Avand in vedere ponderea mare pe care o au veniturile din culturile legumicole timpurii in bilantul de la sfarsitul anului, fermierii stiu cat este de important sa-si protejeze culturile inca de la inceputul sezonului. Investitia deja efectuata se poate salva prin aplicarea unor tehnologii de cultura, fara de care pierderile ar fi mult mai mari.

Conditiile climatice pot reprezenta adevarate provocari insa aplicarea tehnologiilor de ultima ora poate ajuta fermierii sa-si salveze investitia si eforturile facute.

La o prima impresie, s-ar putea spune ca aplicarea acestor tehnologii maresc costul de productie insa sansele sunt ca prin neaplicarea lor pierderile sa fie de fapt mult mai mari.

Producerea rasadurilor de legume in Romania se face incepand cu luna decembrie si se continua pana in vara, in functie de specie si ciclul de cultura.

Este cunoscut faptul ca fiecare specie are anumite pretentii fata de temperatura iar acest aspect este foarte important pentru a putea asigura plantelor conditiile optime de crestere si dezvoltare.

CastravetiCum protejam castravetii de inghet?
Castravetii sunt printre cei mai pretentiosi, necesitand minim 15-16°C pentru germinare, dar optim 22-26°C. Temperatura se coreleaza cu umiditatea de 100% si lipsa luminii pana la rasarire.

La temperaturi sub 10°C cresterea si dezvoltarea plantelor de castraveti sunt reduse la minim iar la 5°C acestea nu supravietuiesc. Sistemul radicular are nevoie de temperaturi de minim 12°C pentru a-si desfasura activitatea.

Tomate
Cum protejam tomatele de inghet?
Tomatele sunt de asemenea iubitoare de caldura, necesitand un minim de 15°C pentru germinare dar optim de 22-26°C.

Dupa rasarire, tinerele plantute se dezvolta optim in conditii de temperaturi pe timpul noptii de 16-20°C si in timpul zilei de 22-26°C. Este foarte importanta aceasta alternanta pentru obtinerea unui rasad de calitate.

Ardei si VineteCum protejam ardeii si vinetele de inghet?
Ardeii si vinetele necesita pentru germinare 24-26°C, cu minim de 17°C.

La fel ca la tomate, dupa rasarire se asigura 16-20°C noaptea si 22-26°C ziua, pentru o buna dezvoltare a rasadului. La temperaturi mai mici de 15°C plantele isi inceteaza cresterea.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Fasole Verde

O alta planta legumicola pretentioasa la temperatura este fasolea verde. Aceasta necesita minim 8-10°C pentru a germina, cu un optim de crestere de 22-25°C. Sub 10°C, fasolea isi inceteaza cresterea si stagneaza.

Asadar, este evident faptul ca anumite specii necesita temperaturi destul de ridicate pentru crestere.

Unele specii sunt mai putin pretentioase fata de temperatura, printre care se numara varza si salata.

Varza

Varza rasare la minim 3-4°C, cu un optim de 18-20°C. In faza de rasad, varza prefera temperaturi de 12-14°C insa daca sunt calite, acestea pot suporta chiar si temperaturi negative.

Salata
Cum protejam salata de inghet?

Salata germineaza la minim 2-3°C, cu un optim de 18°C. La temperaturi de 7-10°C plantele rasar in 6-10 zile de la semanat. Salata poate ierna in faza de rozeta, in acest stadiu rezistand la -6°C fara a fi afectata.

Pentru crestere si dezvoltare, salata are nevoie de 7-8°C pana la 12-13°C, in functie de varietatea aleasa si de fertilizarile efectuate. Varietatile de salata au cerinte destul de diferite fata de factorii de mediu, alegerea varietatii potrivite in functie de sezonul de productie fiind foarte importanta.

In general, la rasaduri se asigura o diferenta de temperatura dintre zi si noapte de 5-7°C. Temperaturile mai ridicate noaptea decat ziua induc alungirea tulpinilor in detrimentul dezvoltarii normale, obtinandu-se rasaduri slab calitative.

Cunoasterea acestor parametri este importanta pentru evitarea riscului ca eforturile si investitia facute sa fie compromise.

Scad temperaturile! Ce-i de facut?

Metodele utilizate in legumicultura pentru protejarea plantelor de temperaturile scazute si de inghet au dat randament in nenumarate randuri.

Cumularea acestor metode are un efect sinergic asupra plantelor, ce se va simti si in bugetul fermierului prin obtinerea de productii timpurii si de calitate, in ciuda conditiilor climatice nefavorabile.

Inainte de infiintarea culturilor prin plantare de rasad, se efectueaza calirea acestora, operatiune ce asigura o mai buna rezistenta a tinerelor plante la temperaturi scazute.

Calirea consta in adaptarea treptata a rasadurilor de la temperaturile din spatiul de crestere la temperaturile din spatiul in care urmeaza sa fie plantate.

Drept urmare, cu cateva zile inainte de plantare se opreste sursa de caldura si se aeriseste periodic spatiul rasadnitei.

Cand vorbim de culturi protejate, de mare importanta este utilizarea foliilor profesionale pentru acoperirea solariilor. Prin aditivii pe care ii contin, foliile profesionale impiedica pierderea caldurii acumulate in timpul zilei in solar si asigura o buna difuzie a luminii, alaturandu-se aici si alte proprietati utile de-a lungul perioadei de vegetatie.

Un alt pion important este folia termica de randul II ce se amplaseaza intre folia de acoperire si plante, cu un coeficient de termicitate foarte mare, asigurand o diferenta de 4-5°C fata de temperatura de afara.

Aditivii de termicitate utilizati la fabricarea foliei termice fac diferenta dintre o folie clasica si una aditivata, cu efecte asupra mentinerii unor temperaturi mai ridicate in spatiile protejate.

Cum protejam plantele de inghet cu folia de dublura?

Din ce in ce mai utilizata este folia microporoasa de tip agril ce asigura o diferenta de temperatura de 4-5°C in interior fata de exterior.

Aceasta se poate utiliza la o gama larga de culturi, prin amplasarea deasupra plantelor, ferindu-le de inghet. De asemenea, fermierii mai utilizeaza aceasta folie si pentru obtinerea de tunele joase.

Acest tip de folie se prezinta sub forma unei panze fine, cu greutate mica, ce permite patrunderea luminii si a apei, nefiind necesar sa fie indepartata in cazul precipitatiilor. Folia agril se poate folosi si pentru protejarea pomilor fructiferi.

Cum protejam plantele de inghet cu folia microporoasa?

Cu influenta considerabila este si folia de mulcire ce ajuta la incalzirea solului, aspect foarte important in cazul culturilor timpurii, fiind cunoscut faptul ca radacinile au nevoie de temperaturi de minim 10-12°C pentru a-si realiza functiile.

Foliile de mulcire sunt disponibile intr-o gama larga de latimi si lungimi. Pentru culturile timpurii se folosesc foliile transparente si nu cele negre deoarece acestea mentin solul rece.

Folia de mulcire neagra se utilizeaza pentru culturile legumicole din timpul verii, incepand cu jumatatea lunii aprilie.

Toate produsele descrise ajuta la mentinerea unor temperaturi mai ridicate la nivelul plantelor, fie ca este vorba despre culturi protejate, fie in camp. Totusi, daca temperaturile sunt suficient de scazute, plantele pot fi afectate.

In acest caz, aplicarea foliara a produsului Codifrost Plus ajuta la protejarea culturii impotriva inghetului. Aplicat la numeroase culturi in conditii vitrege din primavara, Codifrost Plus si-a dovedit eficienta, mai ales utilizat cu folia de tip agril.

Aplicarea se face cu 24-48 de ore inainte de aparitia temperaturilor scazute, la toate speciile legumicole si pomicole.

Cum protejam plantele de inghet cu ingrasamantul Codifrost Plus?

Este important ca plantele sa fie bine inradacinate pentru a putea rezista mai bine conditiilor vitrege. Utilizarea produsului Mas-Raiz+ favorizeaza aparitia perisorilor absorbanti la nivel radicular, cu efecte benefice pentru o buna crestere si dezvoltare, implicit o rezistenta mai ridicata.

Daca pana acum aparitia ingheturilor tarzii de primavara si frigul datorat temperaturilor scazute, reprezenta o amenintare, utilizarea solutiilor moderne ajuta fermierii sa minimizeze efectele nefavorabile determinate de acestea.

Asteptam parerile si intrebarile voastre in sectiunea de comentarii de mai jos. 

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.


Sursa:
Ing. drd. Costel Pohrib, Ing. drd. Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere si solarii, Ed. Printech, Bucuresti, 2011

Lagunovschi, Viorica, Vinatoru Costel, Legumicultura, Editura Alpha MDN, Bucuresti, 2016



Distribuie acest articol!

Articole similare

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba este un daunator caracteristic culturilor crescute in sera si solar. Provoaca pagube numeroase plantelor si transmite virusi

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Pe langa tehnologia aplicata, pentru o recolta bogata si de calitate, trebuie sa cunoastem si cele mai frecvente probleme care apar la cultura de salata.

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm), este una dintre cele mai agresive boli la cultura de tomate, mai ales in spatiile protejate.