Focul bacterian este una dintre cele mai devastatoare si greu de controlat boli ale multor pomi fructiferi (mar, par, gutui, etc) fiind cauzata de Erwinia amylovora.

Acest patogen ataca frunzele, florile, chiar si scheletul, raspandindu-se foarte rapid daca conditiile climatice sunt prielnice, ducand chiar si la uscarea pomului.

Simptomele focului bacterian

Focul bacterian ataca diferite parti ale pomului iar simptomele variaza in functie de zona afectata.

Florile afectate par imbibate in apa, se ofilesc si capata nuante rosiatice sau brun inchis. Agentul patogen se raspandeste imediat in celelate flori din grup si apoi se deplaseaza in jos in pinten.

Focul bacterian la cires

Pintenul atacat devine maroniu sau negru.

Atacul pe lastar incepe din varf (apar ulceratii de culori diferite: brun, galben, rosu inchis) si se misca rapid in jos, in portiunile mai vechi ale ramurii.

Varful lastarului afectat se indoaie ca o carja si devine brun. Frunzele infectate devin maro si raman atasate de ramurile moarte pe tot parcursul verii.

Focul bacterian pe frunza de par

Totodata, se poate observa un mucus bacterian pe zonele afectate, care va curge atunci cand este cald si umed afara.

Pe fructe apar niste pete care se brunifica, dupa care se zbarcesc, se mumifica si raman pe pom.

Focul bacterian la gutui

Daca atacul este agresiv, aceasta progreseaza in scheletul pomului prin lastarii infectati si pinten, compromitand viata pomului.

Conditii de aparitie ale bolii

Bacteria care produce focul bacterian se transmite de la un an la altul prin organele atacate care pot ierna pe pom. Bacterile devin active in primavara urmatoare, atunci cand conditiile climatice sunt favorabile, afectand noile cresteri (lastari).

Focul bacterian la par

Pe langa acest lucru, factorii climatici pot favoriza aparitia acestui agent patogen si anume: umiditatea, precipitatiile, vantul si temperaturile atmosferice intre 10-30 grade C.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Conditii de raspandire

Focul bacterian se raspandeste foarte repede de la un pom la altul. Cel mai frecvent fiind raspandit prin:

 • uneltele cu care sunt realizate taierile: lamele de la foarfec care nu sunt dezinfectate dupa fiecare taiere executata
 • prin picaturile de apa de la ploaie sau de la udarea prin aspersie
 • plantarea pomilor contaminati
 • insecte (albine, musca, visepe, furnica, etc) si pasari

 Albinele care transporta polenul dintr-o floare infectata la una sanatoasa, iar musca si furnica care sunt atrase de mucusul bacterian de pe organele afectate

 • fructe vechi, mumificate, care sunt lasate pe pom sau care cad pe pamant
Focul bacterian pe frunza de gutui

Masuri de management

Masuri de prevenire

Pentru a preveni aparitia focului bacterian trebuie sa avem in vedere urmatoarele:

 • dezinfectarea uneltelor cu care se realizeaza taierile, cu o solutie de alcool etilic, clor sau alt dezinfectant
 • utilizarea unui material saditor sanatos
 • taierea ramurilor afectate la o distante de 30-35 cm si arderea acestora
 • mucusul care se scurge din zonele afectate atrage diferite insecte, de aceea trebuie monitorizat si aplicat tratamente preventive, iar pentru albine trebuie evitat amplasarea stupilor in apropierea unei livezi afectate de aceasta boala
 • aplicarea dupa ploi a produselor pe baza de cupru, si anume:
 1. Fertipen C  este un ingrasamant pe baza de cupru care intareste imunitatea pomului avand in compozitia sa 400 g/l Cu si terpeni (ulei de pin).
 2. Codicobre un ingrasamnat pe baza de cupru care imbunatateste sistemul de auto-aparare a plantei pentru a preveni atacul ciupercilor si a bacteriilor de pe pom.
 3. Magnific Cu-Plus un ingrasamant pe baza de cupru, bio, care imbunatateste sistemul de auto-aparare a plantei.

Masuri curative

La observarea primului simptom ale patogenului va recomandam aplicarea unuia dintre urmatoarele fungicide:

 • Alcupral fungicid-bactericid de contact, cu eficienta ridicata în prevenirea si combaterea unora dintre cele mai pagubitoare boli ale plantelor, prin tratamente preventive aplicate înainte de/sau la aparitia primelor simptome de boala.
 • Aliette fungicid sistemic cu o capacitate de penetrare in plante foarte buna. Odata patruns in planta, el se remarca printr-o mobilitate foarte mare in toate tesuturile si printr-o distributie descendenta si ascendenta, fapt care permite protejarea pe o lunga perioada de timp a organelor vegetative si fructifere, inclusiv a cresterilor noi.
 • Coprantol Duo fungicid de contact, pe baza de cupru, cu actiune puternic preventiva, de tip multi-site impotriva manei si a altor tipuri de boli
 • Champ 77 WG fungicid/bactericid ce stimuleaza rezistenta naturala a plantelor, contribuind la combaterea integrata a patogenilor, in strategia impotriva crearii rezistentei la fungicidele sistemice, acesta avand efect fungicid si batericid.

Produse recomandate:


Pentru mai multe detalii legate de doza, modul de aplicare a produselor nu ezitati sa apelati cu incredere la inginerii Marcoser.

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.Distribuie acest articol!

Cele mai frecvente întrebări (FAQ)

Focul bacterian este una dintre cele mai devastatoare si greu de controlat boli ale multor pomi fructiferi (mar, par, gutui, etc) fiind cauzata de Erwinia amylovora. Acest patogen ataca frunzele, florile chiar si scheletul, raspandindu-se foarte rapid daca conditiile climatice sunt prielnice, ducand chiar si la uscarea pomului.

Focul bacterian se poate combate cu urmaroarele fungicide: Alcupral, Aliette, Coprantol Duo, Champ 77 WG

Articole similare

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor

Putregaiul alb al legumelor este o boala provocata de ciuperca Sclerotinia sclerotiorum, fiind foarte raspandita in intreaga lume, oriunde se cultiva legume sau alte plante horticole.

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu la legume - Botrytis cinerea

Putregaiul cenusiu sau mucegaiul cenusiu al legumelor este o boala provocata de fungul necrotrofic Botrytis Cinerea, care are peste 250 de plante gazda, practic ataca toate culturile horticole importante.

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor de legume. Cauze, Efecte si Prevenire

Alungirea rasadurilor este o accelerare a procesului de dezvoltare a plantelor, cauzata de anumiti factori avand un rol negativ in cresterea plantelor

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combaterea integrata a bolilor si daunatorilor

Combatere integrata a bolilor si daunatorilor se bazeaza pe imbinarea tuturor metodelor de combatere cu eficienta mare la costuri cat mai mici.

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza la tomate

Fuzarioza este o boala care ataca tomatele si este provocata de Fusarium oxysporium, o ciuperca transmisa de sol ce infecteaza plantele prin radacini.

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun

Paianjenul rosu comun (tetranychus urticae) este considerat un daunator problema pentru culturile de legume. Acesta poate produce pagube importante la culturile de legume din camp si spatii protejate, atacul ducand pana la compromiterea culturii.