SUSCu totii ne dorim ca folia pe care o alegem pentru solarul nostru sa aiba o durata de viata cat mai mare. Dar durata de viata a foliei nu este singura caracteristica a unei folii profesionale de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem folia pentru solar.

 

Prin acest articol dorim sa va facem cunoscute principalele caracteristici pe care folia profesionala ar trebui sa le aiba pentru a obtine culturi timpurii, recolte bogate si deci o afacere prospera.

 

Principalele proprietati pe care o folie profesionala trebuie sa le aiba sunt:

1. Folia de acoperire trebuie sa fie rezistenta la razele soarelui pentru o durata de timp cel putin egala cu garantia oferita de producator. Aceasta proprietate se numeste "stabilizarea UV a foliei";

2. Folia de acoperire trebuie sa blocheze sau sa impiedice cat mai mult posibil pierderea de caldura acumulata in timpul zilei, in special daca se  are in vedere obtinerea de culturi  de legume extra timpurii. Aceasta proprietate se numeste “efect termic”.

3. Folia de acoperire trebuie sa fie transparenta la razele luminoase din zona asa numita zona fotosintetizanta activa. Aceasta proprietate este esentiala pentru dezvoltarea optima a plantelor si se numeste „transparenta in zona PAR” (photosynthetically active range);

4. Folia de acoperire trebuie sa reziste la actiuni mecanice elastice de genul dilatare la caldura si contractare la ger, rezistenta la incarcatura de zapada, rezistenta la grindina, etc. Aceasta proprietate se numeste „rezistenta mecanica si elasticitate”

Proprietatile optionale pe care o folie profesionala le poate avea in plus fata de cele principale sunt:

1. „Difuzia luminii” – prezenta razelor de lumina din zona PAR poate fi completata cu schimbarea directiei acestora la intrarea in sera sau solar oferind lumina plantelor din toate directiile;

2. Anti-picurare (anti drip) – prevenirea formarii picaturilor mari de apa pe fata interioara a foliei, aceste picaturi fiind inlocuite cu picaturi foarte mici, aproape nedetectabile ce seamana foarte mult cu un strat uniform, foarte subtire de apa;

3. Blocarea intrarii in sera sau solar a radiatiilor UV;

4. Anti-ceata (anti fogging) – prevenirea formarii cetii in sere si solarii;

5. Cresterea cantitatii de radiatii UV care intra in sere si solarii;

6. Anti-praf (anti dust) – prevenirea depunerii de praf pe suprafata exterioara a foliei.

 

Puteti consulta tipurile de folii profesionale din portofoliul firmei noastre aici.

 

In continuare, va supunem atentiei un interviu cu Dl. Ing. Dr. Marius Petrache, interviu in care veti afla rolul pe care il are utilizarea foliei profesionale in dezvoltarea sectorului legumicol din Romania.Distribuie acest articol!

Comentarii

Articole similare

Noutati Marcoser la Indagra 2014

Noutati Marcoser la Indagra 2014

Marcoser va participa si anul acesta la cel mai mare eveniment agricol al anului, INDAGRA 2014-Targul International de produse si echipamente in domeniul agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehniei, ce are loc la complexul expozitional Romexpo. Standul Marcoser este amenajat in Pavilionul C4-C5, Standul 91.

Simpozion Marcoser in  Jirlau

Simpozion Marcoser in Jirlau

Joi, 19 noiembrie 2015, echipa Marcoser a organizat simpozionul cu titlul "Tehnologii noi si produse avansate pentru cresterea productivitatii si imbunatatirea calitatii culturilor legumicole" in localitatea Jirlau, judetul Braila.

Simpozion Marcoser in Zebil (TL), 20 nov. 2014

Simpozion Marcoser in Zebil (TL), 20 nov. 2014

Joi, 20 noiembrie 2014, echipa Marcoser a organizat in localitatea Zebil, judetul Tulcea, simpozionul cu tema „ Tehnologii noi si produse avansate pentru cresterea productivitatii si imbunatatirea calitatii culturilor legumicole”.

Eveniment Marcoser la Ferma Nu Oricum Serv

Eveniment Marcoser la Ferma Nu Oricum Serv

Duminica, 30 iunie 2019, am organizat un eveniment de prezentare a loturilor demonstrative din portofoliul Semillas Fito.

Simpozion Marcoser in Lunguletu, DB.

Simpozion Marcoser in Lunguletu, DB.

Sâmbată, 21 februarie, 2015, în localitatea Lungulețu, județul Dâmbovița, echipa marcoser ba organizat simpozionul cu tema Tehnologii moderne și produse avansate pentru creșterea productivității și îmbunătățirea calității culturilor legumicole.

Simpozion Marcoser in Ineu si Mihai Viteazu

Simpozion Marcoser in Ineu si Mihai Viteazu

In perioada 13.01.2018- 14.01.2018, echipa Marcoser s-a deplasat pentru a sustine simpozionul cu tema “Tehnologii moderne si produse avansate pentru creșterea productivității și calității legumelor" in localitatile Mihai Viteazu din jud. Cluj si Ineu din jud. Arad.