Rasadul de salata este gata de repicat din momentul in care poate fi manevrat fara riscul de a fi rupt sau deteriorat in cursul operatiilor de repicare. De asemenea, este bine sa aiba 4-5 frunze adevarate si un sistem radicular bine dezvoltat.

Rasad de salata

Intarzierea repicatului conduce inevitabil la alungirea necorespunzatoare a tulpinii si cu efecte negative grave pe termen lung pentru plante.

Rasad de salata gata de repicat
 
Repicarea salatei se face in ghivece de plastic mate (ghivece individuale rotunde/patrate sau tavite alveolare), inchise la culoare prin care nu patrunde lumina la radacina.

Ghivece de plastic pentru repicarea salatei

De retinut ca radacinile care vin in contact cu lumina, isi reduc treptat pana la pierderea totala a functiilor specifice de absorbtie a apei si a elementelor nutritive.

De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca indiferent de plantele repicate, un volum mai mare de substrat este intotdeauna de preferat in locul unui volum mai mic.

Rasad de salata repicat in ghivece de plastic

Pregătirea substratului de repicat

Substratul utilizat pentru repicarea salatei poate fi un amestec pe baza de turba ( granulatia de 0-25 mm), pamant de padure, perlit horticol si un ingrasamant cu degajare lenta, Plantacote Pluss 14:09:15 (2MgO)

Substrat pregatit pentru repicarea salatei
Rasad de salata repicat

Tratamente fitosanitare si de fertilizare dupa repicare

Primul tratament aplicat radicular imediat dupa repicare, trebuie sa contina un fungicid pentru impiedicarea caderii plantutelor – Previcur Energy, un ingrasamant pentru inradacinare si eliminarea stresului la transplantare - Sprintene si un insecticid sistemic pentru protectia impotriva daunatorilor – Vertimec.

De asemenea, tot in aceasta faza este recomandata aplicarea foliara cu Sprintene, în doza de 10-15 ml/10L apa.

La al doilea tratament se utilizeaza agronutrientii Sal-wax Ca + Calciamec/Alcaplant + Sprintene.

Aplicarea acestor ingrasaminte tehnice de ultima generatie induce dezvoltarea armonioasa a sistemului radicular, ingrosarea tulpinii, dezvoltarea viguroasa a sistemului vegetativ si de asemenea, rezistenta marita fata de stresuri: frig, seceta, atac de boala, salinitate.          


Rasad de salata repicat in sera                                                                                                    

Aplicarea ingrasamintelor se face constant, ( pana la plantare) la fiecare irigare, cu ingrasaminte minerale NPK cu formula echilibrata.

De asemenea, se recomanda sa se aplice tratamente fitosanitare la 7-10 zile impotriva bolilor si a daunatorilor.


Afla ultimele informatii si noutati din legumicultura, aboneaza-te la Newsletter-ul Marcoser!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Altoirea pepenilor verzi utilizand portaltoi

Altoirea pepenilor verzi utilizand portaltoi

Aplica acum tehnologia de altoire a pepenilor verzi si a pepenilor galbeni cu portaltoi performanti, rezistenti si cu potential mare de productie

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Tratamente recomandate pentru rasadurile de legume

Alaturi de tehnologia aplicata pe tot parcursul dezvoltarii rasadurilor, de la semanarea semintelor si pana la plantarea rasadurilor, asigurarea conditiilor necesare unei dezvoltari optime, o importanta majora o au si tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor.

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti, care se aplica in functie de principalele faze ale dezvoltarii plantelor si de aparitie a bolilor

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Protejarea culturilor legumicole cu folie microporoasa

Cea mai cunoscuta dintre masuri este folosirea foliei microporoase de tip agril ce asigura o diferenta de temperatura de 4-5°C in interior fata de exterior. Aceasta se poate utiliza la o gama larga de culturi (varza, salata, castraveti, spanac, andive, ridichi, morcovi, țelină, pepeni, cartofi timpurii, ardei și gogoșari, căpșuni) , prin amplasarea deasupra plantelor, ferindu-le de inghet.