In practica legumicola, reusita culturilor este conditionata in mare masura si de nutritia minerala a plantelor. Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor.

Din cauza conditiilor climaterice din aceasta perioada, cea mai frecventa dereglare fiziologica este carenta de calciu, fenomen favorizat de temperaturile ridicate si deficitul de apa.

Calciul este unul din elementele de baza ale nutritiei plantelor, care asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si turgescenta celulara, fiind implicat si in procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari.

De asemena, calciul ajuta la dezvoltarea structurii radacinilor si reduce gradul de salinitate al solului.

Carenta de calciu la tomate
Carenta de calciu la ardei


Simptome ale deficitului de calciu

  • putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, gogosar, gras, vinete);
  • avortarea fructelor (la castraveti);
  • putrezirea apicala pe interior, (BER), la tomate
  • putregaiul fiziologic''inima neagra” (la telina);
  • brunificarea frunzelor din interior (la varza);
  • piticirea cepei si a cartofului;
  • arsura marginala (salata, legume frunzoase).
Putrezirea apicala pe interior - BER 
Arsura marginala - Carenta de calciu la conopida

Cauze ale aparitiei carentei de calciu

Aparitia carentei de calciu este determinata de cumularea simultana a unor conditii si factori de mediu:

  • temperaturi ridicate (peste 45 grade C, determina oprirea completa a functiei de fotosinteza la plante);
  • luminozitate excesiva;
  • aprovizionara deficitara cu apa (putina sau in valuri mari - o data la cateva zile foarte calduroase);
  • umiditatea relativa a aerului foarte mica (aer uscat in solar ce determina rate excesiv de mari de transpiratie);
  • niveluri mari de Azot nitric si amoniacal prezente in sol;
  • absorbtie scazuta a calciului;
  • nivel de salinitate ridicat;
  • pH mai mare de 7,5;
  • lipsa sau imposibilitatea absorbtiei microelementului Mangan.
Carenta de calciu la castraveti

Metode de prevenire a lipsei de calciu

  • folosirea metodei de irigare prin picurare, prin care se poate asigura o aprovizionare corespunzatoare si constanta a plantelor cu apa;
  • cresterea frecventa a udarilor, mentinand aceeasi norma de udare;
  • masuri de optimizare a aerisirii spatiilor protejate prin defoliere treptata, desime de plantare corespunzatoare, cresterea inaltimii solarului si deci a volumului de aer, aerisire frontala si laterala;
  • musuroirea plantelor pentru a favoriza cresterea radacinilor adventive;
Toate aceste masuri, dar mai ales aplicarea unor ingrasaminte pe baza de calciu, reduc pierderile de productie, fructele sunt mai rezistente la transport si la pastare.

Ingrasamintele pe  baza de calciu sunt:
  • Cu aplicare radiculara: 
Alcaplant este ideal pentru aprovizionarea cu calciu a solurile degradate, cu salinitate ridicata si pH scazut. Contine 35% calciu, liber de orice tip de saruri (azotati, sulfati, fosfati etc.) iar in urma aplicarii nu se spala in profunzime si ramane la nivelul radacinilor o perioada mai lunga de timp.

Calciamec  stimuleazaa asimilarea radiculara a Calciului de catre plante chiar si in cele mai stresante conditii. Acesta este recomandat pentru imbunatatirea asimilarii de Calciu in conditii de salinitate extrema si pentru imbunatatirea semificativa a fermitatii fructelor.

Azotat de calciu  este un ingrasamant mineral cu azot si calciu (N:Ca), total solubil in apa, utilizat ca sursa concentrata de calciu in nutritia plantelor.

  • Cu aplicare foliara:
Borocal este un fertilizant foliar utilizat in legumicultura pentru corectarea deficientilor de Calciu, Bor, Magneziu si, de asemenea, pentru cresterea calitatii legumelor. Se aplica in toate fazele de dezvoltare pentru reducerea stresului la plante, cresterea viabilitatii florilor si obtinerea de fructe ferme, uniform colorate.

Asteptam parerile si intrebarile voastre, in cazul in care va confruntati sau v-ati confruntat cu aceasta problema, in sectiunea de comentarii de mai jos.


Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Carenta de fier la legume

Carenta de fier la legume

In desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare a legumelor, o importanta deosebita o au elementele minerale.
Acestea sunt preluate din sol sau substratul de cultura odata cu apa de irigat. Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii.

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Cum protejam culturile legumicole de temperaturile scazute?

Protejarea culturilor legumicole de temperaturile scazute este foarte importanta pentru evitarea pierderilor. Afla aici ce tehnologii poti utiliza!

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor - Pseudoperonospora cubensis

Mana castravetilor este o boala intalnita frecvent atat la culturile din sere si solarii cat si la cele din camp, producand pagube insemnate.

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Ofilirea vasculara a ardeilor

Ofilirea vasculara a ardeilor

Ofilirea vasculara a ardeilor produce pagube mari atat la culturile de camp, cat si la cele din sere/solarii, fiind favorizata de temperatura mai ridicata a solului si aport foarte scazut de apa. Boala este cauzata de ciuperca Fusarium oxysporum f.sp. capsici.

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu. Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor.