Inducerea maririi fructelor si coacerea la tomate

    Pentru obtinerea unei productii ridicate, tomatele necesita anumite valori ale conditiilor de crestere si dezvoltare. Un rol important in obtinerea recoltelor bogate il are si administrarea ingrasamintelor in functie de fazele de dezvoltare ale plantei: faza de rasaduri, plantare-inflorire, dezvoltare vegetativa intensa, recoltare.
    
Pentru faza de dezvoltare a plantei cand fructele sunt legate si se doreste marirea lor, se  recomanda aplicarea ingrasamintelor pe baza de potasiu si calciu. Potasiul este un element indispensabil plantelor pentru buna crestere si dezvoltare. Existenta sa in cantitati corespunzatoare la nivelul plantei determina  dezvoltarea optima iar plantele devin mai viguroase. De asemenea, potasiul mareste puternic capacitatea de aprovizionare a apei la nivel radicular, conducand la fructe de marime mai mare intr-un timp cat mai scurt. Totodata, potasiul mareste dimensiunile fructelor, creste semnificativ precocitatea si imbunatateste calitatea fructelor.

Ingrasamintele de tip NPK ce pot fi administrate sunt:

Solufeed 14:7:28 14:7:28 + Agroxilato K
Soluplant14:14:28 +Agroxilato K

Soluplant 23:7:23 + Agroxilato K

De asemenea, pe tot parcusul acestei perioade, calciul este un element esential care nu trebuie sa lipseasca din planul de fertilizare faziala. O fertilizare corespunzatoare cu calciu, va echilibra procesul de nutritie al plantelor astfel incat sa se beneficieze de o recolta sanatoasa si aspectuoasa.

Produsele pe baza de calciu ce se pot aplica in aceasta faza de dezvoltare sunt:


Alcaplant
Calciamecsi AZOTAT DE CALCIU



Tot in aceasta faza, se poate utiliza o fertilizare cu aplicare foliara, o combinatie formata din:

  Agropotasion+Green-UP+ Borocal,

cu scopul de a disponibiliza resursele energetice acumulate in planta si distribuirea lor catre fructele aflate in faza de dezvoltare maxima.




Faza de dezvoltare maxima a fructelor este urmata de faza de maturare a fructelor si anume coacerea lor.
Pentru faza de inducere a coacerii, se reduce aprovizionarea plantei cu azot si se mareste cantitatea de potasiu. Excesul de azot in aceasta perioada de dezvoltare induce o intarziere a proceselor normale de maturare, astfel ca multe regiuni (in special vasele de transport) isi continua dezvoltarea vegetativa in dauna maturarii, factorii metabolici necesari maturarii si postmaturarii nu se acumuleaza optim, respectivele parti ramanand verzi mult si dupa recoltare. De aceea, in aceasta perioada de dezvoltare trebuie sa predomine ingrasamintele cu potasiu.

 Ingrasamintele recomandate in aceasta faza sunt:

           

Agropotasion     +      PIKALIN

O fertilizare corespunzatoare cu produse pe baza de potasiu ajuta la obtinerea unor fructe cat mai timpurii dar cu o calitate foarte ridicata, exprimata printr-o culoare intensa, concentratie mare de glucide, cantitate mare de factori biologici cum ar fi licopenul, tomatina si vitamina C.


Pentru mai multe detalii sau neclaritati nu ezitati sa ne contactati!


Distribuie acest articol!

Articole similare

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Beneficiile adjuvantilor in tratamentele fitosanitare

Adjuvantii sunt produse utilizate in tratamentele fitosanitare din culturile legumicole, pomicole, viticole pentru a creste eficienta acestora si pentru a amplifica penetrarea substantelor active din produsele aplicate.

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire pentru legume. Afla mai multe despre numeroasele avantaje ale acestei tehnologii si cum poate fi realizata cu o investitie minima.

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Metode de palisare a rasadurilor de legume

Palisarea este o operatiune tehnologică care presupune sustinerea plantelor pentru a creste in sus si ridicarea lor de pe sol, imbunatatindu-se astfel calitatea si cantitatea productiei.

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Avantajele sistemului de irigare prin picurare

Utilizarea unui sistem de irigare prin picurare reprezinta la ora actuala cea mai moderna si economica alegere pentru fermierii din Romania care doresc sa produca legume rentabile si eficiente economic. Va prezentam in acest articol o parte din avantajele utilizarii sitemului de irigare prin picurare.