Carenta de potasiu la legume

Miercuri, 16 aug 2017
Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida. Acesta confera rezistenta la cadere si frangere, la ger, fata de boli si daunatori, confera calitate recoltei – culoare, aroma si gust.


 
      Simptome ale carentei de potasiu la legume

  • Tomate: ingalbenirea frunzelor bazale, roluire usoara, apoi maronirea zonelor galbene coacerea neuniforma a fructelor, nervuri verzi in interior.
  • Varzoase(varza, conopida): funzele au culoarea verde inchis, apoi  se ingalbenesc, se necrozeaza pe margini si intre nervuri, capatana ramane mica, moale, pufoasa.
  • Castravete: decolorarea marginilor frunzelor si necrozarea ulterioara, la carenta puternica decolorarea apare si intre nervuri, fructe in forma de bec (umflate la varf si subtiri la coada)
  • Ceapa: frunzele batrane se ingalbenesc, apoi frunzele se incretesc, bulbul ramane mic.
  • Salata: frunzele devin verde inchis iar frunzele batrane se necrozeaza pe margini.
  • Telina:  apar frunze de culoare verde inchis apoi apar pete necrotice; radacina ramane mica, uneori goala in interior.



 
                                                                                         

Cauze si conditii de aparitie a carentei de potasiu

-aprovizionarea slaba sau absorbtia scazuta a potasiului, in special in perioada de marire intensiva a fructelor induce procese fiziologice de relocare a potasiului (potasiul fiind printre cele mai mobile elemente in planta) din frunzele bazale (cu aparitia zonelor galbene ) catre fructe, unde este mare nevoie de el pentru transportul glucidelor. Daca nu se intervine prompt cu potasiu, zonele galbene se vor mari si se vor maroni, apoi zonele se vor usca.
                                                                                                                                                                                                                                                              

             
carenta de potasiu


 Masuri de prevenire a carentei de potasiu

Pentru a preveni carenta de potasiu, se pot aplica tratamente cu urmatoarele ingrasaminte:

Cu aplicare radiculara:


Cu aplicare foliara:











 


Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea