SUSCu totii ne dorim ca folia pe care o alegem pentru solarul nostru sa aiba o durata de viata cat mai mare. Dar durata de viata a foliei nu este singura caracteristica a unei folii profesionale de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem folia pentru solar.

 

Prin acest articol dorim sa va facem cunoscute principalele caracteristici pe care folia profesionala ar trebui sa le aiba pentru a obtine culturi timpurii, recolte bogate si deci o afacere prospera.

 

Principalele proprietati pe care o folie profesionala trebuie sa le aiba sunt:

1. Folia de acoperire trebuie sa fie rezistenta la razele soarelui pentru o durata de timp cel putin egala cu garantia oferita de producator. Aceasta proprietate se numeste "stabilizarea UV a foliei";

2. Folia de acoperire trebuie sa blocheze sau sa impiedice cat mai mult posibil pierderea de caldura acumulata in timpul zilei, in special daca se  are in vedere obtinerea de culturi  de legume extra timpurii. Aceasta proprietate se numeste “efect termic”.

3. Folia de acoperire trebuie sa fie transparenta la razele luminoase din zona asa numita zona fotosintetizanta activa. Aceasta proprietate este esentiala pentru dezvoltarea optima a plantelor si se numeste „transparenta in zona PAR” (photosynthetically active range);

4. Folia de acoperire trebuie sa reziste la actiuni mecanice elastice de genul dilatare la caldura si contractare la ger, rezistenta la incarcatura de zapada, rezistenta la grindina, etc. Aceasta proprietate se numeste „rezistenta mecanica si elasticitate”

Proprietatile optionale pe care o folie profesionala le poate avea in plus fata de cele principale sunt:

1. „Difuzia luminii” – prezenta razelor de lumina din zona PAR poate fi completata cu schimbarea directiei acestora la intrarea in sera sau solar oferind lumina plantelor din toate directiile;

2. Anti-picurare (anti drip) – prevenirea formarii picaturilor mari de apa pe fata interioara a foliei, aceste picaturi fiind inlocuite cu picaturi foarte mici, aproape nedetectabile ce seamana foarte mult cu un strat uniform, foarte subtire de apa;

3. Blocarea intrarii in sera sau solar a radiatiilor UV;

4. Anti-ceata (anti fogging) – prevenirea formarii cetii in sere si solarii;

5. Cresterea cantitatii de radiatii UV care intra in sere si solarii;

6. Anti-praf (anti dust) – prevenirea depunerii de praf pe suprafata exterioara a foliei.

 

Puteti consulta tipurile de folii profesionale din portofoliul firmei noastre aici.

 

In continuare, va supunem atentiei un interviu cu Dl. Ing. Dr. Marius Petrache, interviu in care veti afla rolul pe care il are utilizarea foliei profesionale in dezvoltarea sectorului legumicol din Romania.Distribuie acest articol!

Articole similare

Marcoser sustine viitorii specialisti in legumicultura

Marcoser sustine viitorii specialisti in legumicultura

Impreuna cu partenerii nostri de la Nu Oricum am ridicat un solar nici prea mare, dar nici mic- suficient cat elevii de la Liceul Tehnologic Cudalbi sa poata sa-si planteze propriile plantute, sa le ingrijeasca, sa invete, iar la sfarsit sa culeaga roadele muncii si ale invataturii lor.

Simpozion Marcoser in Jirlau (BR), 25 nov. 2014

Simpozion Marcoser in Jirlau (BR), 25 nov. 2014

Marti, 25 nov. 2014, la Caminul Cultural din Jirlau, echipa Marcoser a organizat simpozionul cu tema "Tehnologii noi si produse avansate pentru cresterea productivitatii si imbunatatirea calitatii culturilor legumicole".

Simpozion Marcoser în Jirlău, decembrie 2016

Simpozion Marcoser în Jirlău, decembrie 2016

Vineri, 16 decembrie 2016, Marcoser a organizat un simpozion cu tema "Fertilizarea la tinta in functie de fazele de dezvoltare ale plantelor", în localitatea Jirlău din județul Brăila.

Simpozioane Marcoser noiembrie 2015 - februarie 2016

Simpozioane Marcoser noiembrie 2015 - februarie 2016

În perioada noiembrie 2015- februarie 2016, echipa MARCOSER organizează pentru al șaptelea an consecutiv, seria de prezentări și simpozioane ”Tehnologii noi și produse avansate pentru creșterea productivității și îmbunătățirea calității culturilor legumicole”în marile bazine de cultivare a legumelor din tara noastra și Republica Moldova.

Simpozion Marcoser in Sandra, Timis

Simpozion Marcoser in Sandra, Timis

Vineri, 29 ianuarie 2016, în localitatea Șandra, din județul Timiș, echipa Marcoser a organizat simpozionul cu tema "Tehnologii moderne și produse avansate pentru creșterea productivității și îmbunătățirea calității culturilor legumicole".

Simpozion Marcoser in Ialoveni, Republica Moldova

Simpozion Marcoser in Ialoveni, Republica Moldova

Vineri, 20 februarie 2015, în Ialoveni, Republica Moldova, Echipa Marcoser a organizat simpozionul cu tema Tehnologii moderne și produse avansate pentru creșterea productivității și îmbunătățirea calității culturilor legumicole.

Comentarii