Salata face parte din familia Asteceelor si este o planta legumicola anuala. Este cultivata in general pentru frunze, in toate zonele tarii, atat in cultura pura, dar si in sisteme de cultura asociata si succesiva.

Poate fi intalnita sub diverse forme si culori:  salata verde cu frunza creata, salata rosie cu frunza creata, salta iceberg, salata de capatana, salta cu capatana alungita (little gem).

Salata in solar

Pe langa tehnologia aplicata, pentru o recolta bogata si de calitate, trebuie sa cunoastem si cele mai frecvente probleme care apar la cultura de salata.

Diferite tipuri de salata

Putregaiul cenusiu

Putregaiul cenusiu produs de Botrytis cinerea este o ciuperca omniprezenta si foarte polifaga, avand multe plante gazda, printre care si salata.

Aceasta ciuperca ataca in general frunzele vechi, acoperite de cele tinere, care sunt lipsite de lumina.

Ciuperca prefera mediile umede si temperaturi intre 17-23 grade C, fiind conditii favorabile dezvoltarii sale.

Simptome:

 • frunzele afectate devin rapid clorotice si se observa pe acestea pete umede, maronii, care se extind pe toata suprafata frunzei
 • tesuturile afectate sunt acoperite cu un mucegai gri, foarte caracteristic
 • acest putregai se extinde si pe celelalte frunze sanatoase, ducand la ofilirea plantei

Masuri de prevenire si combatere:

 • distrugerea resturilor vegetale din cultura precedenta
 • utilizarea unor hibrizi toleranti la atacul acestei ciuperci
 • utilizarea foliei de mulcire, pentru a reduce umiditatea
 • aplicarea controlata a ingrasamintelor care contin azot
 • aplicarea tratamentelor fitosanitare cand conditiile de mediu sunt prielnice aparitiei ciupercii cu produse omologate pentru aceasta cultura, cum ar fi: Scala, Amistar, Switch
Putregaiul cenusiu la salata

Putregaiul alb

Putregaiul alb produs de Sclerotinia sclerotiorum este o boala  foarte agresiva a acestei culturi.  Este foarte greu de controlat, atunci cand atacul este sever.

Principalele cauze ale aparitiei acestei ciuperci sunt conditiile climatice, insectele, uneltele infestate, resturile de plante infestate.

Simptome:

 • atacul evolueaza pe partea inferioara a frunzei. Pe petiol sunt leziuni scufundate, de culoare alba sau galben-deschis la inceput, care ulterior devin brune.
 • daca atacul este sever, planta se ingalbeneste si moare

Masuri de prevenire si combatere:

 • rotatia culturii
 • distrugerea resturilor vegetale
 • utilizarea ingrasamintelor speciale pentru a reduce umiditatea de pe planta: Agropotasion, Fitokontrol-K
Putregaiul alb la salata

Limax (melcul fara cochilie)

Este un daunator polifag, care are ca planta gazda peste 140 de specii, atat din flora spontana cat si din cultura.

Produce pagube destul de semnificative in culturi.

Sunt daunatori nocturni, care prefera umiditatea, ziua retragandu-se in sol pentru a se apara de uscaciune. In tara noastra ei pot avea 2-3 generatii pe an.

Simptome:

 • se hranesc  cu toate organele plantei, rod cu ajutorul limbii lor zimtate, lasand in urma gauri de forma neregulata.

Masuri de prevenire si control:

 • efectuarea de araturi adanci pentru a scoate la suprafata solului ouale

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.Afide

Acesti daunatori ataca cultura de salata, formand colonii pe partea inferioara a frunzei si la baza radacinii. Localizarea pe partea inferioara nu este intamplatoare deoarece, in acest mod, sunt protejati de razele directe ale soarelui.

Dezvolta 8-12 generatii pe an si produc pagube atat in stadiile larvale cat si in stadiul de adult.

Ele se raspandesc foarte rapid, fiind nevoie doar de o planta infectata in toata cultura. In primul rand, afidele fara aripi incep prin vizitarea plantelor vecine. De indata ce apar adultii (in timpul focarelor), acestia se disperseaza in cultura sau in parcelele din apropiere.

Simptome:

 • acest daunator inteapa si suge  sucul celular, iar frunzele afectate se decoloreaza, deformeza sau se usuca.
 • focarele puternice ale acestui daunator contribuie la murdarirea produsului final
 • datorita excrementelor lasate de acest daunator, se observa deseori prezenta musculitei albe, dar si instalarea unor ciuperci
Atac de afide la salata

Masuri de prevenire si combatere:

 • dezinfectia solului
 • utilizarea plaselor antiinsecte, care sa limiteze patrunderea adultilor din exteriorul serei/solarului in interior
 • monitorizarea culturii cu capcane lipicioase galbene si combaterea cu capcane de tip banda.
 • aplicarea tratamentelor fitosanitarea la aparitia primului daunator, cu produse omologate, cum ar fi: Closer, Faster Delta, Movento

Acestea sunt cele mai frecvente probleme intalnite la cultura de salata verde. 

Produse recomandate:Daca aveti nevoie de alte informatii privind tehnologia de cultivare a salatei, metodele si solutiile pentru combaterea bolilor si daunatorilor, va rugam sa ne contactati, inginerii horticoli va stau la dispozitie cu toate sfaturile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Articole similare

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combatere integrata a bolilor si daunatorilor se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere cu eficienta mare la costuri cat mai mici.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului

Delia platura sau musca rasadului este o specie din familia Anthomyiidae, o specie de musca diptera aproape identica cu musca verzei si musca cepei dar care devina activa mai devreme decat acestea si ale carei larve sunt ceva mai mici.

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole. Metode eficiente de prevenire

Arsurile solare la culturile horticole, pot crea pagube economice semnificative si in acelasi timp si un stres suplimentar plantelor. Metode eficiente de prevenire