?>

Obtinerea unor rasaduri calitative poate reprezenta o provocare permanenta pentru producatorii de legume, daca tinem cont de toate impedimentele care pot aparea pe toata perioada de dezvoltare si de impactul pe care il are calitatea rasadului asupra recoltelor de mai tarziu.  

Pe langa protectia fitosanitara, fertilizarea rasadurilor are un rol foarte important in obtinerea unor culturi sanatoase si, de aceea, in acest articol ne vom concentra asupra acestui aspect. 

Schema de fertilizare pe care o propunem este impartita in 3 stadii: 

  • Dupa rasarire 
  • Dupa repicat 
  • Inainte de plantare

Dupa rasarire 

In prima faza, dupa rasarire, se recomanda, o pulverizare fina cu Sprintene (10ml/10l apa) sau o fertilizare  radiculara cu Sprintene (10ml/10l apa). 

Aceste tratamente se pot aplica saptamanal, prin alternare, pe toata perioada acestui stadiu.

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.

Dupa repicat 

  • O prima fertilizare se va face cu Sprintene (200ml/ 200 l apa), aplicare radiculara.
  • O a doua fertilizare se va face in functie de amestecul utilizat: 
Daca in amestecul utilizat s-a folosit doar turba, perlit horticol si ingrasamant cu degajare lenta, prima fertilizare se va face radicular cu:
Sprintene (200ml/200l apa) + Calciamec/Alcaplant (400g/200l apa) 

Daca in amestecul utilizat s-a folosit pamant de padure/mranita, prima fertilizare se va face radicular cu: Sprintene (200ml/200l apa) + Sal-wax (400g/200l apa) 

Video - Fertilizarea rasadurilor de legume cu Sprintene si Sal-Wax Ca


Exista posibilitatea ca pamantul/mranita sa aiba in compozitia sa anumite saruri daunatoare viitoarelor plantute si, de aceea, este recomandata utilizarea ingrasamantului Sal-wax Ca, acesta avand rol de neutralizare a sarurilor toxice.  

In acest stadiu putem face fertilizari pentru o dezvoltare armonioasa a plantutelor aplicand radicular o a doua fertilizare cu una dintre urmatoarele combinatii: 

Econatur 20:20:20 (100-200g/200l apa) + Codiorgan A50 (100 g/200l apa) sau Ultrasol 20:20:20 (100-200g/200l apa) + Codiorgan A50 (100 g/200l apa) 

Solutia preparata se aplica cu mare atentie, astfel incat sa nu se atinga varfurile de crestere ale plantelor.  

  •   O a treia fertilizare este pentru intarirea imunitatii  

Se aplica radicular: Sprintene (200ml/200l apa) + Codicobre (300ml/200 lapa) 

  •  A patra fertilizare, este pentru a preveni carenta de microelemente 

Se aplica foliar sau radicular, una dintre urmatoarele combinatii de produse: 

Cu aplicare foliara: Sprintene (10 ml/10 l apa) + Poligreen Mix L (20 ml/10 l apa) 

Cu aplicare radiculara: Poligreen Mix L (20 ml/10 l apa) sau - Econatur Micro Plus (20 g/10 l apa) 

Pe toata perioada acestui stadiu, se pot aplica, pentru stres din diferite cauze, una dintre urmatoarele fertilizari foliare: Sprintene (10 ml/10 l apa) + Borocal (20 ml/10 l apa) sau Sprintene (10 ml/10 l apa) + Codiorgan A50 (3 g/10 l apa).

Inainte de plantarea rasadurilor 

  • Pentru o inflorire mai buna, se aplica, cu 10 zile inainte de plantare, atat foliar cat si radicular, unul dintre urmatoarele ingrasaminte: 

Cu aplicare foliara: Floramec Avance (20 ml/10 l apa) 

Cu aplicarea radiculara: Sprintene (200 ml/200 l apa) + Floramec (500 ml-1 l/200 l apa) 

  • Tot inainte de plantare, cu 3 zile, se aplica radicular, pentru intarirea imunitatii, una dintre urmatoarele combinatii de produse: 

Sprintene (200 ml/200 l apa) + Codicobre (300 ml/200 l apa) sau Sprintene (200 ml/200 l apa) + Pikalin (300 ml/ 200 l apa).

Acestea sunt cele mai importante fertilizari care trebuie aplicate in stadiul de rasad. Daca pe parcursul producerii rasadurilor intampinati anumite probleme, inginerii nostri horticoli vă pot oferi toate sfaturile de care aveți nevoie. 

Produse recomandate:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate

Schema de tratamente pentru cultura de tomate, care se aplica in functie de aparitia bolilor si contine produsele omologate, in dozele recomandate

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Recomandari privind utilizarea substratului profesional pentru semanat

Rasadurile sanatoase, bine dezvoltate, cu radacini bogate, sunt baza unei culturi reusite, toate fazele de dezvoltare ulterioare fiind conditionate strict de calitatea rasadurilor.

Avantajele utilizarii foliei profesionale

Avantajele utilizarii foliei profesionale

Numeroasele avantaje pe care le prezinta utilizarea unei folii profesionale pentru acoperirea serelor si solariilor, se datoreaza in principal proprietatilor deosebite pe care le au aceste tipuri de folie.

Folia Termica - 6 beneficii ale utilizarii in sera si solar

Folia Termica - 6 beneficii ale utilizarii in sera si solar

Folia termica de dublura ajuta la mentinerea unei temperaturi ridicate in sere si solarii. Afla 6 beneficii ale utilizarii foliei termice in solar.

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Secretul succesului in legumicultura: hibridul de legume potrivit

Selectia hibridului de legume potrivit, este una dintre cele mai importante decizii pe care cultivatorul comercial trebuie sa o ia in fiecare sezon.

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii

Dezinfectia solului in sere si solarii preintampina transmiterea bolilor si a daunatorilor de la un ciclu de cultura a legumelor la altul. Etape si reguli importante, in vederea realizarii cu succes a dezinfectiei.