?>
Potasiul este un element obligatoriu in nutritia plantelor, acumulandu-se indeosebi in tesuturile cu metabolism intens si crestere rapida. Acesta confera rezistenta la cadere si frangere, la ger, fata de boli si daunatori, confera calitate recoltei – culoare, aroma si gust.

CArenta de potasiu la tomate

Simptome ale deficitului de potasiu la legume

  • Tomate: ingalbenirea frunzelor bazale, roluire usoara, apoi maronirea zonelor galbene coacerea neuniforma a fructelor, nervuri verzi in interior.
Deficit de potasiu la tomatele cu fructe
  • Varzoase(varza, conopida): funzele au culoarea verde inchis, apoi  se ingalbenesc, se necrozeaza pe margini si intre nervuri, capatana ramane mica, moale, pufoasa.
  • Castravete: decolorarea marginilor frunzelor si necrozarea ulterioara, la carenta puternica decolorarea apare si intre nervuri, fructe in forma de bec (umflate la varf si subtiri la coada)
Carenta de potasiu la rasadul de castraveti

Carenta de potasiu la castraveti - Fructe sub forma de bec
  • Ceapa: frunzele batrane se ingalbenesc, apoi frunzele se incretesc, bulbul ramane mic.
  • Salata: frunzele devin verde inchis iar frunzele batrane se necrozeaza pe margini.
  • Telina:  apar frunze de culoare verde inchis apoi apar pete necrotice; radacina ramane mica, uneori goala in interior.
  • Pepene galben: lipsa striatiilor pe coaja fructului.                                                                                         

Obtine Culturi de Calitate

Invata cum sa faci asta, din ghidul de nutritie si protectie realizat de Marcoser

Afla toate informatiile necesare despre problemele ce pot aparea la culturile horticole, solutiile, precum si produsele utilizate pentru a avea culturi de calitate.



Cauze si conditii de aparitie a carentei de potasiu

Aprovizionarea slaba sau absorbtia scazuta a potasiului, in special in perioada de marire intensiva a fructelor induce procese fiziologice de relocare a potasiului (potasiul fiind printre cele mai mobile elemente in planta) din frunzele bazale (cu aparitia zonelor galbene ) catre fructe, unde este mare nevoie de el pentru transportul glucidelor.
Daca nu se intervine prompt cu potasiu, zonele galbene se vor mari, se vor maroni, si apoi se vor usca.
                                                                                                                                                                                                                                                              
Carenta de potasiu la pepenele galben            

Masuri de prevenire a carentei de potasiu

Pentru a preveni carenta de potasiu, puteti aplica tratamente cu urmatoarele ingrasaminte:

Tratamente cu aplicare radiculara:

Tratamente cu aplicare foliara:

Intra in comunitatea cultivatorilor de legume din Romania!

--
Informatiile oferite sunt recomandari generale, elaborate cu grija, pentru a contribui la dezvoltarea in conditii optime a culturilor. Cu toate acestea, circumstantele locale, conditiile de mediu, gradul de infectie, aplicarile necorespunzatoare ale produselor, greselile tehnologice, pot produce modificari asupra rezultatelor obtinute. Din aceste motive, Marcoser nu isi poate asuma raspunderea pentru eventualele efecte negative din cultura.



Distribuie acest articol!

Articole similare

Omida Fructelor

Omida Fructelor

Omida fructelor (Helicoverpa armigera) este o specie polifaga care ataca numeroase specii de plante din flora spontana si de cultura. La legume, ataca tomatele, ardeii, vinetele, fasolea.

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba - Control si combatere

Musculita alba este un daunator caracteristic culturilor crescute in sera si solar. Provoaca pagube numeroase plantelor si transmite virusi

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii - daunatorii periculosi din culturile de legume

Nematozii sunt daunatori periculosi pentru culturile de legume care produc pagube insemnate. Afla care sunt metodele de control si de combatere.

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor

Caderea plantutelor este un fenomen destul de frecvent in activitatea de producere a rasadurilor, fiind intalnit la cele mai importante specii legumicole (tomate, castraveti, vinete, varza, ardei).

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm)

Ofilirea bacteriana a tomatelor (Cmm), este una dintre cele mai agresive boli la cultura de tomate, mai ales in spatiile protejate.

Patarea unghiulara la castraveti

Patarea unghiulara la castraveti

Dintre bolile produse de bacterii la cultura de castraveti, Patarea unghiulara provocata de bacteria Pseudomonas syringae pv Lachrymans este cea mai cunoscuta si deopotriva cea mai pagubitoare.