Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Luni, 18 dec 2017
Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor. Asta inseamna ca nu se poate realiza o productie mare, timpurietate foarte buna si o calitate ridicata a fructelor, pornind de la rasaduri slabe calitativ.
Calitatea unui rasad nu se refera numai la sanatatea generala a plantutelor ci si la un sistem radicular  puternic dezvoltat. De aceea, un rol foarte important il are substratul in care se seamana.

Conditiile pentru ca un substrat profesional pe baza de turba sa fie utilizat in producerea rasadurilor sunt urmatoarele:

1. pH-ul = 5,5 – 6,5. Verficati intotdeauna ca pe ambalajul substratului sa fie mentionat pH-ul  si sa fie cuprins intre aceste valori. Turba sau substratul cu valori ale pH-ului sub 5 nu este pentru semanat.
2. EC-ul sa nu fie mai mare de 1dS/m, de preferat 0,6-0,8 dS/m;
3. Sa aiba adaos de fertilizatori NPK si microelemente; aceste adaosuri sunt necesare hranirii plantutelor in primele 2 saptamani;
4. Granulatia sa fie cuprinsa intre 0-10mm, recomandat fiind cea intre 0-5mm.
5. Turba sa fie blonda, pentru semanat fiind recomandat un amestec de turba blonda si turba neagra.
6. Sa contina aditivi de umectare.

Operatiile tehnologice pentru pregatirea substratului si semanatului sunt urmatoarele:

1. Se uda cu apa turba pana la umectarea completa (se recomanda ca turba sa fie udata foarte bine, atunci cand se strange in mana, sa curga apa);
2. Se aseaza turba pe patul germinativ si se traseaza randurile printr-o apasare usoara a substratului;

3. Se pun semintele una cate una pe rand, la o distanta una de alta de circa 1 cm;

4. Se acopera cu un strat fin de turba de maxim 0.5 cm (nu mai mult deoarece o greutate prea mare sau un strat prea mare deasupra, intarzie foarte mult rasarirea.
5. Dupa semanare si acoperire cu stratul fin de turba, nu se mai uda decat prin pulverizarea fin cu pompita (aceeasi pe care o utilizam la stimulat)- datorita granulatiei mici a turbei, adugarea ulterioara de apa, oricat de atent s-ar face conduce ori la descoperirea semintelor, ori la ingroparea mai adanca a lor. Si intr-un caz si in celalalt, rasarirea nu va fi uniforma.
6. Se acopera patul germinativ cu ziare sau cartoane de hartie peste care se pune un cearceaf umed sau o bucata de agril, avand rolul de a retine umiditatea 100% cat mai mult timp.

Toate etapele tehnologice prezentate mai sus, se respecta si in cazul semanarii in tavitele alveolare, cu mentiunea ca semanarea  se face cate o singura samanta in fiecare celula alveolara.Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea