In continuare vom prezenta cateva dintre numeroasele avantaje a acestui sistem de irigare prin picurare:
1. Se dozeaza exact apa necesara in diferite etape de dezvoltare a culturilor si in functie de tipul de cultura irigat, eliminandu-se in acest fel pierderile;

2. Fiecare plantã în parte poate primi cantitatea optima de apã in functie de necesarul de moment;

3. Consumul de apã pentru irigatie este mai redus cu 20-40%, datoritã uniformitãtii si randamentului ridicat (90-96%) si reducerii pierderilor prin evaporatia din sol si aer;

4. Alimentând cu apã numai zona rândurilor de plante, spatiul dintre rânduri rãmâne uscat, ceea ce permite executarea lucrãrilor agricole în conditii bune, înmultirea buruienilor fiind mult diminuatã;

5. Udarea directã a solului, fãrã umezirea plantelor, împiedicã aparitia si înmultirea bolilor si dãunãtorilor. Se micsoreazã sau se evitã unele tratamente chimice, ceea ce împiedicã poluarea recoltelor;

6. Permite administrarea ingrasamintelor si a diferitelor tratamente in timpul irigarii - prin fertiirigare (tehnologia de aplicare a ingrasamintelor odata cu apa de irigare) se echilibreaza armonios dozele administrate cu necesarul optim al plantelor in diferitele faze de crestere, situatii de stres sau varfuri de sarcina;

7. Mentine structura si textura solului astfel incat sistemul radicular al plantelor se poate dezvolta mult mai bine comparativ cu alte modalitati de irigare;

8. Prin irigarea prin picurare nu se raceste solul in aceeasi masura ca alte tehnologii de irigare ceea ce elimina un stress important al plantei in special primavara;

9. Datorita faptului ca frunzele si tulpina plantei sunt uscate in timpul fertirigarii prin picurare, nu exista riscul arderii plantelor chiar si in cazul irigarii in zilele foarte calduroase cu temperaturi exterioare de peste 40º C;

10. Restringe posibilitatea dezvoltarii buruienilor datorita faptului ca se uda numai zona activa a radacinilor plantelor din cultura, ducand la eliminarea tratamentelor de combatere a buruienilor;

11. Restringe posibilitatea raspandirii la nivelul intregii culturi a bolilor si daunatorilor;

12. Mana de lucru necesara exploatarii instalatiei de irigare prin picurare este mult mai redusa comparativ cu celelate modalitati de irigare, ceea ce inseamna mai mult timp pentru alte activitati si reducerea cheltuielilor;

13. Instalatia de fertirigare prin picurare nu necesita forta de munca calificata pentru exploatare;

14. Permite dozarea exacta a cantitatilor de ingrasaminte administrate in functie de necesarul optim al plantei;

15. Ca un cumul al unora dintre avantajele enumerate mai sus, sistemul de fertirigare prin picurare poate asigura o crestere a productivitatii cu pina la 100%;

16. Este singura metodã de udare care permite automatizarea totalã, datoritã reglãrii precise a debitului si a presiunii apei, precum si declansãrii udãrii pe baza informatiilor înregistrate de senzori cu privire la umiditatea solului, temperatura si umiditatea relativa a aerului.

Schema unui sistem de irigare prin picurare

schema irigare prin picurare


Distribuie acest articol!

Articole similare

Certificarea Global GAP

Certificarea Global GAP

Global GAP este o organizatie globala din sectorul privat, care are ca obiectiv o agricultura sigura si durabila. Prin aceasta organizatie se incearca stabilirea standardelor pentru certificarea produselor agricole din intreaga lume.

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea rasadurilor de legume in sere si solarii

Plantarea se face atunci când răsadurile au ajuns la anumiți parametri de dezvoltare: au vârsta cuprinsă între 55 și 77 de zile – tomate, 60-80 de zile - ardei, înălțime de 20-30 cm, să se vadă bine primul buchet floral, dar să nu fie înflorit, sistemul radicular este bine dezvoltat, răsadurile sunt libere de virusuri, boli și dăunători).

Operatiuni tehnologice la repicarea rasadurilor de legume

Operatiuni tehnologice la repicarea rasadurilor de legume

Repicarea răsadurilor este o operațiune importantă și constă în mutarea răsadurilor crescute pe pat germinativ sau în tăvițe alveolare cu celule mici în pahare individuale rounde sau pătrate ori în tăvi cu celule mai mari.

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti

Schema de tratamente pentru cultura de castraveti, care se aplica in functie de principalele faze ale dezvoltarii plantelor si de aparitie a bolilor

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni

Schema de tratamente pentru cultura de pepeni galbeni si galbeni verzi in camp, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor.