In sectorul viticol, dupa recoltarea strugurilor si odata cu venirea sezonului rece lucrarile continua.

De fapt, acum se efectueaza lucrarile cele mai definitorii pentru productia de anul viitor, cum ar fi: ultimele tratamente fitosanitare, lucrarile solului si fertilizarea, dar si taierile de usurare sau rodire, precum si completarea golurilor sau plantarea.

Cultura de vita de vie

Tratamentele fitosanitare ale vitei de vie

Dupa recoltarea strugurilor, vita de vie trebuie sa fie pregatita pentru iernare si protejata de bolile care rezista peste iarna atat pe suprafata solului cat si in resturile vegetale ramase pe teren dar si pe butucii de vita de vie.

Formele de rezistenta ale manei (Plasmopara viticola) oosporii, si ale fainarii vitei de vie (Uncinula necator) cleistoteciile, sunt principalele vizate atunci cand facem tratamentele de toamna sau de primavara.

Fainarea la vita de vie

Marcoser va recomanda sa folositi produsele Heliosulf si Funguran OH in tratamentele aplicate pana la sosirea inghetului.

Heliosulf este un fungicid organic folosit contra fainarii, pe baza de sulf, care actioneaza prin contact rapid si eficient. 

Formula sa lichida asigura o mai buna acoperire a suprafetei tratate oferind astfel protectie atat impotriva acarienilor cat si impotriva fainarii. Pentru a combate acesti agenti daunatori doza recomandata este de 7.5l/ha.

Produsul Heliosulf se prezinta sub forma lichida, ceea ce ii confera urmatoarele avantaje:

  • are actiune eficienta si persistenta;
  • este rezistent in caz de ploaie;
  • este usor de utilizat;
  • se aplica in cantitate mica, usurand astfel manipularea;
  • faciliteaza prepararea suspensiei si imbunatateste calitatea amestecurilor;
  • are o acoperire de exceptie; acest lucru, impreuna cu masurile anti-deriva si utilizarea in doza mica a produsului il fac ideal pentru tratamente in volume mici de apa;
  • se integreaza in strategiile de limitare a fenomenului de rezistenta la substantele active anti-fungice.

Lucrarile solului

Din punct de vedere al lucrarilor solului, in fiecare an toamna, dupa caderea frunzelor se efectueaza lucrarile de arat, sau odata la 3-5 ani lucrarile de subsolaj sau desfundat. 

Diferenta dintre arat si subsolaj este data de adancimea la care se lucreaza solul, respectiv 15-25 cm la arat si 50-55 cm adancime la subsolaj. 

Datorita faptului ca vita de vie este o planta perena, iar spatiul dintre randuri sufera o compactare  foarte pronuntata subsolajul este masura prin care se asigura aerisirea solului.

Odata cu aratura se poate realiza si incorporarea ingrasamintelor cu fosfor si potasiu atat de necesare vitei de vie in perioada urmatoare.  Pentru partea de fertilizare a solului noi va recomandam in acest sens sa utilizati un ingrasamint organic sau Multi-MKP precum si ingroparea bazei butucilor mai ales in zonele unde riscul inghetului este pronuntat.

Multi MKP -Mono-Potasiu Fosfat (0-52-34) este un ingrasamant mineral PK, foarte concentrat, total solubil in apa, fara azot, cu indice de salinitate foarte scazut, fiind utilizat in toate perioadele dezvoltarii mai ales cand sunt cerinte mari de Fosfor si Potasiu.

Dozele vor fi stabilite in urma unei cartari agrochimice, insa daca este sa tinem cont ca vita de vie consuma anual intre 20-50kg/ha fosfor si 60-250kg/ha potasiu, asta inseamna in medie utilizarea a circa 15-20kg/ha de Multi MKP Mono-Potasiu –fosfat, care poate fi aplicat fragmentat toamna si primavara.

Taierile de rodire sau usurare la vita de vie

In ultimii ani taierile de rodire, la vita de vie, au inceput sa se realizeze incepand cu lunile noiembrie–decembrie, mai ales acolo unde plantatiile viticole sunt extinse pe suprafete mari. 

Taierile de rodire incep in zonele mai inalte sau la soiurile cu toleranta ridicata la inghet, cum ar fi: Feteasca Regala, Feteasca Neagra ,Pinot Noir  sau Cabernet Sauvignon.

Taierea la vita de vie

Referitor la taierile de usurare, acestea sunt cele prin care se elimina pana la 30% din incarcatura de coarde anuale.

Resturile ramase se vor toca si incorpora in sol sau vor fi duse in locuri special amenajate pentru compostarea materialelor organice.

Defrisarea si completarea golurilor sau plantarea

Aceste lucrari se fac incepand din toamna odata cu caderea frunzelor si pana la sosirea inghetului. Ele pot fi continuate si in primavara pana la pornirea in vegetatie a vitei de vie.

La plantare, se recomanda utilizarea produsului Biorad-20 in doza de 4-5l/ha, aplicarea facandu-se radicular. Acest produs amelioreaza structura solului si favorizeaza inradacinarea vitelor mai usor.

Pentru a proteja mai bine zona de imbinare a altoiului cu portaltoiul se recomanda sa se faca  musuroirea bazei vitei de vie. Pamantul adus langa colet se va inlatura primavara pentru a nu favoriza desprinderea portaltoiului de altoi iar cu ajutorul foarfecilor achizitionate de la noi de pe site puteti taia radacinile aflate in stratul superficial de sol sau formate in urma musuroirii, deoarece acestea sensibilizeaza butucii in perioadele cu stres termic sau hidric.

Pentru favorizarea inradacinarii butucilor nou plantati si crearea unui mediu propice dezvoltarii vitei de vie se poate utiliza la plantare produsul Qrop Complex Top K.

Pentru plantarile de primavara in conditii vitrege de mediu recomandam folosirea produsului Sprintene chiar imediat dupa plantare in doza de 2-5l/ha prin aplicare la nivelul solului. 

Sprintene este un stimulator de crestere al radacinilor plantelor tinere sau a plantelor aflate  in  orice faza de crestere. Se aplica pentru stimularea radacinilor, marind puternic masa radiculara si stimularea puternica a metabolismului, pentru revenirea rapida a plantelor din stres.

Trebuie acordata o atentie deosebita daca aplicarea se face prin sistem de fert-irigare, deoarece in acest caz Sprintene se va aplica la sfarsitul ciclului de fert-irigare.

Speram ca informatiile prezentate in acest articol v-au fost folositoare si asteptam parerea voastra in rubrica de comentarii.  Va dorim o iarna frumoasa si productiva!

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!Distribuie acest articol!

Articole similare

Schema de tratamente pentru cultura de varza

Schema de tratamente pentru cultura de varza

Schema de tratamente pentru cultura de varza, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Controlul biologic al daunatorilor - Viitorul legumiculturii romanesti

Controlul biologic al daunatorilor - Viitorul legumiculturii romanesti

Controlul biologic este o componenta a unei strategii integrate de gestionare a daunatorilor, care tinde sa elimine/limiteze numarul tratamentelor chimice si incearca mentinerea sub control a daunatorilor fara a depasi pragul economic de daunare.

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea si aplicarea foliara a produselor de protectie a plantelor

Dozarea in functie de stadiul culturii este cea mai importanta componenta pentru eficientizarea tratamentelor foliare de combatere a bolilor si a daunatorilor si buruienilor.

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare!

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume in ghivece

Repicarea rasadurilor de legume este o operatiune importanta si consta in mutarea rasadurilor crescute pe pat germinativ sau in tavite alveolare cu celule mici in pahare individuale rounde sau patrate ori in tavi cu celule mai mari.

Folia Termica - 6 beneficii ale utilizarii in sera si solar

Folia Termica - 6 beneficii ale utilizarii in sera si solar

Folia termica de dublura ajuta la mentinerea unei temperaturi ridicate in sere si solarii. Afla 6 beneficii ale utilizarii foliei termice in solar.