Proiect Gel Treat - Marcoser

Numar Eureka:
E! 13432

Numar contract de finantare: 260 / 2021

Program PN III: Cooperare Europeana si Internationala-Subprogram 3.5- Alte Initiative si programe europene si internationale – Proiecte EUREKA Traditional, EUREKA-Cluster, Eurostars

Tip proiect: EUREKA Traditional

Titlul proiectului: Tratamente inovatoare pe baza de geluri proteice pentru cresterea calitatii si productiei de legume, in cadrul agriculturii durabile - Acronim GEL-TREAT

Durata: 1.09.2021-30.08.2024

Finantare: uefiscdi.gov.ro

Coordonator: MARCOSER S.R.L. - www.marcoser.ro

Parteneri:

  1. INCDTP-Sucursala ICPI, www.icpi.ro

  2. Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara (USAMV), www.usamv.ro

  3. Kazlıçeşme Deri Ürünleri Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti. (Kazlıçeşme), http://kazlicesme.com.tr/

Proiect GEL-TREAT


Obiective:

Obiectivul general al proiectului GEL-TREAT este de realizare a unor geluri proteice inovative pe baza de colagen si/sau cheratina, din surse regenerabile, utilizate pentru tratarea radiculara si/sau foliara a plantelor de tomate ca alternativa la utilizarea tratamentelor de fertilizare obtinute prin sinteza chimica.

Obiectivele specifice ale proiectului sunt:

  • Selectarea resurselor regenerabile de cheratina si colagen pentru realizarea gelurilor proteice utilizate pentru fertilizarea foliara si/sau radiculara a plantelor de tomate;

  • Elaborarea modelelor experimentale pentru obtinerea gelurilor fertilizante pentru tratarea foliara si/sau radiculara a plantelor de tomate;

  • Dezvoltarea experimentala si demonstrarea la nivel pilot a metodelor de obtinere si caracterizarea gelurilor fertilizante pe baza de cheratina si colagen pentru tratamentul biostimulator asupra plantelor de tomate;

  • Realizarea in parteneriat international a gelurilor fertilizante pe baza de cheratina si colagen pentru biostimularea plantelor de tomate;

  • Dezvoltarea experimentala si demonstrarea eficientei noilor geluri fertilizante pe baza de cheratina si colagen pentru biostimularea plantelor de tomate;

  • Protectia drepturilor de proprietate intelectuala si diseminarea pe scara larga a informatiilor.

Scurta descriere:

Proiectul GEL-TREAT doreste sa raspunda economiei circulare prin dezvoltarea de tratamente inovative pe baza de geluri proteice obtinute din subproduse din industria de pielarie, cresterea ovinelor sau procesarea pestilor.

Fertilizarea cu produse sub forma de geluri reprezinta ultima generatie de lichide de fertilizare cu avantaje privind stabilitatea produselor, reducerea pierderilor datorita umiditatii, ploilor sau irigatiilor, doze mai mici de aplicare datorita concentratiei mai mari etc.

Activitati pe Etape:

Etapa 1 – Cercetare industriala pentru definirea de noi geluri proteice pentru aplicare in tratamentele legumelor

Obiectivul etapei I Cercetare industriala pentru definirea de noi geluri proteice pentru aplicare in tratamentele legumelor a fost elaborarea si experimentarea modelelor experimentale de geluri proteice obtinute din piele de bovina si din reziduuri de peste cu proprietati bioactive pentru tratamentul foliar si/sau radicular al plantelor de tomate.

modelele experimentale de geluri proteice obtinute din piele de bovina si din reziduuri de peste 

Etapa 2 – Cercetare industriala pentru demonstrarea functionalitatii noilor geluri fertilizante pentru culturile legumicole

Obiectivul etapei II  Cercetare industriala pentru demonstrarea functionalitatii noilor geluri fertilizante pentru culturile legumicole a fost formularea gelurilor proteice pe baza de gelatina si / sau cheratina pentru testarea in campul experimental a proprietatilor bioactive pentru cultura de tomate in spatiul protejat, in cadrul serelor Marcoser .

Au fost realizate loturi test de geluri fertilizante pe baza de gelatina bovina/ peste aditivate cu cheratina / microelemente cu rapoarte diferite N:P:K, pentru etape diferite de vegetatie ale plantelor de tomate. Aceste geluri fertilizante au fost caracterizate fizico-chimic.

Loturi test de produse pentru diferite etape de vegetatie ale culturii de tomate

A fost elaborata tehnologia de realizare a noilor geluri proteice precum si tehnologia de aplicare a gelurilor in cultura de tomate in spatii protejate.

Gelurile proteice au fost testate, plantele au fost atent monitorizate pe parcursul intregii perioade de vegetatie, iar dupa recoltare tomatele au fost caracterizate din punct de vedere biochimic.

Rasaduri de tomate tratate cu gelurile fertilizante

Aplicarea radiculara a gelurilor proteice a inregistrat rezultate favorabile privind stimularea dezvoltării plantelor, cresterea producției si imbunatatirea calitatii și a caracteristicilor nutraceutice a tomatelor.

Evolutia cresterii continutului de substanta uscata si glucide totale pentru rasadurile tratate

Diseminarile pe scara larga a rezultatelor au fost realizate prin prezentarea a 2 comunicari la conferinte internationale si trimiterea spre publicare a unui articol indexat ISI  la revista Agriculture.



Distribuie acest articol!

Articole similare

PROIECT GEL-TREAT

PROIECT GEL-TREAT

Proiect GEL-TREAT - Tratamente inovatoare pe baza de geluri proteice pentru cresterea calitatii si productiei de legume, in cadrul agriculturii durabile