, în vederea asigurării unor condiții optime pentru dezvoltare.

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare!

Parametrii si conditiile necesare germinarii optime a semintelor de legume

Parametrii si conditiile necesare germinarii optime a semintelor de legume

In asigurarea conditiilor necesare declansarii procesului de germinare a semintelor de legume la culturile efectuate in sere, o importanta deosebita o au urmatorii factori: temperatura, umiditate si lumina.