Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de Sclerotinia sclerotiorumun fung partial saprofit(se poate hrani cu resturi organice din sol) si polifag. Aceasta boala este raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.

Putregaiul alb la legume

Simptomele bolii

Simptomele infestarii cu putregaiul alb pot aparea inca din faza de rasaduri, când pot fi observate pe plantute ulceratii umede la baza tulpinii sau pe frunzele cotiledonale. Leziunile devin apoi zone putrede maro care duc, inevitabil, la moartea plantutelor.

La plantele adulte, fungii se localizeaza la inceput pe partile ranite sau senescente ale plantei (sepale, petale). In scurt timp ajung sa atace partile plantei care vin in contact cu solul. Dupa aceasta faza incep sa apara simptome pe tulpina bazala, la nivelul solului si chiar mai sus.

Simptomele putregaiului alb pe tulpina bazala

Zonele afectate cresc usor in dimensiuni, inconjurând treptat intreaga tulpina. La nivelul leziunilor se pot observa cu usurinta miceliul alb, pufos, cu aspect de vata de bumbacsimptom caracteristic putregaiului alb.
   

Tot un semn caracteristic putregaiului alb este aparitia formelor de rezistenta dezvoltate la locul infectiei ( de obicei in cavitatea maduvei distruse complet de miceliul ciupercii sau pe fructe): sclerotii ovoidali, de diferite dimensiuni, de culoare cenusie sau neagra.

Putregaiul alb pe fructe

Dupa inconjurarea graduala a tulpinii de catre miceliul in crestere al ciupercii, tulpina isi pierde complet functiile de transport si de suport, astfel ca planta colapseaza, se ofileste in scurt timp si moare. Daca pana in faza de inconjurare a tulpinii de catre miceliul ciupercii nu se intervine cu un tratament eficient, nu se mai poate face nimic ulterior.

Conditii de aparitie a putregaiului alb

Sursa infectarii cu putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorumse gaseste in sol sub forma sclerotilor, care, in conditii optime (sol foarte umed si temperaturi intre 8 si 16 grade C, formeaza apoteci ce vor genera ulterior ascospori, iar acestia, la rândul lor, vor elibera milioane de asce in atmosfera timp de 2-3 saptamâni, ajungând si la sute de metri de la locul formarii.

Indiferent de natura inoculului (miceliu sau asce) odata ajunds in contact cu planta, aceasta o poate invada atât prin rani deschise, tesuturi senescente, organe moarte, cât si prin penetrare directa a tesuturilor sanatoase, daca exista pe frunze apa libera necesara germinarii.

Putregaiul alb la castravete
Imediat urmeaza dezvoltarea extrem de rapida a miceliului in tesuturile tinere, care sunt distruse gradual prin eliberarea multor enzime litice de descompunere si a altor substante toxice.

Temperatura optima de dezvoltare este usor sub 20 de grade C, insa se poate dezvolta fara mari probleme intre 4 si 30 de grade daca umiditatea relativa a aerului este ridicata.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Masuri de management

Masuri preventive

  • Ventilarea sau aerisirea corespunzatoare a serei/solarului pentru a evita formarea si mentinerea timp indelungat a apei pe organele plantelor.
  • Aplicarea prin stropire a ingrasamantului Fitokontrol-K, care reduce umiditatea de pe organele plantelor.
  • Irigarea trebuie facuta dimineata, niciodata noaptea.
  • Irigarea prin picurare este de preferat irigarii prin aspersie sau prin inundare.
  • Inlaturarea si distrugerea completa a resturilor vegetale ale culturii anterioare inainte de plantarea noii culturi.
  • Inlaturarea imediata din cultura a plantelor moarte in urma infectarii cu Sclerotinia sclerotiorum care prezinta multipli scleroti.
  • Combaterea buruienilor din cultura, din cauza proprietatii lor de a fi plante-gazda pentru sporii ciupercii.

Recomandarea noastra este utilizarea folie de mulcire care are rolul de a impedica crestere buruienilor si evaporarea apei din sol.

  • O densitatea optima a plantelor
  • Fertilizarea cu azot trebuie facuta foarte atent deoarece, daca este excesiva, tesuturile suculente bogate in aminoacizi devin foarte receptive la infectie, iar daca este insuficienta, tesuturile clorotice devin surse ideale de hranire pentru ciuperca.

Masuri curative

Daca in cultura de legume se observa pe alocuri plante care au pe tulpina leziuni cu miceliu de Sclerotinia sclerotiorum (puf alb asemanator cu vata de bumbac), se poate interveni rapid cu o solutie foarte concentrata de Switch si se aplica prin badijonare cu un tifon la locul ranii.

Pe restul plantelor se face o stropire foliara cu produse antifungice cu o doza usor marita, pentru micsorarea riscurilor de aparitie a noi focare de infectie.

De cele mai multe ori badijonarea leziunilor mici de pe tulpina are ca rezultate oprirea avansarii infectiei si salvarea plantei de la moarte. Infectiile pe alte organe ale plantei (frunze, petiol, fructe) nu sunt atat de periculoase ca infectia pe tulpina, mai ales daca este localizata la baza tulpinii.

Putregaiul alb la varful fructelor de castravete

Produse omologate pentru combaterea putregaiului alb:

Ortiva Top este un fungicid cu activitate de contact, sistemica si translaminara, actionand asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ. Ambele componente active ale fungicidului Ortiva Top actioneaza in cele mai importate momente din ciclul biologic al patogenilor, germinarea si patrunderea in frunza a sporilor.

Switch 62,5WG un fungicid cu dubla actiune, sistemica si de contact care are ca tinta  putregaiul cenusiu. Substanta activa  sistemica patrunde in planta si intrerupe cresterea ciupercii, iar substanta activa de contact inhiba germinarea sporilor.

Taegro este un fungicid biologic de origine naturala avand tulpina Bacillus amyloliquefaciens FZB24, care are un spectru larg de actiune atat in cadrul progamelor de management integrat al bolilor, cat si in agricultura ecologica.

Produse recomandate:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Articole similare

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun (tetranychus urticae) este considerat un daunator problema pentru culturile de legume. Acesta poate produce pagube importante la culturile de legume din camp si spatii protejate, atacul ducand pana la compromiterea culturii.

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV).

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar precum fierul, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor cum este carenta de fier sau cloroza apicala.

Fuzarioza la ardei

Fuzarioza la ardei

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte ridicat de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Principalele boli ale tomatelor

Principalele boli ale tomatelor

Cultura tomatelor poate fi afectata de multe ori de anumite boli ce pot cauza pagube considerabile, acestea sunt determinate dese ori de conditiile de mediu ale culturii, de micoze, bacterii sau viroze.