Recomandari tehnice pentru cultura salatei

Marţi, 29 aug 2017
În ultimul timp, cultura de salată extratimpurie, câștiga tot mai mult teren în Romania. Din pacate, din cauza temperaturilor extreme dar și lipsa unei tehnologii moderne și avansate de cultura a salatei, se înregistrează pierderi masive, ajungându-se până la compromiterea totală a culturii.

Cultura salatei in solar        Cultura salatei in solar       Cultura salatei in solar      

De aceea, pentru cultivarea salatei trebuie să se țină cont de anumiți parametri:Temperatura

Temperatura optimă de germinare este de 18oC, inclusiv temperatura substratului. Una dintre cele mai mari greșeli efectuate la semănarea salatei în sezonul cald de vară-toamnă (august-septembrie) este neasigurarea condițiilor necesare germinării și răsăririi optime. În această perioadă de vară-toamnă, temperaturile medii zilnice și uneori chiar și nocturne pot fi peste 20oC. La semanarea salatei în perioadele de vară și început de toamnă este imperios necesar asigurarea conditiilor de germinare și ne referim în primul rând la temperatura și lumina: temperatura trebuie sa fie de 18oC și întuneric complet timp de 2 zile, iar umiditatea relativă a mediului trebuie sa fie de 100%.
ATENTIE! Temperaturile mai mari de 20oC în perioada de germinare și răsărire poate duce la scaderea considerabilă a răsăririi sau la prelungirea exagerată a perioadei de răsărire (chiar și după săptămâni de la semanare), iar la unele varietăți există posibilitatea să nu răsară deloc deși sămânța este în regulă (cu ladițele semănate și nerăsărite după mai mult de 2 saptamani se poate face un test de răsărire, prin amplasarea lor la întuneric și cât mai ferit de caldură).
În cazul în care nu există sisteme de control a temperaturii și umidității (cele mai întâlnite cazuri în sistemul de cultură din România), amplasați tavițele sau patul germinativ cu salata semanata în cele mai umbrite și ferite de caldură locuri. De asemenea, substratul semanat cu salata trebuie sa fie complet la întuneric timp de 2-3 zile până la răsărire și apoi descoperite.


                                                                                                                       

La temperaturi de 7-10oC semințele germinează și plantele răsar în 6-10 zile de la semanat.
În faza de rozetă 5-6 frunze, rezistă la temperaturi de -5/-6 grade C, fără a pieri. În faza de formare a căpățânilor, temperaturi de -2 / -3 grade C pot fi dăunătoare.
Temperatura optimă de creștere a frunzelor și formare a căpățânilor poate fi de 20-22 grade C, pe vreme însorită și de 15-16 grade C pe timp noros. În timpul lunilor de iarnă, salata se poate dezvolta și la temperaturi de 12-13 grade C și chiar 7-8 grade C, în funcție de varietatea semanată și de fertilizările efectuate.
 Alegerea varietăților de salată potrivite pentru sezonul de producție este esențială. Deoarece plantele de salată necesită pe parcursul perioadei de vegetație condiții diferite de temperatură și lumină, în funcție de epoca de înființare a culturii, amelioratorii fac tot posibilul să aducă pe piață soiuri care corespund atât cerințelor cultivatorilor cât și ale consumatorilor.

                                                                                                                     

Lumina

Salata este o planta de zi lunga. Pentru creștere vegetativă, are nevoie de o intensitate a luminii mai redusă (4-5 mii lucsi), putând suporta la începutul vegetației chiar umbrirea de scurtă durată. În condiții de zi lungă, corelată cu o intensitate mare a luminii, poate forma tulpini florale înainte de a forma căpățăni normale, în funcție de varietatea semanată.

Sol

Salată este pretentioasă în ceea ce privește solul. Preferă soluri mijlocii, bogate în humus  și cu valoarea pH-ului de 6- 7,2. Salata nu dă rezultate bune pe soluri sărace, ușoare sau prea grele  și nici pe cele acide.


Cultura salatei in solar     Cultura salatei in solar      Cultura salatei in solar 

Umiditate

Salata este pretențioasă la lipsa umidității, mai ales în timpul răsăririi și formării căpățânilor, nivelul optim fiind 70-80% din capacitatea de câmp a solului pentru apă. Insuficiența umiditatii din sol, insotita de temperaturi ridicate, duce la obținerea de producții mici și chiar apariția tulpinilor florale. Excesul de umiditate este dăunător, deoarece poate duce la îmbolnăvirea plantelor.

Fertilizare

Fertilizarea radiculara și foliară intensă în prima parte de dezvoltare a plantelor de salată, este o condiție absolut necesară pentru dezvoltarea rapidă a unui sistem radicular bogat și puternic, dezvoltarea unei mase vegetative bogate și inducerea creșterii rezistenței naturale la îngheț a salatei.

Pentru dezvoltarea rapidă  și optimă a culturii de salată se pot aplica urmatoarele îngrășăminte:

1. SPRINTENE - este cele mai utilizat produs pentru dezvoltarea unui sistem bogat și puternic ramificat al rădăcinii și de asemenea are un rol major în reducerea stresurilor provocate de transplantare, frig, înghet, salinitate excesivă, etc. Se aplică radicular cu apa de udare începând de la semănare și până după transplantare în doze de 20 ml / 10 l apa pentru obținerea unei rădăcini bogate și sănătoase. De asemenea, poate fi aplicat și foliar prin stropire în doze de 20 ml/10 l apa oricând pentru reducerea stresurilor: înghet, transplantare, salinitate, etc.

2. SALWAX-Ca - este singurul produs de pe piață utilizat pentru reducerea salinității solului și ameliorarea efectelor sale asupra plantelor. Salwax-Ca se aplică radicular prin apa de irigare, pentru reducerea toxicității solului cauzat de salinitatea prezentă în urma fertilizărilor excesive a culturilor anterioare. De asemenea, Salwax-Ca are și un puternic efect de BIO-STARTER radicular, efect datorat pe de o parte curățirii solului de toxine ce blochează dezvoltarea optimă a radăcinilor tinere, iar pe de altă parte datorită disponibilizării și punerii la dispoziția rădăcinilor a nutrienților majori și esențiali pentru dezvoltarea radiculară: Calciu (Ca) și Potasiu (K). Dozele recomandate sunt de 300-500 grame / 1000 m2 sau in cazuri severe de salinitate excesivă se utilizează 1 - 2 kg/1000 m2 pentru o curățare eficientă a solului și un start bun al plăntuțelor recent transplantate.

 3. GREEN-UP+ AGROPOTASION este reteta de succes pentru dezvoltarea rapidă a masei vegetative într-un timp scurt și în condiții extreme de mediu și foarte important pentru creșterea rezistenței la înghet a plantelor. Aplicarea foliară prin stropire a celor 2 produse se face de 3-5 ori pe ciclu de cultură, cu un timp de pauză între tratamente de 10-14 zile. Dozele sunt de 75-100 ml/10 l apă Green-Up împreună cu 150-200 ml/10 l apă Agropotasion.

4. BOROCAL - produs foliar inovativ pe bază de Calciu și Bor utilizat pentru reducerea deficiențelor de Calciu și Bor la culturile de salată și, de asemenea, pentru reducerea semnificativă a stresurilor cauzate de îngheț, diferențe mari de temperatură zi/noapte, etc.Nu în ultimul rând, este importantă protecția față de temperaturile extreme și de efectele gerului din timpul iernii asupra culturilor de salată. Folia microporoasa  de tip Agril este absolut necesară pentru o protecție eficientă împotriva inghețului în condițiile în care nu se utilizează încălzirea sau aceasta nu face față temperaturilor extreme. Aplicarea pe cultura de salata a unui strat de folie agril asigură un plus de 3-5 grade față de cele fără agril, aceste grade făcând diferența între culturile care rezistă la ger și cele compromise din cauza  înghețului.

Folie microporoasa de protectie    Tavite alveolare     Fertilizatori

                                                                                                                                                                                                       

Răspunde
2000 caractere rămase

Răspunsuri  Comentarii
1956 caractere rămase

facebookGoogle PlusYouTubeVremea