Luna aprilie in legumicultura inregistreaza un varf de lucrari ce se cer efectuate in timp util si cu respectarea unor reguli.

Calendarul activitatilor demareaza cu fertilizarea culturilor din sere si solarii, palisarea plantelor si pregatirea terenului pentru culturile ce urmeaza sa se infiinteze in camp. 

Asigurarea nutrientilor necesari dezvoltarii optime 

In aceasta luna in solar se paliseaza culturile care au fost plantate extratimpuriu si se efectueaza fertilizarea pentru acest stadiu de dezvoltare al plantei.

Pentru fertilizarea radiculara se utilizeaza un ingrasamant de tip NPK, de exemplu Mineralgold 20:20:20 un fertilizant sub forma de gel, care este usor asimilabil de catre planta, in care cantitatile de (N) azot, (P) fosfor si (K) potasiu sunt egale in compozitia sa, adica au un raport de 1:1:1. Doza recomandata este de 0.5 g-1 g/planta/saptamana.

Cultura de castraveti

Stimularea infloririi 

O alta lucrare importanta pentru dezvoltarea plantelor dar si pentru obtinerea unor productii superioare din punct de vedere cantitativ si calitativ este fertilizarea foliara.

La 3-4 saptamani de la plantare, se efectueaza fertilizarea cu Floramec Avance, pentru a induce o inflorire rapida cu flori mai multe si cu durata de viata mai mare.

Doza utilizata este de 25-30 ml/10 l apa.  Aplicarea foliara se poate realiza cu un vermorel electric, cu ajutorul caruia solutia se pulverizeaza uniform si eficient. 

Cultura de tomate inflorita

Lucrarile din camp

In ceea ce priveste culturile din camp, in luna aprilie se fac lucrari de pregatire pentru plantarea rasadurilor de varza, pepeni, porumb zaharat, etc.

Prelucrarea solului si fertilizarea

In aceasta perioada se executa lucrari de afanare a solului si odata cu aceasta se poate incorpora si Qrop Complex Top K un ingrasamant granulat care contribuie la aprovizionarea plantei cu nutrientii necesari dezvoltarii.

Incorporare Top K la plantare

Mulcirea solului 

Dupa lucrarea de afanare si incorporarea ingrasamantului granulat se monteaza instalatia de irigare si apoi se amplaseaza folia de mulcire.

Pentru plantarea din luna aprilie se foloseste folia de mulcire transparenta care are rolul de a mentine umiditatea din sol si de a pastra caldura atat de necesara dezvoltarii plantelor.

Folie de mulcire transparenta in camp 

In aceasta perioada variatiiile de temperatura sunt foarte frecvente iar bruma este dusmanul de temut pentru culturile abia plantate.

Pentru a proteja plantele in perioadele cu vreme capricioasa, se utilizeaza agrilul cu ajutorul caruia se acopera minitunelele, asigurand astfel o temperatura mai ridicata cu 3-5 grade C decat la exterior.

Utilizare agril

Acestea sunt pe scurt, principalele lucrari ale acestei luni. Dupa cum puteti vedea, accentul este pus pe fertilizare, atat pentru spatiile protejate cat si pentru camp.

Daca doriti sa aflati mai multe informatii despre importanta nutritiei la culturile de legume, va recomandam acest articol cu 10 intrebari si raspunsuri despre acest subiect.  

Totodata, daca aveti intrebari sau doriti alte informatii, ne puteti contacta sau ne puteti scrie in rubrica de comentarii.

Marcoser isi propune intotdeauna sa ofere sfaturi si indrumari fermierilor care desfasoara activitati in sectorul legumicol si face asta prin intermediul inginerilor din teren, prin consultantii online sau direct in magazinul din comuna Matca. Mai multe informatii despre acest serviciu aflati din urmatorul clip. 

 

Va dorim sa aveti o luna productiva!

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Belthirul – insecticidul natural pentru combaterea omizilor

Belthirul – insecticidul natural pentru combaterea omizilor

Belthirul este aliatul perfect pentru lupta impotriva omizilor defoliatoare la culturile horticole. Un insecticid natural si nepoluant care nu necesita timp de pauza pana la recoltare.

Vizita studentilor de la Facultatea de Horticultura

Vizita studentilor de la Facultatea de Horticultura

Si in acest an am primit vizita studentilor din anul III de la Facultatea de Horticultura din cadrul USAMVB.

Simpozioane Marcoser sezonul 2019

Simpozioane Marcoser sezonul 2019

Anul 2019 a debutat cu seria simpozioanelor organizate de catre echipa noastra in patru mari bazine legumicole din tara: Colibasi, judetul Giurgiu (7 ianuarie 2019), Balta Doamnei, judetul Prahova, (8 ianuarie 2019) Baleni Sarbi, judetul Dambovita (13 ianuarie 2019) si Matca, Judetul Galati, (15 ianuarie 2019).

Ce se intampla in legumicultura in luna noiembrie?

Ce se intampla in legumicultura in luna noiembrie?

In luna noiembrie, unii fermieri ingrijesc culturile de iarna, altii se pregatesc sa dezinfecteze solul, sa inveleasca solarul sau sa aleaga semintele pentru urmatorul sezon.

Ingrasaminte noi din gama Codiagro

Ingrasaminte noi din gama Codiagro

Gama de ingrasaminte Codiagro s-a diversificat cu produse si ambalaje noi.

Lucrarile lunii martie in legumicultura

Lucrarile lunii martie in legumicultura

Prima luna a primaverii este una foarte aglomerata, mai ales pentru legumicultorii care cultiva in solarii. Pregatire solar, plantare rasaduri, etc