Plantarea foarte timpurie (la începutul lunii Martie) a legumelor cu cerințe termice ridicate (tomate, ardei, castraveți)  sau in octombrie, noiembrie, decembrie  a salatei verzi, ridichilor si spanacului,  în solarii neîncălzite, a condus la necesitatea implementării unor operații tehnologice pentru menținerea unor temperaturi minime evitând astfel înghețarea plantelor.

Din punct de vedere istoric, prima modernizare a tehnologiei de obținere a culturilor cât mai timpurii a fost utilizarea solariilor cu acoperire dublă. În ceea ce privește foliile utilizate, la început se utilizau ambele folii din polietilenă, stabilizate UV 6-12 luni, fără alți aditivi în componența sa, folia de rândul II fiind în general mai subțire decât cea de acoperire.

O a doua etapă în creșterea timpurietății a fost utilizarea foliilor de acoperire profesionale cu aditivi de termicitate și stabilitate mecanică, cu utilizare îndelungată de până la 6 ani în paralel cu modificarea tipului constructiv al solarului, acestea devenind un monovolum cu dimensiuni foarte mari. Coeficientul de termicitate al foliei de acoperire a crescut de la o folie normală care are circa  4% la 14% la folia profesională de acoperire.

Următoarea etapă, cea care este și cea mai recentă, este introducerea în  structura solarului cu acoperire dublă a foliei termice cu un coeficient de termicitate foarte mare de până la 48%. Testarea și implementarea acestei tehnologii ca de altfel și introducerea în comerț a primelor folii termice în România au fost facute de către echipa Marcoser.

Folia termică de rândul II se amplasează între plante și folia de acoperire, de obicei la înălțimea streșinii, ca un tavan foarte ușor înclinat pentru scurgerea picăturilor de apă formate pe suprafața foliei și a picăturilor de apă formate și căzute de pe folia principală.
În fotografia următoare se poate observa cu exactitate așezarea foliei termice de rândul II în serele și solariile de la Matca


Principalele caracteristici ale foliei termice sunt prezentate  în tabelul următor:

Nr.
Crt.
Proprietati Standard Folie cu efect termic Folie Standard
1. Materie prima   LDPE LDPE
2. Grosime (microni) ISO4591 40 80
3. Grame/metru patrat   39,2 90
4. Transmisia totala a luminii (%) EN2155-5 96 89
5. Efectul termic (%) EN13655 48 4
6. Durata de viata(luni)   36 12


O monitorizare automată a temperaturilor măsurate din minut în minut din două solarii alăturate, cu aceeași suprafață, în paralel cu monitorizarea temperaturilor din exterior la o cultură  timpurie de tomate, dovedește științific faptul că în solarul cu folie termică temperatura ambientală , în momentele cele mai critice (dimineața când afară se înregistrează cele mai mici temperaturi) este permanent mai mare decât afară cu 4-5 grade C și cu 2-3 grade C mai mari decât în solarul fără folie termică. 


În tabelul următor sunt prezentate datele statistice ale masuratorilor și evolutia temperaturilor în cele trei medii:

Nr. Crt.   Folie termica Folie standard Afara
1. Nr. de măsuratori 16001 16001 3202
2. Temperatura medie (grade C) 18.99 16.82 13.64
3. Temperatura minima (grade C) 8.00 6.60 3.10
4. Temperatura maxima (grade C) 43.00 39.50 34.00

În fiecare dintre cele două solarii s-a măsurat temperatura din minut în minut de 16000 de ori, iar afară s-a măsurat temperatura din 5 în 5 minute de 3202 ori. Temperatura medie realizată în solarul cu folie termică a fost de 18,99 grade C cu 2,17 grade mai mare decât temperatura medie înregistrată în solarul cu folie standard netermică și cu 5,35 grade C mai mare decât media temperaturilor de afară.

Sursa: Ing. drd. Costel Pohrib, Ing Marius Petrache, Tehnologii moderne de cultura a legumelor timpurii in sere si solarii, Ed. Printech, Bucuresti, 2011, pag 12-14.

Distribuie acest articol!

Articole similare

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Avantajele utilizarii foliei microporoase antiinghet

Utilizarea foliei microporoase pentru obtinerea culturilor extratimpurii de varza, pepeni, cartofi sau pentru projetajarea impotriva brumelor a culturilor de ardei gogosar sau capia, a devenit o practica larg intalnita si cu beneficii certe datorita numeroaselor avantaje.

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire. Utilizari si Avantaje

Folia de mulcire pentru legume. Afla mai multe despre numeroasele avantaje ale acestei tehnologii si cum poate fi realizata cu o investitie minima.

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare

Avantajele utilizarii tavitelor alveolare!

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la pepeni

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la pepeni

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de pepeni bazate pe rezultatele testelor din loturile experimentale si din bazinele legumicole

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari in aplicarea produselor de protectie a plantelor

Recomandari si bune practici in aplicarea produselor de protectie a plantelor in siguranta pentru sanatatea oamenilor si a mediului inconjurator.

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la ardei

Planuri de fertilizare radiculara si foliara la cultura de ardei pentru impiedicarea dezechilibrelor care ar influenta productivitatea plantelor