Fuzarioza este o boala periculoasa care ataca culturile de tomate, ardei, vinete, etc si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini  si colonizeaza vasele xilemului.

Ciuperca apare in special in zonele cu clima calda si provoaca putrezirea radacinii si a coletului, determinand pierderi severe care afecteaza calitatea si cantitatea productiei.

Fuzarioza la cultura de tomate

Fuzarioza se dezvolta mai rapid in solurile bogate in azot si cu un nivel mai redus de potasiu, dar si
in solurile nisipoase.

La cultura de tomate, fuzarioza este cunoscuta in 2 forme speciale: ofilirea vasculara a tomatelor cauzata de F.o. f.sp lycopersici si putrezirea coletului si radacinilor cauzata de F.o. f.sp radices-lycopersici.

Fusarium oxysporium f.sp lycopersici (Fol) este o boala care cauzeaza pagube atat in faza de rasad, cat si in faza de vegetatie dupa plantare.

Agentul patogen patrunde in planta colonizand
si lasand tesutul vascular maro-inchis, iar aceasta decolorare se extinde pana la varf, ceea ce duce la ofilirea , prabusirea si moartea plantei.

Dezvoltarea acestei ciuperci este favorizata de o temperatura a solului si aerului de 28 grade
C , umiditatea ridicata a solului, aciditate.

Perioada de incubatie variaza in functie de cicl
ul de cultura si conditiile de mediu, intre 4-32 de zile.

Simptomele cele mai vizibile produse de aceasta ciuperca apar imediat dupa plantare si la
debutul infloririi.

Simptomele fuzariozei in forma
Fol

La rasadurile
afectate se observa o scadere a turgescentei frunzelor, o reducere a cresterii. Frunzulitele bazale se ingalbenesc, se curbeaza, ducand la ofilirea totala a plantei si la moartea sa.

La plantele mature, un simptom ar fi ingalbenirea celor mai mature frunze (cele bazale). Ingalbenirea treptata a plantei este insotita de ofilire. Ofilirea fiind din ce in ce mai accentuata, ducand la moartea plantei.

Planta de tomate atacata de fuzarioza
Frunzele afectate isi pierd turgescenta si succesiv se ingalbenesc, se ofilesc si mor, adesea inainte
ca planta sa ajunga la maturitate.

Pe masura ce boala progre
seaza, cresterea incetineste iar fructele nu se mai dezvolta. La infectia cu aceasta ciuperca, plantele dezvolta radacini adventive.

Fuzarioza la nivelul radacinii

Fusarium oxysporum f.sp radices
-lycopersici (Forl) este in esenta o boala a solurilor fumigate sau sterlizate cu abur. Este un agent patogen necrotofic, adica ucid celulele plantelor gazda si folosec continutul pentru a-si sustine propria crestere.

Aceasta ciuperca are capacitatea de a produce o enzima specifica,
tomatinaza, care descompune sistemul radicular al plantei si protejeaza agentul patogen.

Temperatutra optima a
solului pentru dezvoltarea agentului patogen este de 180oC, atunci avand loc cele mai puternice atacuri.

Simptomele fuzariozei in forma Forl

Simptomele vizibile in cazul infectiei cu aceasta ciuperca include
decolorarea, maronirea si putrezirea coletului si a tulpinii la baza plantei. Pe langa aceste simptome pot prezenta de asemenea semne de ofilire.

Atac alf uzariozei la nivelul radacinii

Atac de fuzarioza in forma Forl

Modul de raspandire al fuzariozei

Raspandirea
bolii pe distante scurte se face prin stropi de apa, unelte si echipamente, iar pe distante lungi prin plante infectate.

De exemplu, atunci cand efectuam aratura pentru a putea planta, utilajul agricol cu care am
efectuat acesta lucrare tehnologica trebuie sa fie dezinfectat inainte, deoarece noi nu stim in ce sole a mai fost utilizat si cu ce este infectat.

Rasadul se poate infecta din amestecul pe care il procuram de obicei din turba si pamanat. Chiar
daca turba este sterilizata, pamantul folosit poate fi infectat si asa se infecteaza rasadul.

Cultiva Legume de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile de legume, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a cultiva legume de calitate.



Factori care cresc severitatea fuzariozei (
Fusarium oxysporium)

Agentul patogen rezista timp de 10 ani in sol la o adancime de pana la 80 cm datorita formelor de rezistenta reprezentate de clamidospori.
  • Temperatutrile ridicate
  • Solurile nisipoase si acide
  • Radacinile atacate de nematozi, insecte sunt predispuse la infectare cu aceasta ciuperca
  • Aplicarea unor ingrasaminte cu azot amoniacal in exces favorizeaza cresterea atacului
  • Azotul nitric scade usor severitatea bolii
  • Aplicarea redusa a azotului reduce numarul de plante afectate
  • Potasiu in doze mari si calciu in doza scazuta duce la o sensibilitate ridicata
Dupa cum putem observa ingrasamintele aplicate in exces duc la o dezvoltare mai rapida a bolii, atunci cand aplicam un tratament trebuie sa consultam un inginer specializat sau sa respectam atat dozele scrise pe ambalaj cat si timpul de pauza.

Masuri de prevenire a infectiei culturilor

Nemasol 510 - un dezinfectant al solului cu un spectru larg de combatere, care in contact cu solul umed, se descompune intr-un gaz care dezinfecteaza solul sau substratul de cultura.
  • Rotatia culturilor
De exemplu, daca am avut probleme cu atacul de fuzarioza la tomate care fac parte din familia Solanaceae alaturi de ardei, vinete, pentru a diminua gradul de infectie urmatoarea cultura trebuie sa fie dintr-o familie diferita si anume cultura de castravete care face parte din familia Curcubitaceae sau de fasole care face parte din familia Fabaceae

  • Cultivarea de hibrizi rezistenti/toleranti la atacul fuzariozei
  • Folosire unui rasad sanatos.
  • Fertilizarea cu calciu pentru corectarea solurilor degradate cu salinitate ridicata si pH scazut.
Alcaplant are o concentratie de 35% calciu dispersabil in apa, un corector al solurilor degradate cu salinitate ridicata, creste absorbtia elementelor nutritive la nivel radicular, asigura calciu in cultura pentru o perioada ma lunga de timp.

Sal
-Wax Ca - are o concentratie de 14% calciu solubil in apa, 15% potasiu solubil in apa si 3% azot solubil in apa. Neutralizeaza sarurile toxice si mobilizeaza calciul si potasiul in conditii de salinitate ridicata.

In urma
cercetarilor si informatiile recente, am aflat ca o alta metoda de prevenire ar fi controlul biologic cu un biofungicid pe baza de Trichoderma asperellum, o tulpina de T34 provenita din surse natural, care colenizeaza mediul de crestere si radacinile plantelor, unde construieste o bariera fizica impotriva agentilor patogeni, avand efect direct prin sinteza compusilor biostatici care blocheaza dezvoltarea ciupercilor daunatoare.

Masuri curative


Odata instalata in cultura, pentru fuzarioza, se aplica tratamente cu urmatoarele produse:

Beltanol - este un fungicid bactericid sistemic pentru combaterea bolilor ce vizeaza sistemul radicular.

Pikalin - o solutie bogata in fosfor si potasiu, care aplicata impreuna cu un fungicid mareste eficienta acestuia.

Video - Tratament cu Beltanol si Pikalin impotriva fuzariozei.

Daca doriti mai multe informatii despre combaterea bolilor la culturile de legume, nu ezitati sa ne contactati. Inginerii nostri horticoli va pot oferi toate informatiile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu la legume

Carenta de calciu este cea mai frecventa dereglare fiziologica intalnita la legume, din cauza conditiilor climaterice si a altor factori de mediu. Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor.

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor este o accelerare a procesului de dezvoltare a plantelor, cauzata de anumiti factori avand un rol negativ in cresterea plantelor

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor - Phytophthora infestans

Mana tomatelor este una dintre cele mai frecvente si daunatoare boli ce apare la cultura de tomate, cauzata de ciuperca Phytophthora infestans (Mont) de By.

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor

Patarea si basicarea fructelor provoaca pagube majore atat la tomate, cat si la ardei, cultura unde boala se manifesta cu o severitate mai ridicata.

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul Californian – Frankliniella occidentalis

Tripsul californian (Frankliniella occidentalis) este unul dintre cei mai periculosi daunatori, producand pagube importante la culturile de legume din spatii protejate mai ales prin faptul ca este vectorul principal de transmitere al virusului petelor de bronz (TSWV).

Boala petelor de bronz - TSWV

Boala petelor de bronz - TSWV

Virusul petelor de bronz infecteaza peste 900 de specii de plante (legume, plante ornamentale si buruieni). Acesta este raspandit exclusiv prin intermediul diferitelor specii de trips, transmis numai de adulti. Insectele infectate isi pot mentine capacitatea de infectie toata viata.