Acest site folosește cookie-uri pentru a vă pune la dispoziție cea mai bună experiență online. Prin continuarea navigării în site, sunteți de acord cu politica noastră de cookie. Sunt de acord Detalii

Vizita la fermele legumicole din Ierapetra, Grecia

Vineri, 21 oct 2016

 

 

   În perioada 17-19 octombrie a.c., Marcoser și Asociația pentru Agricultură Avansată Matca, împreună cu un grup de fermieri din comuna Matca, județul Galați, au organizat o vizită în insula Creta din Grecia, mai exact în orașul Ierapetra, cel mai mare bazin legumicol de pe teritoriul grecesc.
 

                                                                                                  

   Imediat după turism, regiunea Ierapetra este agrară, fiind zona cu cea mai mare concentrare de solarii din Creta. Cu o suprafață de aproximativ 3000 de hectare de sere construite pe structura metalică dar și din lemn și acoperite cu folii de polietilenă, în Ierapetra se cultivă legume precum roșii, castraveți, vinete și ardei. Climatul permite cultivarea pe ciclu prelungit, plantarea răsadurilor făcându-se în luna septembrie, iar culturile sunt menținute până în luna mai. Unul din factorii care influențează perioada de cultivare a legumelor este temperatura, în lunile iunie – august, în această zonă înregistrându-se temperaturi foarte ridicate, neprielnice culturilor din solarii. Printre problemele cu care se confruntă cultivatorii de legume din Ierapetra se numără solul foarte sărac în nutrienți și lipsa apei. Pentru a substitui lipsa apei, fermierii au implementat un sistem de colectare a apelor pluviale cu ajutorul căruia realizează irigarea culturilor.

                                                                                                 

  În cele trei zile ale schimbului de experiență din Ierapetra, grupul nostru și-a putut face o impresie amplă despre tehnologiile de cultivare utilizate în regiunea grecească, având posibilitatea de a vizita mai multe ferme legumicole, lucru facilitat de o firmă grecească cu care am colaborat.


                                                                                                  

  Aspectele care au atras atenția au fost cele legate de profitabilitatea cultivării legumelor, datorită condițiilor climatice, costurile de producție sunt mult mai mici, fiind eliminate cheltuielile de încălzire.Totodată, grație climatului mediteraneean blând, este favorizat exportul de legume în țări din Europa în sezonul rece (octombrie – martie).                                                                                                  

   Pe lângă aceste aspecte, în periplul lor prin solariile grecești, fermierii români au identificat atât asemănări cât și deosebiri față de tehnologiile de cultivare a legumelor în sistem protejat din România, susținând totuși că în țara noastră și în special în bazinul legumicol Matca, tehnologiile de cultură sunt mai avansate dar, din păcate, resursele de care dispunem nu sunt exploatate la maximum.

                                                                                                   

La finele vizitei, grupul de fermieri din Matca si-a exprimat mulțumirea față de experiența dobândită în această deplasare.

 

 

 

 Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea