Metode de palisare a răsadurilor de legume

Vineri, 07 apr 2017

 

Palisarea este o operațiune tehnologică care presupune susținerea plantelor pentru a crește în sus și ridicarea lor de pe sol, îmbunătățindu-se astfel calitatea și cantitatea producției.

Palisarea răsadurilor de legume cultivate în sere și solarii se poate face în două moduri:

  1. palisare pe sfoara profesionala pentru legume(ata)

  2. palisare pe araci ( în cazul tomatelor)

Palisarea pe sfoara(ata) se utlizează în special în sere și solarii, dar trebuie avut în vedere că această metodă necesită o structură solidă a soarului, deoarece, în timp, poate afecta structura de rezistență din cauza greutății plantelor ( greutatea plantelor și încărcătura de fructe).

În cazul palisării pe sfoara, există trei metode de fixarea a acesteia:

  • utilizarea unui inel special (clips) de prindere a sforii pentru a susține plantei,

  • legarea sforii la baza plantei

  • legarea sforii de un țăruș care se înfinge în pământ, lângă plantă. Oricare ar fi metoda aleasă, conducerea tomatelor pe ață se face prin răsucirea periodică (1-2 ori/săptămână) a tulpinii în jurul aței.

Palisarea pe sfoara se poate utiliza pentru culturile de tomate, castraveți, fasole, ardei, vinete, pepene galben.

                                                                                                                             


Sfoara profesionala pentru legume utilizată nu trebuie să fie foarte subțire, deoarece există riscul ca planta să se rănească prin tăiere sub acțiunea propriei sale greutăți. De asemenea, trebuie reținut ca ața utilizată pentru palisarea răsadurilor de legume trebuie să fie stabilizată UV (să conțină aditivi UV) pentru cel puțin perioada unui ciclu de cultură.

                                                                                                                              

În cazul tomatelor cu creștere semideterminată și al ardeilor, există posibilitatea de conducere a plantelor pe două brațe.

Motivele pentru care la acest tip de tomate se alege varianta conducerii pe două brațe, sunt legate pe de o parte de faptul că după un anumit număr de etaje, planta nu mai face inflorescențe și se oprește natural din creștere.


                                                                                          

Palisarea tomatelor cu creștere semideterminată se face exclusiv pe sfoara. În bazinul legumicol Matca, în cazul tomatelor cu creștere semideterminată și al ardeilor, se utilizează metoda se palisare în formă de „W” iar procedeul este următorul: se așează bobina de sfoara în capătul rândului ce urmează a fi palisat, se ia capătul firului, se merge la capatul rândului și se leagă cu nod de sârma de susținere a plantelor. Apoi se coboară ața și se înfășoară după tulpina plantei și se urcă firul pe cel de al doilea braț al plantei, până la sârma de susținere. Se coboară din nou ața de aplisat astfel încât să se formeze litera W și se conținuă din aproape în aproape, până la prima planta de pe rând, când se taie sfoara de palisat și se leagă cu nod de sârma de susținere și se continuă același procedeu pe următorul rând.


                                                                                                                               

Palisarea pe araci este o metodă des întâlnită în solariile de mici dimensiuni, această metodă fiind folosită în cazul răsadurilor de tomate. Aracii se înfing în pământ cât mai aproape de plantă, această operațiune realizându-se cu mare atenție deoarece se pot răni sau distruge fascicolele radiculare. Din acest motiv, se recomandă ca imediat după ce s-a terminat de înfipt aracii, să se administreze prin apa de irigare, un fungicid sistemic, care să micșoreze riscul imbolnăvirii plantelor, cu boli vasculare).

Prin legare periodică (recomandat întotdeauna sub buchet) cu sfoara, planta este susținută foarte bine de arac. Avantajul utilizării aracilor pentru susținerea tomatelor îl constituie faptul că nu afectează integritatea structurală a solarului, iar unele operațiuni (de exemplu, stropitul) sunt mai ușor de executat în condițiile în care avem de a face cu o densitate mare de plante.

In filmuletele de mai jos puteti vizualiza operatiunea de palisare la castraveti si la ardei.

Palisarea castravetilor

 
Palisarea ardeilor pe 2 brate sau palisarea in WRăspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea