Operatiuni tehnologice la repicarea salatei

Miercuri, 03 ian 2018

Operațiuni tehnologice la repicarea salatei

 

Răsadul de salată este gata de repicat din momentul în care poate fi manevrat fără riscul de a fi rupt sau deteriorat în cursul operațiilor de repicare. De asemenea, este bine să aibă 4-5 frunze adevărate și un sistem radicular bine dezvoltat.

Întârzierea repicatului conduce inevitabil la alungirea necorespunzătoare a tulpinii și cu efecte negative grave pe termen lung pentru plante.

  

Repicarea salatei se face în ghivece de plastic mate (ghivece individuale rotunde/pătrate sau tăvițe alveolare), închise la culoare prin care nu pătrunde lumina la rădăcină.

De reținut că rădăcinile care vin în contact cu lumina, își reduc treptat până la pierderea totală a funcțiilor specifice de absorbție a apei și a elementelor nutritive.

De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că indiferent de plantele repicate, un volum mai mare de substrat este întotdeauna de preferat în locul unui volum mai mic.
 

Pregătirea substratului de repicat

 

Substratul utilizat pentru repicarea salatei poate fi un amestec pe bază de turbă ( granulația de 0-25 mm), pământ de pădure, perlit horticol și un îngrășământ cu degajare lentă, Multicote 15:07:15 + 2 Mg + Me.

 

 

Tratamente fitosanitare si de fertilizare după repicare

 

Primul tratament aplicat radicular imediat după repicare, trebuie să conțină un fungicid pentru impiedicarea căderii plăntuțelor – Proplant, un îngrășământ pentru înrădăcinare și eliminarea stresului la transplantare - Radisol Starter și un insecticid sistemic pentru protecția împotriva dăunătorilor – Actara.

De asemenea,tot în această fază este recomandată aplicarea foliară cu Sprintene, în doză de 10-15 ml/10L apă.

 

La al doilea tratament se utilizeaza agronutrienții Sal-wax Ca + Calciamec/Alcaplant + Sprintene. Aplicarea acestor îngrășăminte tehnice de ultimă generație induce dezvoltarea armonioasă a sistemului radicular, îngroșarea tulpinii, dezvoltarea viguroasă a sistemului vegetativ și de asemenea, rezistență mărită față de stresuri: frig, secetă, atac de boală, salinitate.

                                                                                                                        

Aplicarea îngășămintelor se face constant, ( până la plantare) la fiecare irigare, cu îngrășăminte minerale NPK cu formulă echilibrată. De asemenea, se recomandă să se aplice tratamente fitosanitare la 7-10 zile împotriva bolilor și a dăunătorilor.

 Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea