Luna Iulie sau Cuptor asa cum mai este denumita popular este o luna in care predomina temperaturile ridicate, iar activitatile din domeniul horticol se concentreaza pe protejarea plantelor impotriva razelor solare, fertilizarea acestora pentru a asigura nutritia necesara dezvoltarii optime si aplicarea tratamentelor pentru combaterea bolilor si daunatorilor.

Protejarea plantelor impotriva temperaturilor ridicate

O atentie deosebita se acorda in aceasta perioada protejarii plantelor impotriva arsurilor solare care pot provoca pagube insemnate culturilor din spatii protejate dar si din camp.

Si ne referim aici la culturile de ardei gras rosu, ardei capia si cultura de pepeni verzi.

Pentru a diminua aceste pagube, aplicam prin stropire Agrowhite, o solutie pe baza de calciu si magneziu care are capacitatea de pastrare si crestere a stabilitatii cuticulei frunzelor si fructelor in conditii extreme de temperaturi foarte ridicate.

Doza utilizata este de 150 g/10 l apa.

Protejarea pepenilor in camp de arsurile solare
Protejarea ardeilor de arsurile solare


Tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor

O alta lucrare importanta pe care o efectuam pe parcursul acestei luni este cea de ingrijire a rasadurilor pentru culturile de pe ciclul al doilea si plantarea acestora incepand cu a doua jumatate a lunii.

Inainte de plantare efectuam un tratament radicular  cu fungicidul Beltanol pentru a proteja plantutele impotriva caderii.

Tratamente impotriva bolilor la rasaduri

Printre beneficiile Beltanolului se numara modul de acțiune sistemic, ce confera o protectie de lunga durata, controlul infestarilor provocate de ciuperci care afecteaza radacinile si țesuturile conductoare si eficienta ridicata impotriva bacteriozelor.

In aceasta perioada plantele nu sunt ferite nici de aparitia daunatorilor, conditiile climatice favorizand aparitia omizilor in culturile horticole.  

Culturile afectate de omida fructelor sunt ardeii, vinetele si tomatele, iar pentru a stopa atacul aplicam un tratament cu Belthirul, insecticid natural, nepoluant, fara timp de pauza pana la recoltare.

Atac de omida la tomate

La culturile din camp si anume vita de vie, temperaturile ridicate si umiditatea scazuta la nivelul plantei favorizeaza aparitia fainarii, ce este produsa de ciuperca Uncinula necator.

Pentru lupta impotriva acestei boli este recomandata aplicarea unui tratament cu Heliosulf, un fungicid organic pe baza de sulf care inhiba dezvoltarea fungilor.

Fainarea in cultura de vita de vie

Stimularea inradacinarii la plantare

In cea de a saptea luna a anului plantam in solar  rasadurile pentru ciclul al doilea, iar o atentie deosebita in aceasta faza o acordam dezvoltarii radacinilor. 

Asadar, pentru dezvoltarea masei radiculare, aplicam prin instalatia de irigare MineralGold 10:30:10, un ingrasamant de tip NPK, sub forma de gel, cu un continut ridicat de fosfor.

Cu cat masa radiculara a plantei este mai voluminoasa si prezinta o suprafata mai mare cu radacini, fine, absorbante, cu atat planta poate asimila apa si o cantitate mai mare de nutrienti din sol.

Stimularea inradacinarii dupa transplantare

Acesta este rezumatul principalelor activitati din culturile de legume de pe parcursul lunii Iulie.

Daca aveti nevoie de informatii suplimentare, nu ezitati sa ne contactati, inginerii nostri horticoli va pot oferi toate sfaturile de care aveti nevoie.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Ce se intampla in legumicultura in luna noiembrie?

Ce se intampla in legumicultura in luna noiembrie?

In luna noiembrie, unii fermieri ingrijesc culturile de iarna, altii se pregatesc sa dezinfecteze solul, sa inveleasca solarul sau sa aleaga semintele pentru urmatorul sezon.

Lucrarile lunii decembrie in legumicultura

Lucrarile lunii decembrie in legumicultura

Ne apropiem cu pasi repezi catre luna decembrie, ultima luna a anului 2020, un an foarte diferit si cu multe provocari atat in viata sociala cat si in domeniul legumicol. Insa, si in acest context mai dificil, fermierii si-au continuat activitatile, aratand rolul important pe care il are sectorul agricol pentru tara noastra si pentru locuitorii ei.

Lucrarile lunii Iunie in legumicultura

Lucrarile lunii Iunie in legumicultura

Lucrarile lunii iunie in legumicultura constau in protejarea culturilor de soare, tratamente pentru boli, fertilizare pentru marirea fructelor si coacere, infiintarea culturilor de toamna.

NOU! Ultra-eficienta in hranirea culturilor cu potasiu

NOU! Ultra-eficienta in hranirea culturilor cu potasiu

Ultrasol K Plus Acid este o sursa superioara de potasiu sub forma de granule si o modalitate sigura de manipulare a nitratului de azot, cu utilizare preponderenta la culturile in camp.

Simpozioane Marcoser sezonul 2019

Simpozioane Marcoser sezonul 2019

Anul 2019 a debutat cu seria simpozioanelor organizate de catre echipa noastra in patru mari bazine legumicole din tara: Colibasi, judetul Giurgiu (7 ianuarie 2019), Balta Doamnei, judetul Prahova, (8 ianuarie 2019) Baleni Sarbi, judetul Dambovita (13 ianuarie 2019) si Matca, Judetul Galati, (15 ianuarie 2019).

10 Intrebari despre aplicarea ingrasamintelor la culturile de legume

10 Intrebari despre aplicarea ingrasamintelor la culturile de legume

In general, fermierii care se ocupa de cultivarea legumelor in spatiu protejat sau camp deschis intampina dificultati in alegerea produselor de fertilizare potrivite nevoilor plantelor si fazei de dezvoltare in care aceastea se afla.