?>

Calendarul ne spune ca ne aflam in plina iarna insa, pentru legumicultori, luna februarie nu este o luna de odihna, ci, dimpotriva, o luna cu multe  activitati.

In aceasta perioada, in cele mai multe solarii au aparut si primele plante, semn ca nu este loc de pauza in activitatea unui legumicultor. 

Care sunt principalele activitati din aceasta luna?

Izolarea solarului

Fiecare fermier stie cat de importanta este temperatura in procesul de producere a rasadurilor si de aceea urmareste sa asigure un mediu propice plantelor din solar.

Una din modalitatile care contribuie la cresterea temperaturii din interiorul solarului este utilizarea foliei termice de randul 2.

Aceasta este disponibila in 2 variante, cu grosime de 40 de microni sau de 50 de microni, are un grad inalt de termicitate si  este transparenta.

Un beneficiu al utilizarii foliei de randul 2 este acela ca reduce seminficativ cheltuielile cu energia termica in perioada cu temperaturi scazute, asigurand o temperatura mai mare cu 3-5 grade C la interior fata de exterior. 

Folie termica de randul 2

Repicarea rasadurilor

In luna februarie, rasadurile semanate in luna ianuarie ar trebui sa fie deja bine dezvoltate astfel incat sa se poata repica, iar pentru aceasta operatiune se pot utiliza ghivece patrate 8 x 8 x 7. 

Aceastea au un interior larg si in acest fel se asigura spatiul necesar dezvoltarii radacinii si cresterii optime a plantelor. 

De asemenea, utilizarea ghivecelor patrate permite distantarea plantelor pe masura ce acestea se dezvolta astfel incat sa se asigure o buna aerisire a rasadurilor. 

Ghivece patrate pentru repicare

Aplicarea tratamentelor fitosanitare

Una dintre cele mai des intalnite probleme in faza de rasad este complexul de cadere a plantutelor, de aceea in aceasta perioada se fac tratamente cu Previcur, pentru a preveni aparitia acestei probleme. Este un fungicid cu un mecanism complex de actiune si se aplica radicular. 

Aplicarea tratamentelor la rasaduri

Semanarea culturilor pentru ciclul intermediar

Tot in luna februarie, se seamana si tomatele pentru plantarea in solarii neincalzite sau pentru plantare in camp.

Semanarea in tavite alveolare

Pentru acest ciclu de cultura  se preteaza varietatile cu crestere nedeterminata, de exemplu Vitara F1. Acestea se pot semana in tavite alveolare cu 200 sau 288 de celule si apoi se pot repica in tavi cu 24 sau 28 de celule. 

In urmatorul clip puteti vedea procedeul de semanare in tavite.

Acestea sunt principalele activitati ale legumicultorilor in luna februarie. Speram ca informatiile oferite va sunt folositoare. Va dorim un sezon productiv!

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!



Distribuie acest articol!

Articole similare

Lucrarile pe care le efectuam in legumicultura in luna septembrie

Lucrarile pe care le efectuam in legumicultura in luna septembrie

In luna septembrie ingrijim culturile de pe ciclul prelungit si ciclul al doilea si facem pregatiri pentru culturile din sezonul rece.

Simpozioane Marcoser sezonul 2019

Simpozioane Marcoser sezonul 2019

Anul 2019 a debutat cu seria simpozioanelor organizate de catre echipa noastra in patru mari bazine legumicole din tara: Colibasi, judetul Giurgiu (7 ianuarie 2019), Balta Doamnei, judetul Prahova, (8 ianuarie 2019) Baleni Sarbi, judetul Dambovita (13 ianuarie 2019) si Matca, Judetul Galati, (15 ianuarie 2019).

Beltanol -  fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculare

Beltanol - fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculare

Beltanol este un fungicid- bactericid pentru combaterea bolilor vasculate la plante, produse de ciuperci sau bacterii care afecteaza radacinile

Varietati noi de seminte profesionale de la Semillas Fito

Varietati noi de seminte profesionale de la Semillas Fito

In portofoliul nostru de seminte profesionale de la Semillas Fito am adaugat noi varietati de seminte de tomate, castraveti si ardei capia.

Lucrarile lunii martie in legumicultura

Lucrarile lunii martie in legumicultura

Prima luna a primaverii este una foarte aglomerata, mai ales pentru legumicultorii care cultiva in solarii. Pregatire solar, plantare rasaduri, etc

Lucrarile lunii decembrie in legumicultura

Lucrarile lunii decembrie in legumicultura

Ne apropiem cu pasi repezi catre luna decembrie, ultima luna a anului 2020, un an foarte diferit si cu multe provocari atat in viata sociala cat si in domeniul legumicol. Insa, si in acest context mai dificil, fermierii si-au continuat activitatile, aratand rolul important pe care il are sectorul agricol pentru tara noastra si pentru locuitorii ei.