In practica legumicola, reusita culturilor este conditionata in mare masura si de nutritia minerala a plantelor.

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor.

Din cauza conditiilor climaterice din perioada de vara, cea mai frecventa dereglare fiziologica este carenta de calciu, fenomen favorizat de temperaturile ridicate si deficitul de apa.

Calciul este unul dintre elementele de baza ale nutritiei plantelor, care asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si turgescenta celulara, fiind implicat si in procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari.

De asemenea, calciul ajuta la dezvoltarea structurii radacinilor si reduce gradul de salinitate al solului.

Simptome ale deficitului de calciu la culturile de legume

 • putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, ardei gogosar, ardei gras, vinete);
Carenta de calciu la ardei si tomate
 • avortarea fructelor (la castraveti);
Carenta de calciu la castraveti
Carenta de calciu la tomate
 • putrezirea apicala pe interior, (BER), la tomate
BER la tomate
Video - Putrezirea apicala pe interior la tomate (BER) • putregaiul fiziologic''inima neagra” (la telina);
 • brunificarea frunzelor din interior (la varza);
 • piticirea cepei si a cartofului;
 • arsura marginala (salata, legume frunzoase).
Dupa toate simptomele enumerate mai sus putem constata ca aprovizionarea deficitara cu calciu afecteaza direct productia plantei, uneori chiar in procent de 50%.

Toate zonele afectate, fie fruct, frunze sau radacini, devin “porti” de intrare pentru diversi agenti patogeni.

Carenta de calciu la castraveti si tomate

Cauze ale aparitiei carentei de calciu

Aparitia carentei de calciu este determinata de cumularea simultana a unor conditii si factori de mediu:

 • aprovizionara deficitara cu apa este principala cauza a aparitiei acestor simptome.
In cele mai multe cazuri, solul poate fi bine aprovizionat cu calciu, dar acesta nu este preluat de catre radacina, nefiind transportat in tesuturile noi de crestere. Acest lucru se intampla cand planta nu absoarbe cantitatea necesara de apa.

 • temperaturi ridicate (peste 45 grade C, determina oprirea completa a functiei de fotosinteza la plante);
 • luminozitate excesiva;
 • umiditatea relativa a aerului foarte mica (aer uscat in solar ce determina rate excesiv de mari de transpiratie);
 • niveluri mari de azot nitric si amoniacal prezente in sol;
 • absorbtie scazuta a calciului;
 • nivel de salinitate ridicat;
 • pH mai mare de 7,5;
 • lipsa sau imposibilitatea absorbtiei microelementului Mangan.

Toate aceste cauze se accentueaza atunci cand se cultiva soiuri sau hibrizi neadaptati la astfel de conditii climatice neprielnice.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.Metode de prevenire a lipsei de calciu

 • folosirea metodei de irigare prin picurare, prin care se poate asigura o aprovizionare corespunzatoare si constanta a plantelor cu apa;
 • cresterea frecventa a udarilor, mentinand aceeasi norma de udare;
 • aplicarea regulata( la 10 zile) a agronutrientilor care au rolul de a stimula absorbtia apei si a nutrientilor de sol si transportul acestora de la radacina catre organele de crestere a plantelor. (de exemplu Sal-wax Ca)
 • masuri de optimizare a aerisirii spatiilor protejate prin defoliere treptata, desime de plantare corespunzatoare, cresterea inaltimii solarului si deci a volumului de aer, aerisire frontala si laterala;
 • musuroirea plantelor pentru a favoriza cresterea radacinilor adventive;
Toate aceste masuri, dar mai ales aplicarea unor ingrasaminte pe baza de calciu, reduc pierderile de productie, fructele sunt mai rezistente la transport si la pastare.

Ingrasamintele pe  baza de calciu sunt:
 • Cu aplicare radiculara: 
Alcaplant este ideal pentru aprovizionarea cu calciu a solurile degradate, cu salinitate ridicata si pH scazut. Contine 35% calciu, liber de orice tip de saruri (azotati, sulfati, fosfati etc.) iar in urma aplicarii nu se spala in profunzime si ramane la nivelul radacinilor o perioada mai lunga de timp.

Calciamec  stimuleaza asimilarea radiculara a calciului de catre plante chiar si in cele mai stresante conditii. Acesta este recomandat pentru imbunatatirea asimilarii de calciu in conditii de salinitate extrema si pentru imbunatatirea semificativa a fermitatii fructelor.

Azotat de calciu  este un ingrasamant mineral cu azot si calciu (N:Ca), total solubil in apa, utilizat ca sursa concentrata de calciu in nutritia plantelor.

 • Cu aplicare foliara:
Borocal este un fertilizant foliar utilizat in legumicultura pentru corectarea deficientilor de Calciu, Bor, Magneziu si, de asemenea, pentru cresterea calitatii legumelor. Se aplica in toate fazele de dezvoltare pentru reducerea stresului la plante, cresterea viabilitatii florilor si obtinerea de fructe ferme, uniform colorate.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Carenta de calciu la legume este favorizata de temperaturile ridicate si deficitul de apa.

Articole similare

Afidele - paduchii plantelor

Afidele - paduchii plantelor

Afidele (paduchii plantelor) ataca un numar mare de specii de plante printre care si legumele si necesita un plan riguros de control si combatere.

Patarea cafenie la tomate

Patarea cafenie la tomate

Ploile abundente care alterneaza cu temperaturi ridicate, ofera conditii prielnice pentru dezvoltarea unor agenti patogeni si instalarea pe plante a diferitelor boli. La cultura de tomate, o boala foarte paguboasa este Patarea cafenie a frunzelor ( Fulvia fulva ).

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor este un fenomen destul de frecvent in activitatea de producere a rasadurilor, fiind intalnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).

Viermele sarma

Viermele sarma

Viermii sarma patrund in interiorul tulpinii plantei, provocand slabirea plantei, care se ofileste si in scurt timp moare. Daca sunt atacate radacinile, acestea vor fi afectate in scurt timp de alte boli vasculare, fungice sau bacteriene.

Tripsul Californian la rasaduri

Tripsul Californian la rasaduri

La rasaduri, Tripsul Californian se localizeaza in varfurile de crestere ale plantutelor, din care se hraneste, incetinind dezvoltarea plantei dar si timpurietatea.