Acest site folosește cookie-uri pentru a vă pune la dispoziție cea mai bună experiență online. Prin continuarea navigării în site, sunteți de acord cu politica noastră de cookie. Sunt de acord Detalii

Carenta de fier la legume

Vineri, 12 mai 2017

Carenta de fier la legume    SUS▲

    In desfasurarea proceselor de crestere si dezvoltare a legumelor, o importanta deosebita o au elementele minerale. Acestea sunt preluate din sol sau substratul de cultura odata cu apa de irigat.
Proportia cantitativa a elementelor chimice din corpul plantelor variaza, iar acestea sunt impartite conventional in macroelemente, mezoelemente si microelemente.
Cand in nutritia plantelor lipseste sau este insuficient un element chimic necesar, apar boli fiziologice, insotite de incetinirea sau oprirea cresterii radacinii, a tulpinii, a frunzelor sau a fructelor. Unul dintre cele mai importante microelemente cu rol in cresterea si dezvoltarea tomatelor este si Fierul.  Acesta este utilizat de plante sub forma de saruri feroase si ferice si influenteaza fotosinteza, fosforilarea oxidativa si metabolismul azotului, catalizeaza biosinteza pigmentilor clorofilieni si carotenoizi.

  

        

      Simptome ale carentei de fier
    
   Deoarece Fierul intra  in compozitia enzimelor de la nivelul cloroplastelor (organitele care contin pigmentul verde,) lipsa/cantitatea insuficienta de Fier conduce la o acumulare scazuta de pigmenti clorofilieni la nivelul tesuturilor noi formate (varfuri de crestere, lastari noi) si de aici cloroza apicala sau lipsa pigmentului clorofilian de la nivelul varfurilor de crestere.
Diagnosticarea corecta a unor deficiente de nutritie este importanta in mentinerea cresterii si dezvoltarii plantelor in conditii optime. In functie de durata si gravitatea fenomenelor, aceste dereglari de nutritie pot afecta calitatea si cantitatea productiei.
    
       Cauze care pot conduce la aparitia carentei de fier:

  • prezenta fosforului in exces impiedica buna aprovizionare a plantelor cu fier (raportul optim P/Fe este de 40-50);
  • raportul Fe/Mn este considerat a fi o cauza a dereglarilor ce apar in nutritia plantelor; la un continut mare de Mn, apare carenta de fier;
  • cresterea nivelului de pH al solului peste 7, conduce la indisponibilizarea fierului pentru plante, astfel ca si in eventualitatea unei bune aprovizionari cu fier, relevate de analizele chimice, acest element devine indisponibil pentru plante.

      Combaterea carentei de fier

Pentru a  preveni/corecta carentele de fier se pot aplica urmatoarele ingrasaminte:

Cu aplicare foliara:  AGROXILATO-Fe

                                       NATURAMIX-L

Cu aplicare radiculara: REGULACID este un fertilizator cu aplicare strict radiculara, are un   pH puternic acid ce regleaza pH-ul solutiei de irigat si a solului, astfel ca Fierul blocat la nivelul solului din cauza pH-ului alcalin (mai mare de 7) devine asimilabil de catre plante.




Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea