In practica legumicola, reusita culturilor este conditionata in mare masura si de nutritia minerala a plantelor.

Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor.

Din cauza conditiilor climaterice din perioada de vara, cea mai frecventa dereglare fiziologica este carenta de calciu, fenomen favorizat de temperaturile ridicate si deficitul de apa.

Calciul este unul dintre elementele de baza ale nutritiei plantelor, care asigura rezistenta mecanica a tesuturilor si turgescenta celulara, fiind implicat si in procese fiziologice, cum ar fi circuitul apei si al sarurilor prin peretii celulari.

De asemenea, calciul ajuta la dezvoltarea structurii radacinilor si reduce gradul de salinitate al solului.

Simptome ale deficitului de calciu la culturile de legume

 • putregaiul apical al fructelor (tomate, ardei capia, ardei gogosar, ardei gras, vinete);
Carenta de calciu la ardei si tomate
 • avortarea fructelor (la castraveti);
Carenta de calciu la castraveti
Carenta de calciu la tomate
 • putrezirea apicala pe interior, (BER), la tomate
BER la tomate
Video - Putrezirea apicala pe interior la tomate (BER) • putregaiul fiziologic''inima neagra” (la telina);
 • brunificarea frunzelor din interior (la varza);
 • piticirea cepei si a cartofului;
 • arsura marginala (salata, legume frunzoase).
Dupa toate simptomele enumerate mai sus putem constata ca aprovizionarea deficitara cu calciu afecteaza direct productia plantei, uneori chiar in procent de 50%.

Toate zonele afectate, fie fruct, frunze sau radacini, devin “porti” de intrare pentru diversi agenti patogeni.

Carenta de calciu la castraveti si tomate

Cauze ale aparitiei carentei de calciu

Aparitia carentei de calciu este determinata de cumularea simultana a unor conditii si factori de mediu:

 • aprovizionara deficitara cu apa este principala cauza a aparitiei acestor simptome.
In cele mai multe cazuri, solul poate fi bine aprovizionat cu calciu, dar acesta nu este preluat de catre radacina, nefiind transportat in tesuturile noi de crestere. Acest lucru se intampla cand planta nu absoarbe cantitatea necesara de apa.

 • temperaturi ridicate (peste 45 grade C, determina oprirea completa a functiei de fotosinteza la plante);
 • luminozitate excesiva;
 • umiditatea relativa a aerului foarte mica (aer uscat in solar ce determina rate excesiv de mari de transpiratie);
 • niveluri mari de azot nitric si amoniacal prezente in sol;
 • absorbtie scazuta a calciului;
 • nivel de salinitate ridicat;
 • pH mai mare de 7,5;
 • lipsa sau imposibilitatea absorbtiei microelementului Mangan.

Toate aceste cauze se accentueaza atunci cand se cultiva soiuri sau hibrizi neadaptati la astfel de conditii climatice neprielnice.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.Metode de prevenire a lipsei de calciu

 • folosirea metodei de irigare prin picurare, prin care se poate asigura o aprovizionare corespunzatoare si constanta a plantelor cu apa;
 • cresterea frecventa a udarilor, mentinand aceeasi norma de udare;
 • aplicarea regulata( la 10 zile) a agronutrientilor care au rolul de a stimula absorbtia apei si a nutrientilor de sol si transportul acestora de la radacina catre organele de crestere a plantelor. (de exemplu Sal-wax Ca)
 • masuri de optimizare a aerisirii spatiilor protejate prin defoliere treptata, desime de plantare corespunzatoare, cresterea inaltimii solarului si deci a volumului de aer, aerisire frontala si laterala;
 • musuroirea plantelor pentru a favoriza cresterea radacinilor adventive;
Toate aceste masuri, dar mai ales aplicarea unor ingrasaminte pe baza de calciu, reduc pierderile de productie, fructele sunt mai rezistente la transport si la pastare.

Ingrasamintele pe  baza de calciu sunt:
 • Cu aplicare radiculara: 
Alcaplant este ideal pentru aprovizionarea cu calciu a solurile degradate, cu salinitate ridicata si pH scazut. Contine 35% calciu, liber de orice tip de saruri (azotati, sulfati, fosfati etc.) iar in urma aplicarii nu se spala in profunzime si ramane la nivelul radacinilor o perioada mai lunga de timp.

Calciamec  stimuleaza asimilarea radiculara a calciului de catre plante chiar si in cele mai stresante conditii. Acesta este recomandat pentru imbunatatirea asimilarii de calciu in conditii de salinitate extrema si pentru imbunatatirea semificativa a fermitatii fructelor.

Azotat de calciu  este un ingrasamant mineral cu azot si calciu (N:Ca), total solubil in apa, utilizat ca sursa concentrata de calciu in nutritia plantelor.

 • Cu aplicare foliara:
Borocal este un fertilizant foliar utilizat in legumicultura pentru corectarea deficientilor de Calciu, Bor, Magneziu si, de asemenea, pentru cresterea calitatii legumelor. Se aplica in toate fazele de dezvoltare pentru reducerea stresului la plante, cresterea viabilitatii florilor si obtinerea de fructe ferme, uniform colorate.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Carenta de calciu la legume este favorizata de temperaturile ridicate si deficitul de apa.

Comentarii

Articole similare

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Cele mai frecvente probleme la cultura de salata

Pe langa tehnologia aplicata, pentru o recolta bogata si de calitate, trebuie sa cunoastem si cele mai frecvente probleme care apar la cultura de salata.

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combatere integrata a bolilor si daunatorilor se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere cu eficienta mare la costuri cat mai mici.

Carenta de potasiu la legume

Carenta de potasiu la legume

Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida.

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.